Strona 1 z 1

Aabratek+OVM

: 2018-11-13, 21:05
autor: bakszysz
Koledzy proszę o pomoc. Mam sprzęt: KEG 50l, 2x2000W, sterownik Pamel, 30 cm sprężynki miedź "Deptana",+/- 100cm stalowe Deptana, głowica AAbratek i jakieś 30 cm poniżej głowicy OVM. Termometry w kegu, na około 45cm od kega i w głowicy.

Teraz tak: robiłem 2x po25l cukrówki z 5kg cukru.
Zalewam kolumne 2x czyli rozgrzewam 4000W i czekam aż spłynie potem znowu powtarzam manewr. Następnie włączam sterownik i granie mam 50% czyli 2000W i tak stabilizuje z 30 min. Spuszczam śmierdzące przedgony na raz, opróżniam jeziorko to około 50 ml, znowu stabilizuje I zaczynam odbierać serce z OVM. Tempa nie mierzyłem, ale siura z tej rurki ładnie. Spiryt jest lux, bezwonny (no prawie:) w międzyczasie z głowicy cały czas spuszczam bbbpowoli przedgony (całość w ilości około 300-400ml). Problem jest taki: temperatura w rurze jest niestabilna otwarcie zaworu OVM następuje od 76-77stC takie mam widełki, ale mogę to zmieniać. Termometr w głowicy jest z dokładnością 0,1stC i on rzadko kiedy stoi w miejscu, przeważnie dość często temp się tam zmienia w zakresie około 1 stC. Jak ubywa alko w kegu to tempo odbioru w OVM jest zbyt szybkie i zawór" szaleje", więc przechodzę na głowice, a tam nie leci sama słodycz, tylko lekko daje. Za chwile temp w kegu jakieś 96 st C i lecą pogony, zbierałem jak leci do osobnego naczynia i do 98sC.
Coś robię żle? Może dać sobie spokój z tym OVM i zbierać z głowicy? Czy te przedgony w czasie trwania prawie całego procesu to norma? Serca z 25l nastawu z 5kg cukru to zebrałem może 2l, mało mi się wydaje... Dodatkowo wlałem jakiś sprezentowany przez kogoś "swojski standart śmierdzący drożdżami i przedgonami" z 400ml 60%... Bida z nędzą mi się wydaje... W czwartek chciałbym puścić zacier z pszenicy może jakieś rady dacie :) Pozdro i dziękuję za porady. Aerometru nie mam.

Re: Aabratek+OVM

: 2018-11-14, 00:00
autor: Citizen Kane
bakszysz pisze:
2018-11-13, 21:05
Tempa nie mierzyłem, ale siura z tej rurki ładnie.
Popraw się... 8)

Re: Aabratek+OVM

: 2018-11-14, 10:06
autor: fuutro
Z opisu wynika, że odbierasz za szybko. Przy stabilnej kolumnie temperatura na głowicy nie szaleje, nawet 10 półka jest nudnie stabilna a jest bardziej narażona na wahania przy za szybkim odbiorze o ile nie ma innych istotnych zakłuceń. Jak chcesz określić jak szybko odbierasz weź jakąś menzurkę np 100ml i ze stoperem zmierz czas w jakim się zapełnia i zobacz jak to się ma do zaleceń producenta sprzętu.

Re: Aabratek+OVM

: 2018-11-15, 08:38
autor: bakszysz
No dobrze, ale w moim Ovm nie mogę regulować prędkości odbioru, zawór jest albo otwarty, albo zamknięty.... Rezygnować z tego systemu?
Drugie pytanie będę gonił zacier z pszenicy, że wywalić człon z Ko to wiadome, ale zostawić miedź i jechać do końca w kegu. No i na 2 razy zgodnie z instrukcją wyczytana na forum.....

Re: Aabratek+OVM

: 2018-11-15, 11:57
autor: imar42
bakszysz pisze:
2018-11-15, 08:38
ale w moim Ovm nie mogę regulować prędkości odbioru, zawór jest albo otwarty, albo zamknięty...
:?: :!: :?: :shock: :shock: :shock:

Nawet zawór kulowy nie jest zero-jedynkowy. Nie jest tak, że jest albo otwarty, albo zamknięty! Regulowanie wielkością przepływu dowolnego medium na tym rodzaju zaworu nie jest tak komfortowe jak przy zaworku precyzyjnym, ale jest możliwe. Potwierdzą to wszyscy posiadacze OVM.
Obrót dźwignią o kilka stopni kątowych powoduje znaczącą różnicę w przepływie, ale taka dokładność jest wystarczająca do ustawienia wielkości odbioru. Musisz jeszcze dużo :book :book :book

Re: Aabratek+OVM

: 2018-11-15, 12:24
autor: polar
Nie rezygnować tylko go ulepszyć. I napisz jaki masz ten zawór, bo przedstawiona sytuacja przez ciebie jest trochę tajemnicza.

Re: Aabratek+OVM

: 2018-11-16, 18:32
autor: bakszysz
Dzięki za odzew, model to GSPU15e. Może faktycznie da się tam coś ustawić, ale od góry wystaje tylko nakrętka.......