Strona 1 z 2

Nastaw cukrowy 150l

: 2017-09-24, 12:09
autor: maciekchn1
Witam proszę o poradę, szykuje 150l nastawu w beczce 200l w temp. domowej 18-25* z ok.50kg cukru. Będzie gotowane Aabratkiem 70l w 3 porciach po 50l. Pierwsze gotowanie "szybkie", a drugie na wysoki procent...

Proszę o porady jakich drożdży użyć?
I ile wody wlać by po wsypaniu 50kg cukry wyszło +/- 150l

Z powodu braku owoców zastanawiam się nad koncentratem pomidorowym, ale czy jest sens i opłacalność przy takiej ilości?

Re: Nastaw cukrowy 150l

: 2017-09-24, 16:48
autor: Doody
Trochę za dużo cukru jak na 150l nastawu. Otrzymasz Blg na poziomie 29,5. Lepiej użyć 42kg cukru i rozpuścić je w 125l wody. Otrzymasz 150l nastawu o Blg około 25. Dodaj drożdży dedykowanych do dużych nastawów, lub 2 -3 opakowania np. Alcotec TurboYeast 48 Pure. Spokojnie poradzą sobie z takim nastawem.

Re: Nastaw cukrowy 150l

: 2017-09-26, 09:34
autor: siergiej
Ja robię tak beczka 250l cukier 60 kg drożdże Alcotec MegaPack na 100L dwie paki robię na 200 l czyli 60 kilo cukru 164l wody temperatura otoczenia u mnie tak 18 stopni.

Re: Nastaw cukrowy 150l

: 2017-09-26, 11:10
autor: terni
Uważam że to za dużo. Z mojego doświadczenia wynika że optymalna proporcja to 3,5 litra wody na kilogram cukru. Daje to 22°Blg, czyli w sam raz. Większe stężenie nie jest dobre. Drożdże Turbo Yeast 48 h dedykowane na 6 do 8 kg cukru swobodnie przerabiają 10 kg cukru w kilka dni. Niczego do nich dodawać nie trzeba.

Re: Nastaw cukrowy 150l

: 2017-09-26, 19:43
autor: maciekchn1
Jest około 150l z 45kg cukru + 6 paczek cobra 6 magnum.
zawartość cukru pokazuje mi 168g/l, a BGL 20.

Re: Nastaw cukrowy 150l

: 2017-09-27, 14:38
autor: maciekchn1
Poszukuje jeszcze podpowiedzi ile mogę się spodziewać produktu gotując pierwszy raz na szybko do 30%.

Re: Nastaw cukrowy 150l

: 2017-09-27, 16:27
autor: magas
Idziesz złą drogą, masz przecież kolumnę, nawet jak chcesz pierwszy szybki odpęd zrobić, to dalej zła droga jeśli piszesz
maciekchn1 pisze:
2017-09-27, 14:38
na szybko do 30%
pod koniec lepiej zamknąć na 15 minut odbiór i odebrać więcej z kotła, ale to musi ci pewnie wytłumaczyć ktoś bardziej cierpliwy i co ważniejsze, ktoś z jaśniejszym przekazem, bo ja swoje posty jak czytam na drugi dzień, to sam nie wiem co miałem na myśli :wink: .

Re: Nastaw cukrowy 150l

: 2017-09-28, 14:46
autor: terni
Przefermentowany do końca nastaw ma ok. 14% alkoholu. Odliczając przedgon i pogon można przyjąć 10% alkoholu pijalnego. Z litra wyjdzie więc ok. 100ml czystego etanolu. Z 1kg cukru będzie tego ok. 0,41 l alkoholu absolutnego, co w przeliczeniu na spirytus 96% da teoretycznie 0,43 litra.

Re: Nastaw cukrowy 150l

: 2017-09-29, 19:24
autor: maciekchn1
Słabo, myślałem że przy tej ilości cukru i wody wyjdzie około 20%... czy w trakcie pracy nastawu dodawanie po "kilka" owoców dodatkowo da jakis efekt, mowie tu o owocach ktore sa w domu i je wyrzucamy bo zaczynają sie psuć...

Re: Nastaw cukrowy 150l

: 2017-09-29, 20:47
autor: terni
Żadne dodatki nie są potrzebne. Drożdże w swoim składzie mają wszystko co trzeba. Dodatki mogą wręcz zaszkodzić fermentacji.

Re: Nastaw cukrowy 150l

: 2017-09-29, 21:41
autor: magas
terni pisze:
2017-09-28, 14:46
Z 1kg cukru będzie tego ok. 0,41 l alkoholu absolutnego, co w przeliczeniu na spirytus 96% da teoretycznie 0,43 litra.
Teoretycznie 0,43l. to trochę mało, ale co ja tam wiem na palcach jednej ręki stolarza mogę policzyć ile cukrówek w życiu zrobiłem, chyba że liczysz po trzech przebiegach gdzie w każdym przebiegu dużo odrzucasz, jeśli mowa o jednym, to zbyt dużo w kotle zostawiasz.

Re: Nastaw cukrowy 150l

: 2017-09-30, 10:22
autor: terni
Nie ciągnę do końca. Wszystko poniżej 40% traktuję jako pogon.

Re: Nastaw cukrowy 150l

: 2017-09-30, 18:09
autor: magas
Nie ma 40% przy rektyfikacji, a pogon może też mieć 96%, kolega któremu pomagasz ma kolumnę, ja ostatnimi czasy nie rozumiem wielu postów, więc pewnie gdzieś coś przeoczyłem i się mylę. Za moich czasów, gdy też byłem dziadkiem :wink: z kilograma cukru ludzie wyciągali minimum 0,5l spirytusu 96%, później była tendencja wzrostowa która zatrzymała się na ponad 0,6l ale nie pamiętam ile powyżej 0,6l. Piszę cały czas o jednej rektyfikacji i otrzymaniu spirytusu 96%. Kolego terni domyślam się, że robisz na prostym aparacie destylację, nie rektyfikację, ale tu też zostawianie w kotle wszystkiego poniżej 40% to błąd, pociągnij do 20% i wzmocnij tym co ci nie pasuje kolejny wsad. Trzeba też zgłębić co to jest pogon, bo ty pogonem nazywasz mieszankę etanolu z fuzlami, cięższymi alkoholami itd gdzie alkohol etylowy występuje jeszcze w dużej ilości, nic złego się dziać nie będzie gdy będziesz to dolewał do kolejnych wsadów i zobaczysz jak wydajność ci się podniesie, ja robiłem kiedyś na kance i szkiełku z biowinu. pozdr. magas

Re: Nastaw cukrowy 150l

: 2017-09-30, 18:22
autor: drgranatt
magas pisze:
2017-09-30, 18:09
Nie ma 40% przy rektyfikacji, a pogon może też mieć 96%... pozdr. magas
Oczywiście, że tak. Podczas rektyfikacji (prawidłowo prowadzonej) od początku do końca leci 96%.

Re: Nastaw cukrowy 150l

: 2017-09-30, 21:39
autor: terni
A gdyby tak wlać samą wodę? Też poleci 96%? Pisząc że poniżej 40% destylat traktuję jako pogon to nie znaczy że zostaje w kotle, czy że go wylewam. Nie. Zbieram to do osobnego naczynia i dolewam za następnym razem. Nic się nie marnuje. Co do 0,6 l 96% z 1 kg cukru to jest możliwe przy 14% alkoholu w nastawie. Ja jednak nie bawiąc się w niuchanie odliczam 1% z wsadu (czy raczej wlewu) traktując to jako przedgon (400 ml z 40l wlewu) i 3% jako pogon. Pogon trafia do kotła za następnym razem. Przedgon nie. Do picia pozostaje tylko gon, który stanowi ok 10% wlewu. Z tego powodu podałem 0,43l a nie 0,6l. Sumując 0,43 + przedgon + pogon da to ok. 0,6. Inna rzecz że nie każda cukrówka musi mieć 14% alkoholu. Bywają mocniejsze i bywają też słabsze. Zależy to chyba od rodzaju drożdży i warunków fermentacji.