Kilka pytań przed 2 gotowaniem w życiu

Zadajemy tutaj proste i podstawowe pytania dotyczące destylacji.
spikepool
0%
0%
Posty: 4
Rejestracja: 2016-10-28, 23:02
Lokalizacja: UK

Kilka pytań przed 2 gotowaniem w życiu

Post autor: spikepool » 2017-07-14, 14:37

Witam wszystkich i zaznaczam że to mój pierwszy. Przygodę z destylowaniem dopiero zaczynam więc proszę o wyrozumiałość. Posiadam sprzed oparty na kolumnie i zimnych palcach plus keg 50l. Wypełnienie zmywakami i miedzią. Aktualnie przygotowałem nastaw 50l wody, 15 kg cukru i drożdże Alcotec48 turbo. Po pierwszym procesie w życiu pojawiło mi się kilka pytań i proszę o pomoc (jakoś pierwszego omińmy, czuć posmak drożdży).
- jak procentowo rozcieńczyć pierwszy odbiór przed drugą destylacja aby otrzymać jak najlepszy produkt końcowy?
- jak myślicie jaki jest minimalny wsad do kega 50l?
- przy podwójnej destylacji do ilu procent destylować pierwszy raz a ile drugi?
O co zadbać podczas procesu aby produkt był pierwsza klasa? Zapoznałem się z forum ale jest tego tyle że wiedzą mnie przerosła 😉 nawet nie myślałem, że to tak skomplikowane i można tak dużo napisać. Dzięki bardzo za pomoc i proszę o wyrozumiałość 😀😀

Awatar użytkownika
Benek
101%
101%
Posty: 239
Rejestracja: 2005-12-25, 10:51
Lokalizacja: Mazury

Re: Kilka pytań przed 2 gotowaniem w życiu

Post autor: Benek » 2017-07-14, 14:49

Elektryka czy gaz?

spikepool
0%
0%
Posty: 4
Rejestracja: 2016-10-28, 23:02
Lokalizacja: UK

Re: Kilka pytań przed 2 gotowaniem w życiu

Post autor: spikepool » 2017-07-14, 15:29

Przepraszam zapomniałem dodać. Elektryka, dwie grzałki 3500W

Awatar użytkownika
Benek
101%
101%
Posty: 239
Rejestracja: 2005-12-25, 10:51
Lokalizacja: Mazury

Re: Kilka pytań przed 2 gotowaniem w życiu

Post autor: Benek » 2017-07-14, 15:40

Więc minimalny wsad jest taki, aby uwzględniając odparowany etanol, odwar zakrywał (z jakimś małym zapasem) grzałki.

terni
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kilka pytań przed 2 gotowaniem w życiu

Post autor: terni » 2017-07-14, 19:57

A ciągnąć można do zera. Co do drugiego przebiegu to ja rozcieńczam do 30%. Zimne palce są niedoskonałe. Stąd zapach drożdży i potrzeba ponownego przebiegu. Ja bym wymienił na aabratka lub bokakoba.
Róbmy Swoje

spikepool
0%
0%
Posty: 4
Rejestracja: 2016-10-28, 23:02
Lokalizacja: UK

Re: Kilka pytań przed 2 gotowaniem w życiu

Post autor: spikepool » 2017-07-15, 16:59

Hej a ze tak spytam nie wachowo. Rozcieńczasz do 30% tzn. Że dolewasz 30% wody czy rozcieńczasz do 30% mocy.

terni
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kilka pytań przed 2 gotowaniem w życiu

Post autor: terni » 2017-07-15, 23:37

To przecież oczywiste. Rozcieńczając, dolewam tyle wody, by zawartość alkoholu wyniosła 30%. Jak można inaczej to zrozumieć?
Róbmy Swoje

spikepool
0%
0%
Posty: 4
Rejestracja: 2016-10-28, 23:02
Lokalizacja: UK

Re: Kilka pytań przed 2 gotowaniem w życiu

Post autor: spikepool » 2017-07-16, 00:20

Hehehe tak myślałem kolego ale nie byłem pewien. Pytałem 3 innych osób i tez dokładnie nie były pewne 😀 nie denerwuj się, dziękuję za pomoc bo trafiłeś idealnie. Właśnie kończę pierwsze psocenie i będę psocił po raz drugi więc twoje info jest ultra pomocne. Jeszcze raz dziękuję.
Odnośnie mojego pytania to przy tym gotowaniu smaku drożdży nie ma, więc uważam że albo poprzednie drożdże (moskwa) były bardzo słabe a może fermentacja się zatrzymała bo temp spadał za bardzo? Na razie leci super mocny smaczny Alko. Jeszcze tylko drugi raz i promowanie 😀 pozdrawiam

terni
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kilka pytań przed 2 gotowaniem w życiu

Post autor: terni » 2017-07-16, 09:40

A tak a'propos: Na tym forum się NIE PSOCI! Powinieneś o tym wiedzieć. Nie jesteśmy infantylni. Na czarnym można "psocić" podobno.
Róbmy Swoje

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości