Destylator uniwersalny [owocówki 70% / spiryt 30%]

Zadajemy tutaj proste i podstawowe pytania dotyczące destylacji.
wojciszpl
10%
10%
Posty: 10
Rejestracja: 2017-04-26, 19:45

Re: Destylator uniwersalny [owocówki 70% / spiryt 30%]

Post autor: wojciszpl » 2017-04-27, 23:21

kula pisze:
2017-04-27, 22:55
Uważam, że powinieneś wydłużyć główny odcinek kolumny skracając jednocześnie OLM.
Kula, ale wtedy nie zmieszcze sie na krotkiej konfiguracji w 180cm:(
seneka25 pisze:
2017-04-27, 22:34
Jak Cie stać to możesz wydłużyć tez kolumnę kosztem obniżenia wysokości kotła
Z kasa tak sobie, poczatkowo mialo byc 1500:) teraz widze ze trzeba troche wiecej ale 2k nie chcialbym przekraczac:)

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
kula
101%
101%
Posty: 575
Rejestracja: 2010-08-16, 10:00
Lokalizacja: z pod lasu
Kontaktowanie:

Re: Destylator uniwersalny [owocówki 70% / spiryt 30%]

Post autor: kula » 2017-04-27, 23:27

TO rozumiem, ale długość kolumny ma wpływ na jakość.
Kula

www.StalowkaSklep.pl - destylatory, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory

wojciszpl
10%
10%
Posty: 10
Rejestracja: 2017-04-26, 19:45

Re: Destylator uniwersalny [owocówki 70% / spiryt 30%]

Post autor: wojciszpl » 2017-04-28, 07:34

kula pisze:
2017-04-27, 23:27
TO rozumiem, ale długość kolumny ma wpływ na jakość.
Dlatego myslalem o wersji modulowej. Latem, jak jest cieplo mam dostep do wyzszego pomieszczenia i moglbym leciec caloscia, a w zimie chowam sie do tego niskiego i daje glownie owocowki lub troche gorszy bimberek:)
20cm robi AZ tak ogromna roznice? W idealnych warunkach to 10polek..

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
kula
101%
101%
Posty: 575
Rejestracja: 2010-08-16, 10:00
Lokalizacja: z pod lasu
Kontaktowanie:

Re: Destylator uniwersalny [owocówki 70% / spiryt 30%]

Post autor: kula » 2017-04-28, 08:18

Problemem nie są idealne warunki (zazwyczaj na początku procesu) tylko czas, kiedy warunki zaczynają się zmieniać (koniec procesu, za szybki odbiór, destabilizacja procesu z jakiegokolwiek powodu). Wszyscy cieszymy się, że sprężynki mają HETP 2-3cm. Zapominamy jednak, że badania te są robione w warunkach laboratoryjnych z zawartością kotła 13-15%. Pod koniec procesu warunki jakby się trochę zmieniają.

Jeśli skrócenie kolumny nie robi różnicy to odetnij jeszcze 20cm. Patrząc na tabele z przeliczeniem ilości półek na uzyskany % nie powinieneś poczuć różnicy.
Kula

www.StalowkaSklep.pl - destylatory, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory

wojciszpl
10%
10%
Posty: 10
Rejestracja: 2017-04-26, 19:45

Re: Destylator uniwersalny [owocówki 70% / spiryt 30%]

Post autor: wojciszpl » 2017-04-28, 18:09

kula pisze:
2017-04-28, 08:18
Jeśli skrócenie kolumny nie robi różnicy to odetnij jeszcze 20cm. Patrząc na tabele z przeliczeniem ilości półek na uzyskany % nie powinieneś poczuć różnicy.
Dlaczego jesteś uszczypliwy?
Wiadomym powszechnie jest, że im wyższa kolumna tym lepiej (oczywiście w granicach rozsądku) bo zwiększa nam się ilość półek, a także stabilność całego procesu. Zycie nie jest tylko czarne albo białe, są przypadki kiedy trzeba iść na kompromis. Myślałem, że rolą producenta jest doradzić coś dla konkretnych warunków, mylę się?

Wspólnie z Wami, chcę określić czy da się, w tak niskim pomieszczeniu osiągnąć bardzo dobre smakówki oraz niezły spirytus.
Czasem będę mógł prowadzić proces w innym, wyższym pomieszczeniu i tam mógłbym dokręcać dodatkowy odcinek np. 40cm wypełnienia KO który "robiłby robotę". Tylko że do tego pomieszczenia nie zawsze będę miał dostęp, stąd potrzebuję dodatkowego podziału.
Zastanawiam się tylko czy lepiej zrobił latarkę i OLM w długim odcinku (tak aby były nawet w krótkiej konfiguracji) a dokładany byłby odcinek 40cm z samym wypełnieniem, czy lepiej latarkę i OLM dać jako ten dokładany moduł? Tylko wtedy nie miałbym latarki w krótkiej konfiguracji - sporo to utrudnia życie?

Jestem po wstępnej rozmowie z Akasem i stwierdził że da się coś wymyśleć, dla mojej wysokości.

A co sądzicie o tym sprzęcie z miedzi? Czy środowisko polskich bimbrowników doszło do jakichś wniosków w sprawie miedzi? Bo tematów jest sporo, większość ma charakter wojenny :)
wiking pisze:
2017-04-26, 20:00
Na temat pierwszego wytwórcy obiecałem pewnej osobie, że nie będę już nic pisał, ale z ręką na sercu bierz sprzęt z drugiego, będzie pan zadowolony.
Wiking, co miałeś na myśli? Kiepska jakość czy chodzi o charakter producenta?

Pozdrawiam!

Szlumf
90%
90%
Posty: 629
Rejestracja: 2013-05-24, 00:54
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Destylator uniwersalny [owocówki 70% / spiryt 30%]

Post autor: Szlumf » 2017-04-28, 18:38

wojciszpl pisze:
2017-04-28, 18:09
........................................
A co sądzicie o tym sprzęcie z miedzi? Czy środowisko polskich bimbrowników doszło do jakichś wniosków w sprawie miedzi? Bo tematów jest sporo, większość ma charakter wojenny :)
........................................
Pozdrawiam!
Jak sam napisałeś tematów jest sporo. Wystarczy jeżeli je przeczytasz i sam wyciągniesz wnioski. Odnoszę wrażenie, że masz ochotę na miedzianą kolumnę ale po lekturze o miedzi masz wątpliwości i szukasz jakiejś dodatkowej zachęty. Zwróć uwagę na to, że do stalowej zawsze możesz dać trochę miedzi a miedzianą, jak Ci nie dopasuje, musisz wymienić w całości (przynajmniej te oferowane na rynku).

wojciszpl
10%
10%
Posty: 10
Rejestracja: 2017-04-26, 19:45

Re: Destylator uniwersalny [owocówki 70% / spiryt 30%]

Post autor: wojciszpl » 2017-04-28, 18:45

Szlumf pisze:
2017-04-28, 18:38
Jak sam napisałeś tematów jest sporo. Wystarczy jeżeli je przeczytasz i sam wyciągniesz wnioski. Odnoszę wrażenie, że masz ochotę na miedzianą kolumnę ale po lekturze o miedzi masz wątpliwości
Dokładnie, trafiłeś w sedno!
Jako że planuję robić sporo owocówek, z racji łatwego dostępu do wielu owoców, na początku myślałem tylko o miedzi. Natomiast teraz mam juz mętlik.
Tematów jest mnóstwo, owszem, ale większość to bicie piany i jakieś kłótnie - podejrzewam że wojna producentów. Ja chciałbym usłyszeć opinię osób które mają/miały obie kolumny i są w stanie stwierdzić czy warto się w to pakować..

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Re: Destylator uniwersalny [owocówki 70% / spiryt 30%]

Post autor: Citizen Kane » 2017-04-28, 19:19

wojciszpl pisze:
2017-04-28, 18:45
podejrzewam że wojna producentów
Podejrzewam, że się mylisz.

