Początek furmanna

Zadajemy tutaj proste i podstawowe pytania dotyczące destylacji.
furmann
30%
30%
Posty: 40
Rejestracja: 2017-04-01, 06:59

Początek furmanna

Post autor: furmann » 2017-04-01, 08:01

Witam, przymierzam się do zrobienia pierwszego w życiu bimbru.
Sama produkcja u mnie w rodzinie idzie w najlepsze. Niestety produkty które wychodzą z ich "warsztatu" są podłej jakości. Śmierdzą, palą w gardle i są ogólnie nie do wypicia. Jak widać niektórym to pasuje i chyba.... smakuje.
Taki obraz bimbru miałem zawsze przed oczami. Zaczęło się to zmieniać gdy spróbowałem lepszych wyrobów lekko dopieszczonych smakiem.

Mój sprzęt na chwilę obecną wygląda tak:
- garnek na 30l nierdzewny specjalnie spawany dla "swojskiego wyrobu"
- aparatura to prosta szklana kolba z deflegmatorem, chłodnicą i odstojnikiem.
- wiadro z kranikiem i rurką fermentacyjną
- rurka do węgla aktywnego.
-alkoholomierz

Co mnie interesuje?
Jako iż dobre cukrówki które piłem były wykonane ze zwykłych szybkowarów to taki produkt byłbym pewnie w stanie powtórzyć a nawet ulepszyć.
Chciałbym otrzymać produkt finalny o mocy 45% o jak najmniejszym zapachu "drożdży" lub delikatnie zabarwiony i dosmakowany.
Otrzymywanie czystego spirytusu o mocy < 95% mi raczej z tym sprzętem nie grozi i wcale też nie jest mi potrzebne.

Produkty jakich będę używał:
Bardzo dobre efekty daje użycie drożdży Alcotec 48 Pure które tutaj na forum również ma bardzo dobre opinie.
Zakupiłem węgiel aktywny kokosowy typu Pure.

Mój plan działania?
8kg cukru rozpuścić w 6l gorącej wody, gdy się wszystko rozpuści dolać do poziomu ok 23l.
Jak temperatura całej zalewy będzie miała ok 30 stopni wrzucam drożdże i mieszam ok minutę w celu napowietrzenia. Nie przykrywam szczelnie zacieru. 5 - 8 dni pracy drożdży.
Następnie przepuszczam aż do momentu spadku procentów o 10 - 12 procent.

I co dalej?
Dolać wody i przepuścić jeszcze raz? Kiedy użyć węgla aktywnego? Co powiecie o http://allegro.pl/XXXXXXXXl warto dodać gdy lubi się delikatnie smakowe wódki? Jeśli macie jakiekolwiek inne zdanie i propozycje to proszę się podzielić opinią. Dziękuję za wszystkie sugestie. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Re: Początek furmanna

Post autor: Citizen Kane » 2017-04-01, 08:29


!
Warunki zamieszczania ogłoszeń aukcyjnych:
viewtopic.php?f=9&t=3361

Awatar użytkownika
Benek
101%
101%
Posty: 239
Rejestracja: 2005-12-25, 10:51
Lokalizacja: Mazury

Re: Początek furmanna

Post autor: Benek » 2017-04-02, 07:14

furmann pisze:
2017-04-01, 08:01
Jak temperatura całej zalewy będzie miała ok 30 stopni wrzucam drożdże i mieszam ok minutę w celu napowietrzenia.
Lepszym sposobem będzie intensywne bełtanie lub przelewanie z pewnej wysokości. Potem dodajesz drożdże. Zacznij też od nieco niższej temperatury, drożdże wyprodukują mniej niepożądanych substancji.
furmann pisze:
2017-04-01, 08:01
5 - 8 dni pracy drożdży.
Nie patrz na czas, kontroluj postęp fermentacji cukromierzem. 
furmann pisze:
2017-04-01, 08:01
Następnie przepuszczam aż do momentu spadku procentów o 10 - 12 procent.
To chyba trochę za nisko, ale sprawdzaj destylat. Jak aromat będzie według Ciebie nieakceptowalny - skończ odbiór. 
furmann pisze:
2017-04-01, 08:01
Dolać wody i przepuścić jeszcze raz?
Zdecydowanie destylować drugi raz.
 
furmann pisze:
2017-04-01, 08:01
Kiedy użyć węgla aktywnego?
Na sam koniec, ewentualnie między pierwszą a drugą destylacją. Filtracja będzie tym bardziej skuteczna im będziesz przeprowadzał ją w niższej temperaturze. Filtruj destylat rozcieńczony do 40%.
furmann pisze:
2017-04-01, 08:01
Jeśli macie jakiekolwiek inne zdanie i propozycje to proszę się podzielić opinią. 
Dałbym nieco mniej cukru, powiedzmy 6kg i spróbował trzeciej destylacji. 




Wysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka

furmann
30%
30%
Posty: 40
Rejestracja: 2017-04-01, 06:59

Re: Początek furmanna

Post autor: furmann » 2017-04-02, 22:47

Dzięki Benek zastosuję się do Twoich rad.

Jaką wodę stosujecie do zacieru? Przegotowaną? Kranówkę czy destylowaną?
Cukromierz posiadam. Kiedy zakończyć fermentację?
I co z esencjami smakowymi z Biowinu? Warte zainteresowania czy marnotrawco destylatu?

laurentp
100%
100%
Posty: 1368
Rejestracja: 2013-07-08, 22:08
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: Początek furmanna

Post autor: laurentp » 2017-04-02, 22:57

furmann pisze:
2017-04-02, 22:47
Jaką wodę stosujecie do zacieru? Przegotowaną? Kranówkę czy destylowaną?...
Ja tam kranówę, ale dobrą mam.

Firmę BIOwin sporo kolegów odsądza od czci i wiary.
Ale zaprawki nawet te od 98% to "nie do końca to", ale na początek niezłe.
Potem możesz bawić się własnymi nalewkami na bazie "produktów naturalnych", m.in. ziół.
https://nowyekran24.com/ prawda 24h, POLSKIE forum poza zasięgiem "głównego ścieku", taki informacyjny "DETOX"!
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować

Awatar użytkownika
Doody
100%
100%
Posty: 1234
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Początek furmanna

Post autor: Doody » 2017-04-02, 23:00

Przede wszystkim będziesz robił nastaw a nie zacier. Zacier robi się ze zbóż, słodów zbożowych albo z ziemniaków bez dodatku cukru. Ty robisz nastaw cukrowy. Woda może być z kranu najlepiej w temp. około 30 stopni. Wtedy cukier rozpuszcza się w miarę szybko a nie trzeba czekać na ostudzenie się nastawu przed dodaniem drożdży. Fermentacja kończy się gdy cukromierz pokazuje nam "ujemne" blg na poziomie -3, -4. Wtedy nastaw należy zlać znad osadu martwych drożdży i sklarować.
Pozdrawiam
Darek

furmann
30%
30%
Posty: 40
Rejestracja: 2017-04-01, 06:59

Re: Początek furmanna

Post autor: furmann » 2017-04-03, 07:57

Dzięki wielkie na poprawienie :) Już teraz będę używał dobrego nazewnictwa.
Pierwszy raz zaryzykuję na kranówce. Posłucham Waszych rad i dodam tylko 6 kg cukru i będę mierzył cukromierzem.

Przed drugim przepuszczaniem dodaje się wody. Słyszałem o 1/3 objętości destylatu. Prawda to?
Zamówiłem esencję i zobaczymy czy są warte:)

Awatar użytkownika
zielony 58
30%
30%
Posty: 42
Rejestracja: 2014-05-14, 13:41
Lokalizacja: gdzieś za rogiem

Re: Początek furmanna

Post autor: zielony 58 » 2017-04-03, 11:09

Może to są Twoje początki, ale wiedz że miałeś na tym forum fajnego poprzednika (furman), szkoda że odszedł z forum bo miał ciekawe pomysły.
np. Bimbrofor :D . A Ty postaraj się zostać jego godnym następcą chociaż masz dodane jedno "n" więcej na końcu. :smile5

Awatar użytkownika
daniel86
20%
20%
Posty: 22
Rejestracja: 2017-01-30, 11:22

Re: Początek furmanna

Post autor: daniel86 » 2017-04-03, 11:14

furmann pisze:
2017-04-03, 07:57

Przed drugim przepuszczaniem dodaje się wody. Słyszałem o 1/3 objętości destylatu. Prawda to?
Bzdura. Przed drugim razem rozcieńcz do 20%.

Awatar użytkownika
Benek
101%
101%
Posty: 239
Rejestracja: 2005-12-25, 10:51
Lokalizacja: Mazury

Re: Początek furmanna

Post autor: Benek » 2017-04-03, 11:20

Kiedyś, bo to minione czasy, nie zwracałem uwagi na procent. Dawałem pół na pól - destylatu i wody.

Wysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6988
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Początek furmanna

Post autor: magas » 2017-04-03, 16:57

Ja byłem pewien, że furman na 1 kwietnia robi psikusa, że temat to żart, ale oryginalny furman jest wśród nas, napisz ogłoszenie, że szukasz furmana, a bryczka na pw podjedzie.

Awatar użytkownika
franta
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2010-04-25, 13:37

Re: Początek furmanna

Post autor: franta » 2017-04-03, 18:17

Zanim odszedł to bryczkę sprzedał bo mu koń zdechł, stary już był.
"Inteligentni ludzie są często zmuszeni do picia by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami."
- Ernest Hemingłej-

furmann
30%
30%
Posty: 40
Rejestracja: 2017-04-01, 06:59

Re: Początek furmanna

Post autor: furmann » 2017-04-03, 18:37

daniel86 20% ???
Jeśli za pierwszym razem uzyskałbym np. 10l 80%. To miałbym dolać 30 litrów wody?

Niestety nie jestem tym chcielibyście :) Taki furmann junior :)
Trochę mniej doświadczony.

Awatar użytkownika
Władek
101%
101%
Posty: 487
Rejestracja: 2012-10-17, 20:24
Lokalizacja: Kraków

Re: Początek furmanna

Post autor: Władek » 2017-04-03, 20:52

Tak.
Pozdrawiam Władek

furmann
30%
30%
Posty: 40
Rejestracja: 2017-04-01, 06:59

Re: Początek furmanna

Post autor: furmann » 2017-04-03, 21:54

Wbiliście mi pięknego klina :shock: :)

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości