Strona 1 z 1

Śliwowica na aabratku

: 2018-09-10, 08:04
autor: furmann
Witam, za niedługo chcę wypsocić na aabratku śliwowicę. Trzymam się przepisu i składników więc nastaw powinien być ok.
Nie wiem tylko jak to przedestylować. Na pewno usunę kolumnę ( katalizator miedziany i na to głowica). Trzeba to przepuszczać dwa razy? Wiem że musi być wyższa temperatura. Proszę o rady bardziej doświadczonych

Re: Śliwowica na aabratku

: 2018-09-10, 08:12
autor: terni
Zajrzyj na czarne. Tam psocą psotniki jedne.

Re: Śliwowica na aabratku

: 2018-09-10, 10:05
autor: furmann
Przepraszam za nazewnictwo. Chcę zrobić śliwowicę i proszę o pomoc

Re: Śliwowica na aabratku

: 2018-09-10, 10:48
autor: ogurek
Poczytaj wątki o śliwowicy, jabłkach czy whisky. Ja robię na kolumnie 60cm, za pierwszym razem po krótkiej stabilizacji odbieram powoli ok 100ml przedgonów i gotuje do końca (mojej cierpliwości lub wolnego czasu ;)). Za drugim razem sprzęt ten sam, z tym że pełna stabilizacja i cięcie, odbiór do ok 60%. Na koniec jeszcze raz stabilizacja, odbiór reszty alkoholu na spirytus (do ponownego gotowania).