Bierz miedź, bo tego chcesz... A tak w ogóle, to do owocówek tylko półka. 8)

PS. Wg. 'miedziowników', KO jest złe bo rdzewieje.
Edyta, poprawię się, bo będzie to niesprawiedliwe dla niektórych - według niektórych 'miedziownikow'.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Destylator uniwersalny [owocówki 70% / spiryt 30%]

Post autor: magas » 2017-04-28, 19:38

Szef żartuje, nie bierz miedzi. Możemy normalnie porozmawiać w czym kolumna miedziana może być lepsza od kwasiaka i odwrotnie. Nie mam takiej kolumny miedzianej i obiecałem sobie, że nie będę psuł nikomu biznesu, ale foty z bliska tych kolumn były tu na forum, niech wypowiadają się ci co mają. Ja mogę podyskutować nad różnicą solidnej z kwasiaka i solidnej z miedzi, solidnej, bez zaworków z mosiądzu.

laurentp
100%
100%
Posty: 1368
Rejestracja: 2013-07-08, 22:08
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: Destylator uniwersalny [owocówki 70% / spiryt 30%]

Post autor: laurentp » 2017-04-28, 20:05

magas pisze:
2017-04-28, 19:38
...solidnej z miedzi, solidnej, bez zaworków z mosiądzu.
Za cenę "solidnej" z Cu to pewnie można kilka z KO kupić...

Jak ma żonę, to może ją namówić na "taki ładny mebel" :), pod warunkiem, że będzie go czyścić i polerować ;P
https://nowyekran24.com/ prawda 24h, POLSKIE forum poza zasięgiem "głównego ścieku", taki informacyjny "DETOX"!
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować

Awatar użytkownika
kula
101%
101%
Posty: 575
Rejestracja: 2010-08-16, 10:00
Lokalizacja: z pod lasu
Kontaktowanie:

Re: Destylator uniwersalny [owocówki 70% / spiryt 30%]

Post autor: kula » 2017-04-28, 20:53

@wojciszpl
Staje się uszczypliwy jak któryś raz powtarzam to samo a efekty gadania mierne.
Jakimś rozwiązaniem Twojego problemu jest pierwsza destylacja na krótkiej kolumnie z miedzią a druga destylacja w całości na stali.
Kula

www.StalowkaSklep.pl - destylatory, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory

Awatar użytkownika
Benek
101%
101%
Posty: 239
Rejestracja: 2005-12-25, 10:51
Lokalizacja: Mazury

Re: Destylator uniwersalny [owocówki 70% / spiryt 30%]

Post autor: Benek » 2017-04-28, 21:24

To ja może spróbuję jakąś kontrę do miedzi.

- w gorzelniach używa się miedzi - tak to fakt. Spróbujmy przeanalizować dlaczego. Po pierwsze kiedyś nie było stali nierdzewnej i jedynym metalem, który nie korodował i był stosunkowo łatwo dostępny była miedź. Przy okazji okazało się, że metal ten doskonale pochłania siarkę, która jest m.in. odpowiedzialna za zapach zgniłych jaj. Nie bez znaczenia była też pewnie łatwość obróbki tego metalu. Miedź wprowadza do smaku destylatu swój własny profil smakowy. Jednym on odpowiada, innym przeciwnie. Są nawet asy co odróżniają sprężynki miedziane od pierścionków w destylacie. Odnieśmy to teraz do destylacji domowej. W porównaniu do przemysłu, gdzie jest dużo, szybko i co za tym idzie gorąco, my mamy o wiele większą swobodę w prowadzeniu procesu pod tym względem. Jeśli zachowamy jakąś rozsądną temperaturę fermentacji okaże się, że związków siarkowych drożdże wyprodukują o wiele mniej. I są opinie (i ja je potwierdzam), że bez używania miedzi owocówka nie wcale siarkowodorem. Jeśli zalatuje, to bez problemu można kolumnę ko wypełnić sprężynkami z miedzi. Ktoś policzy powierzchnię kolumny miedzianej vs powierzchni sprężynek w jej objętości?

- kolumny KO muszą posiadać katalizator miedziany - tak i nie - w przypadku owoców i zboża może się on jak najbardziej przydać, w przypadku destylacji cukrówek jest zbędny. Nigdy, ale to nigdy nie miałem cukrówki, która waliłaby jajem. Jeśli wali jajem, to coś w między czasie nie pykło.

- miedź lepiej przewodzi ciepło - fakt - ale czy nie po to ocieplamy kolumnę aby wymiana ciepła następowała wewnątrz. W przypadku przemysłu brak ocieplenia na przykład alembika mam sens, bo jak wiadomo działa on jak deflegmator czyli musi oddać energię na zewnątrz, aby wewnątrz para zamieniła się w ciecz. Sprawa skraplaczy miedzianych też jest do dyskusji, bo nie sądzę aby cienkościenne rurki karbowane z KO ustępowały wiele pod względem wydajności chłodzenia.

- stal nierdzewna wprowadza do destylatu metaliczny posmak - mit - prawidłowo wykonana kolumna i odpowiednio przygotowane wypełnienie nie wprowadzają do destylatu żadnego profilu zapachowego. Twierdzenie, że jest metal w smaku lub zapachu jest moim zdaniem kłamstwem.

- stal KO koroduje - mit - poprawnie wykonana kolumna w środowisku jakie panuje podczas destylacji nie wykaże żadnych śladów korozji przez dziesięciolecia i jeden dzień dłużej.

- czyszczenie - według użytkowników sprzętów miedzianych nie jest to problem, co jakiś czas czynią to wodą odwarową. Nie jest też problemem zalać sprężynki miedziane kwaskiem - czyli remis.

- że pominę jeszcze na koniec argument z czapki o przewadze miedzi z uwagi na jej bakteriostatyczność.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Destylator uniwersalny [owocówki 70% / spiryt 30%]

Post autor: magas » 2017-04-28, 22:10

Benek pisze:
2017-04-28, 21:24
To ja może spróbuję jakąś kontrę do miedzi.

- w gorzelniach używa się miedzi - tak to fakt. Spróbujmy przeanalizować dlaczego.
Ponieważ destylat później zawiera minimalną dawkę miedzianów, która przyspiesza dojrzewanie i zmienia ją pozytywnie, do tego też wyłapuje związki siarki, to się jednak tyczy destylatów smakowych, nie czystej, więc nie mylmy tylko gorzelni, destylarni z polmosami, gdzie się nie destyluje, a rektyfikuje. Trzeba to rozgraniczać jak się pisze i porównuje sprzęty, mieszanie tego w argumentach prowadzi do nadużyć których nie można nazwać kłamstwem, a manipulacją faktami jak o przewadze miedzi z uwagi na jej bakteriostatyczność.

Proponuje jeszcze zmienić temat z Destylator uniwersalny [owocówki 70% / spiryt 30%] na Destylator uniwersalny [owocówki 70% / spiryt +96%] gdy piszę + oznacza to trochę więcej, nie piszę ile więcej, by nie wbijać się w dyskusję, która mnie nie kręci.

wojciszpl
10%
10%
Posty: 10
Rejestracja: 2017-04-26, 19:45

Re: Destylator uniwersalny [owocówki 70% / spiryt 96%]

Post autor: wojciszpl » 2017-04-29, 20:13

magas pisze:
2017-04-28, 22:10
Ponieważ destylat później zawiera minimalną dawkę miedzianów, która przyspiesza dojrzewanie i zmienia ją pozytywnie
Czy ten sam efekt osiągniemy stosując katalizator? Czy sprzęt musi być z miedzi? Chciałbym właśnie te pozytywne efekty miedzi :D
magas pisze:
2017-04-28, 22:10
Proponuje jeszcze zmienić temat z Destylator uniwersalny [owocówki 70% / spiryt 30%] na Destylator uniwersalny [owocówki 70% / spiryt +96%] gdy piszę + oznacza to trochę więcej, nie piszę ile więcej, by nie wbijać się w dyskusję, która mnie nie kręci.
Cenna uwaga - spirytus 96, tylko ta owocówka troche mocna będzie :D

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Destylator uniwersalny [owocówki 70% / spiryt 30%]

Post autor: magas » 2017-04-29, 21:58

Tak samo, ale też nie wiem, czy zauważysz różnice, bo dojrzewanie o którym pisałem i mała dawka miedzianów, to się tyczy trunków które są bardzo głęboko puszczone, czyli mają dużo zanieczyszczeń i dojrzewają 10lat i więcej. Inaczej się puszcza gdy ktoś planuje picie za pół roku, inaczej z marszu picie, inaczej jak ustawowo 3 lata, a jeszcze inaczej gdy myślisz pić za lat 10 lub więcej. Źle przeczytałem, zrozumiałem te 30% spirytus, sory.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości