Wybór sprzętu dla laika

Zadajemy tutaj proste i podstawowe pytania dotyczące destylacji.
Tecio88
0%
0%
Posty: 2
Rejestracja: 2018-09-17, 23:17

Wybór sprzętu dla laika

Post autor: Tecio88 » 2018-09-17, 23:29

Witam.
Tematem destylacji interesuje się od długiego czasu ale jakoś nie miałem środków aby kupić destylator.
Nadszedł czas zakupów i zaczęły się problemy...
Chciałem kupić prosty destylator z firmy Biowin ze zbiornikiem 30l ale po doczytaniu opinii wybór padł na Aabrateka.
Budżet jaki mam przeznaczony to 900zł. Destylował będę głównie wina z owoców. Raczej hobbystycznie.
Znalazłem taką oto ofertę na znanym portalu aukcyjnym:

Oferuję kompletny Destylator Aabratek

Co cechuje ten typ destylatora?
- łatwośc obsługi
- gwarancja mocy alkoholu na poziomie 94 - 96%
przez cały okres destylacji do momentu odbioru pogonów
- bezpieczeństwo destylacji dzięki odpowietrznikowi oraz grzałce

Parametry techniczne:
- wysokość kolumny 130 cm, bez głowicy
- rura 50,8 mm,
- połączenie kolumny z głowicą - złącze clamb,
- połączenie kolumny z kegiem - złącze gwintowe wraz z uszczelką silikonową,
- zaworek precyzyjny ze stali kwasoodpornej,
- chłodnica ze stali kwasoodpornej, rurka fi 8 mm, długości 3,5 m
- dwa termometry - elektroniczne szpilkowe do pomiaru temperatury w głowicy oraz termometr tarczowy w kegu, ,
- podwójna GRZAŁKA (2 kW oraz 1,5 kW) rozłączane przełącznikami lub na dwóch oddzielnych kablach,
- keg o pojemności 30 l,
- wężyk silikonowy 2m,
- w szczycie głowicy dodatkowy otwór - odpowietrznik,
- zawór kulowy 1/2 ze stali nierdzewnej do zlewania odwaru ,
- wypełnienie w postaci 13 zmywaków ze stali kwasoodpornej i 0,5 L sprężynek pryzmatycznych z miedzi,
- wysokość zestawu 180 cm.

Urządzenie obejmuje 2-letni okres gwarancji.
Obrazek
when should you drop collision coverage

Czy z tym budżetem jestem w stanie osiągnąć w miarę niezłe rezultaty?? Czy coś mogę zmienić?
Podpytywałem o ulepszenia względem destylacji win żeby czuć posmak wina i dostałem odpowiedź:

"Aby zwiększyć walory techniczne modelu mogę zaproponować podzielenie kolumny na wysokosci 25 cm - wówczas będzie opcja pędzenia alkoholi aromatycznych np z win, zacierów owocowych..."

Czy jest sens do tego dopłacać niecałe 100zł??

Dziękuję i przepraszam za mój brak obeznania.

terni
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Re: Wybór sprzętu dla laika

Post autor: terni » 2018-09-18, 08:34

Można i na takim sprzęcie robić owocówki. Usunąć wypełnienie i bez refuksu.
Róbmy Swoje

Szlumf
90%
90%
Posty: 629
Rejestracja: 2013-05-24, 00:54
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Wybór sprzętu dla laika

Post autor: Szlumf » 2018-09-18, 10:52

Można bez wypełnienia. Można tylko z miedzią i/lub paroma zmywakami. Można też nic nie zmieniać w zestawie do rektyfikacji - kolumna w całości wypełniona. Próbowałem różnych wariantów i najlepsze trunki uzyskałem na pełnej kolumnie.

Awatar użytkownika
ogurek
70%
70%
Posty: 326
Rejestracja: 2009-10-03, 20:05
Lokalizacja: wlkp

Re: Wybór sprzętu dla laika

Post autor: ogurek » 2018-09-18, 12:11

Nie mam dużego doświadczenia ale:
- do smakówek nie potrzeba 130cm kolumny, może krótsza, ale za to z portem na termometr na dole kolumny. Zawsze można dokupić rurę, a dorabianie portów to już kombinacja.
- jeśli będziesz kiedyś chciał rozbudowywać, to najpopularniejsza jest chyba średnica 60,3, u każdego producenta dostaniesz elementy w tym rozmiarze. Nie mam pojęcia jak wpłynie to na cenę.
„Żeby odpędzić złe sny, pociągnęła solidny łyk z butelki pachnącej jabłkami i radosną śmiercią mózgu.” T. Pratchett

Awatar użytkownika
Zalobik
60%
60%
Posty: 251
Rejestracja: 2017-11-07, 18:25

Re: Wybór sprzętu dla laika

Post autor: Zalobik » 2018-09-18, 14:11

Tecio88

Cześć, w mojej ocenie warto podzielić rurę na dwa odcinki. Ja podzieliłbym na dwie równe cześci, bo taki podział czyni sprzęt bardziej kompaktowym, co ma znaczenie przy demontażu, przechowywaniu, transporcie itd. Może mieć też znaczenie gdybyś wypełnił kolumnę sprężynkami (w miejscu podziału montujesz podparcie zapobiegające ich ubijaniu się).
Napewno warto dopłacić do portu termometru na dole kolumny 30-40 cm nad kegiem, to na wypadek gdybyś chciał mieć możliwość zrobienia spirytusu. Jeżeli chodzi o termometry w kegu i głowicy, to ja raczej ten z głowicy przeniósłbym do kega, a do kolumny zastosował trochę dokładniejsze.
Rura faktycznie trochę chuda, musisz się liczyć z tempem odbioru spirytusu do 15 ml/min (tu mogę się mylić, bo nigdy takiej chudzinki nie miałem), w przypadku 60,3 to już 25 ml/min.
Do destylatów smakowych przydałby się również regulator mocy grzałki, bo 1,5 kW może okazać się trochę za mocna. Zawsze możesz go dokupić później.
Powodzenia
"Teoretycznie, nie ma różnicy pomiędzy teorią a praktyką, w praktyce jest". Y.B.

Tecio88
0%
0%
Posty: 2
Rejestracja: 2018-09-17, 23:17

Re: Wybór sprzętu dla laika

Post autor: Tecio88 » 2018-09-18, 14:29

Ewentualnie zastanawiałem się nad czymś takim:

Mamy zaszczyt zaprezentować Państwu wysokiej klasy Destylator elektryczny, 180cm wysokości, kolumna fi60,3mm - 6 zimnych palców z dwoma odstojnikami + beczka KEG 50l lub 30l ocieplona - sprzęt bogato wyposażony i gotowy do pracy. Zaprojektowany z pasją i wykonany w odpowiednim standardzie. Jeżeli jesteś wymagającym koneserem to dobrze trafiłeś. Przeczytaj cały opis, a zrozumiesz dlaczego nasza oferta ma najlepszy stosunek ceny do jakości.
SPECYFIKACJE I DANE TECHNICZNE:

1. Wysokość całkowita H: 180cm/50l; 160cm/30l
2. Wysokość beczki h3: 60cm/50l; 40cm/30l,
3. Średnica beczki z izolacją: 38cm
4. Pojemność beczki: 50l lub 30l (ta sama cena)
5. Wysokość kolumny h1+h2:120cm
6. Średnica kolumny: 60,3mm (największa w tym segmencie)
7. Rozmiar wlewu- standard 60mm - oryginalny gwint lub kryza
8. Materiał wykonania: stal nierdzewna/kwasoodporna/INOX
9. Wkład kolumny/katalizator: miedziany 2szt+ nierdzewny 6szt
10. Węże wodne: 1/2"odpływ 2*1m; dopływ 1,5m
11. Osobny obieg wody: regulacja trójnik + dwa zawory
12. Podział kolumny: 50cm głowica + 70cm króciec
13. Zimna palce: 6 szt. z rury fi12mm
14. Deflegmatory/odstojniki: 2 szt. z zaworami spustowymi 3/8"
15. Zasilanie: grzałki nierdzewne 1500+2000W
16. Sterowanie/automatyka: bez sterowania, obsługa ręczna
17. Wężownica: 300cm spirali z rurki fi8mm
18. Przyłącze wody: szybkozłącze 1/2", lub korek PCV
19. Łączenie kolumna/KEG: oryginalny fitting z KEG-a lub kryza na cztery śruby (szybkozłącze SMS lub TRI-CLAMP za dopłatą)
20. Łączenie kolumna głowica: kryza na 4 śruby (szybkozłącze SMS lub TRI-CLAMP za dopłatą)
21. Kapilary na sondy/czujniki: 1szt./głowica i 1szt./beczka
22. Przyłącze grzałki: mufa nierdzewna 1 1/4"
23. Spust z beczki: nypel nierdzewny + zawór kulowy W-Z 3/4"
24. Termometry/tryb ręczny: termometr LCD w ramce + analogowy
25. Wyparka do aromatów: pomiędzy kolumną, a głowicą
26. Moc maksymalana - 3500W
27. Moc minimalna - 1500W
28. Zużycie wody- 25-35l/h
29. Czas trwania procesu: 4,5 - 5,5h

ATUTY WYRÓŻNIAJĄCE NASZ DESTYLATOR

a) WIĘKSZA ŚREDNICA RURY (fi60,3): więcej wypełnienia= lepszy rozpływ skroplin= więcej destylacji/ proces. (kapie powyżej 93% do końca)

b) WYPEŁNIENIE/WKŁAD: otrzymujecie 20cm katalizatora z miedzi+50cm z nierdzewki (kłęby miedziane i druciaki - za dopłatą wymiana na sprężyny)

c) DZIELENIE KOLUMNY W 2/3 WYSOKOŚCI: ułatwia czyszczenie, przechowywanie i transport; umożliwia obniżenie kolumny dając sprzęt tradycyjny POT-STILL do wyrobów o mniejszej mocy; może być wykorzystane jako wyparka dla aromatów (smakówki); pozwala w przyszłości tanim kosztem rozbudować destylator o inną głowicę (Aabratek, Turbo Wymiennik)

d) WSTĘPNE CHŁODZENIE "6 ZIMNYCH PALCÓW": tylko u nas palce wykonujemy z rury fi12mm (zwiększona wydajność = mniejsze zużycie wody = oszczędność finansowa)

e) KAPILARA NA SONDĘ- wsuwamy do niej czujnik od sterownika/ termometru

f) DWA ODSTOJNIKI O POJEMNOŚCI PONAD 1100ml- w każdym deflegmatorze są wspawane nyple i wkręcone wymienne zawory kulowe 3/8". Odstojniki wyłapują różne frakcję fuzli (związki niepożądane) znacząco poprawiając jakość produktu końcowego

g) WYDAJNA CHŁODNICA - wyposażona w wężownice wykonaną z 300cm rury fi8mm (duża wydajność= mniejsze zużycie wody)

h) SAM WYBIERASZ RODZAJ MOCOWANIA DO BECZKI I RODZAJ ŁĄCZENIA NA KOLUMNIE (w cenie mocowanie do beczki na oryginalny FITTING lub na kryzę 4 śruby za dodatkową opłatą złącze SMS lub TRI-CLAMP)

i) SAM WYBIERASZ POJEMNOŚĆ - 50/30l = TA SAMA CENA
WYKONANA Z BLACHY KWASOODPORNEJ/ NIERDZEWNEJ-nadaje się do kontaktu z żywnością

j) GRZAŁKI NIERDZEWNE 1500+2000W 5/4" - uzbrojone w przewody przyłączeniowe z wtyczkami 16A w obudowie hermetycznej. Produkt POLSKI - wytrzymują o wiele dłużej niż chińskie podróbki

k) WYSOKOŚĆ- 60/40cm - w zależności od pojemności

l) OCIEPLENIE / IZOLACJA - eliminuje straty ciepła (przy zalewie 40l przyspiesza proces do 4,5h od początku do końca)

m) W KEGU SĄ WSPAWANE: kapilara na czujnik/termometr; nypel 3/4'' pod zawór spustowy; mufa 5/4'' pod grzałkę.

n) MOŻESZ WYBRAĆ RODZAJ MOCOWANIA Z KOLUMNĄ - w cenie jest oryginalny gwint od beczki typu fitting lub kryza na 4śruby. (za dodatkową opłatą złącze SMS lub TRI-CLAMP)

o) SPUSTOWY ZAWÓR KULOWY 3/4"- zawory produkuje Polska firma "IDMAR" - odporne na temperatury i ciśnienie

p) TERMOMETR BIMETALICZNY ANALOGOWY - również produkt Polski

q) ROZDZIELNA REGULACJA OBIEGÓW WODY - trójnik z dwoma zaworami - w odróżnieniu od konkurencji stosujemy oryginalne zawory - nie samoróbki, które z czasem przecierają wąż

r) PRZYŁĄCZE WODY SZYBKO-ZŁĄCZKA OGRODOWA 1/2" - , lub złączka gumowa pasująca na większość kranów.

s) PRECYZYJNY TERMOMETR ELEKTRONICZNY, z wyświetlaczem osadzonym w ramce - wskazuje on temperaturę oparów na szczycie kolumny.

t) WĘŻE ZBROJONE 1/2" - do podłączenia i odprowadzenia wody chłodzącej (dopływ 1,5m odpływ 2x1m)

u) USZCZELKI SILIKONOWE do podłączenia kolumny z kegiem, króćca z głowicą i grzałek do beczki

v) OPASKI ZACISKOWE uszczelniające połączenie węży z chłodnicą

w) WYPEŁNIENIE KOLUMNY- dwa kłęby drutu miedzianego + dziewięć druciaków kwasoodpornych (za dodatkową opłatą sprężyny pryzmatyczne)

Obrazek

Awatar użytkownika
Benek
101%
101%
Posty: 239
Rejestracja: 2005-12-25, 10:51
Lokalizacja: Mazury

Re: Wybór sprzętu dla laika

Post autor: Benek » 2018-09-18, 14:39

Odnośnie ostatniego wpisu. Nie idź tą drogą.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości