Jaki sprzęt na początek?

Zadajemy tutaj proste i podstawowe pytania dotyczące destylacji.
Kamil7878
40%
40%
Posty: 68
Rejestracja: 2023-12-01, 13:08

Re: Jaki sprzęt na początek?

Post autor: Kamil7878 » 2023-12-24, 23:17

EdiWillow pisze:
2023-12-23, 23:27
To nie troll tylko zwykły psychopata :lol:
Twój brak kultury jest zanieczyszczony destylatem który produkujesz.

Jeśli nie potrafisz zachowywać się jak dorosły, pisząc z kilku kont to nie zaśmiecaj tematu.

czytam
70%
70%
Posty: 340
Rejestracja: 2016-05-17, 22:00

Re: Jaki sprzęt na początek?

Post autor: czytam » 2023-12-27, 10:02

Kamil7878 pisze:
2023-12-23, 13:55
Ile wam zajmuje wygrzanie 45l?
Korzystając z tego kalkulatora możesz to łatwo policzyć (zależy od mocy wsadu, temperatury, mocy grzania). https://homedistiller.org/wiki/htm/calc ... t_calc.htm
Na tej stronie jest zresztą więcej przydatnych, przynajmniej na początkowym etapie, narzędzi.

Kamil7878
40%
40%
Posty: 68
Rejestracja: 2023-12-01, 13:08

Re: Jaki sprzęt na początek?

Post autor: Kamil7878 » 2023-12-28, 16:21

@czytam dzięki za info.

Nastaw 25kg cukru, woda 85l drożdże gozdawa.

Z jednego wsadu 45l wyszło 4 l serca i teraz mam pytanie co z tym materiałem z bufora jest tego około 2,5 litra około 80% dodać do następnego wsadu lub mieszać i robić na 2.5.
Zapach typowego po gonu.

Awatar użytkownika
Doody
100%
100%
Posty: 1234
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Jaki sprzęt na początek?

Post autor: Doody » 2023-12-28, 16:51

Z 45l, przy takim balingu powinno wyjść około 6l surówki.
Powodzenia :oki
Pozdrawiam
Darek

Kamil7878
40%
40%
Posty: 68
Rejestracja: 2023-12-01, 13:08

Re: Jaki sprzęt na początek?

Post autor: Kamil7878 » 2023-12-28, 17:30

Przedgonu ściągnąłem 0.4 l, kolumna była stabilna (+/- 0.2°) do 4l serca praktycznie bez większego regulowania olm, tempo 1l/h. Po 4 l temperatura wzrasta, zamknięcie olm nic nie daje w kegu pusto.

Gdy zaczynam odbierać serce to bufor jest już całkowicie zalany, zajmuje to 2:15 - 2.30 h od rozruchu, grzałki 2kw +1.5kw proces był prowadzony na grzałce 1.5kw.

Urobek z bufora to ponad 2,5 l (80%) nie jest to jakieś mocno śmierdzące taki typowy pogon, wylać czy dolać do następnej destylacji? Wziernik nie jest zalewany przez cały proces, wszystko zostaje w buforze.

czytam
70%
70%
Posty: 340
Rejestracja: 2016-05-17, 22:00

Re: Jaki sprzęt na początek?

Post autor: czytam » 2023-12-28, 18:15

Gromadzić przed i pogony (z wyłączeniem tych wyjątkowo śmierdzących). Po zebraniu odpowiedniej do wielkości zbiornika ilości rektyfikować kilka razy.

Kamil7878
40%
40%
Posty: 68
Rejestracja: 2023-12-01, 13:08

Re: Jaki sprzęt na początek?

Post autor: Kamil7878 » 2023-12-28, 23:27

Czytam tematy dotyczące prowadzenia destylacji i często koledzy zalewają kolumnę 3 krotnie, w moim przypadku z buforem, jeszcze nie było nigdy zalania latarki przy grzaniu 1.5kw.
Zawór Lm macie calkowicie otwarty na samym początku czy czekać do 77° i następnie odkręcić?
Bufor zapewne spływa na stabilizację kolumny ale zastanawiam się czy nie wpływa na dużo mniejszy odbiór serca? Jeśli w kotle jest 98 st to alkohol w buforze nie powinien odparować poniżej 80%. Z ostatniego razu pozostałość z bufora to ponad 2.5l o mocy 80%. Jakość serca po pierwszej destylacji jest bardzo zadowalająca ale ilość już nie bardzo.

laurentp
100%
100%
Posty: 1368
Rejestracja: 2013-07-08, 22:08
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: Jaki sprzęt na początek?

Post autor: laurentp » 2023-12-29, 14:36

Po prostu dodaj ogony do następmego wsadu. I tak ad infinitum.
(ale nie jestem tu do końca miarodajny, bo nie mam bufora. Tylko o nim czytałem).
https://nowyekran24.com/ prawda 24h, POLSKIE forum poza zasięgiem "głównego ścieku", taki informacyjny "DETOX"!
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować

Kamil7878
40%
40%
Posty: 68
Rejestracja: 2023-12-01, 13:08

Re: Jaki sprzęt na początek?

Post autor: Kamil7878 » 2023-12-29, 22:20

Dopiero zaczynam swoją przygodę ale z tym buforem nie mogę zalać kolumny przy grzaniu 3.5kW, kolumna jest stabilna przez cały odbiór serca, gdy w kotle pusto wiadomo temperatura gwałtownie rosnąć, gdyby można zalać kocioł tym co jest w buforze to by można odzyskać ten alkohol choć w części... Z ostatniego razu tak jak pisałem 25kg cukru i 85l, wyszło 0.4 przedgon +4l serca + 2,5l (to co w buforze 80%) + 0.2 pogon.

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1411
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Re: Jaki sprzęt na początek?

Post autor: drgranatt » 2023-12-30, 09:43

Kamil7878 pisze:
2023-12-29, 22:20
... Z ostatniego razu tak jak pisałem 25kg cukru i 85l, wyszło 0.4 przedgon +4l serca + 2,5l (to co w buforze 80%) + 0.2 pogon.
Z takiej ilości cukru to powinno wyjść min 13 litrów serca. Co poszło nie tak?

rastro
40%
40%
Posty: 92
Rejestracja: 2013-02-15, 23:10
Lokalizacja: Polska

Re: Jaki sprzęt na początek?

Post autor: rastro » 2023-12-30, 16:09

No coś poszło nie tak, bo 80% bufor brzmi jak połowa procesu. Najpewniej brakło doświadczenia i cierpliwości, albo mamy do czynienia z pisaniem pierdół, żeby tylko coś napisać, celem późniejszego udowadniania jaki to bufor jest do bani.

Ale skoro kocioł jest pusty, a w buforze jest 2,5l 80%, mamy 4l serca 96%, i 0,8l przedgonu i pogonu o mocy bliżej nieokreślonej, czyli 7,3l (powiedzmy średnio 95%). Natomiast cukru mamy 25kg z którego powinniśmy dostać 0,5-06l 100% etanolu... czyli w najgorszym przypadku wytworzyliśmy 12,5l czystego etanolu, to ja się pytam gdzie się podziało 5-6litrów tego specyfiku ;)

Albo coś poszło z fermentacją grubo nie tak, albo jak wyżej, mamy do czynienia z bredniami nie popartymi w praktyce.

czytam
70%
70%
Posty: 340
Rejestracja: 2016-05-17, 22:00

Re: Jaki sprzęt na początek?

Post autor: czytam » 2023-12-30, 16:37

Jest kilka opcji:
- nie przefermentowało do końca - jakie jest blg wsadu i dundru?
- nie dorektyfikowało się (niecierpliwosć operatora lub wada termometru w kotle) - poczekać na wrzenie w buforze, zmienić naczynie do odbioru, zaczekać na opróżnienie bufora; w zasadzie na podstawie obserwacji bufora doświadczony operator, na sprawdzonym sprzęcie może zrezygnować ze wszystkich termometrów postępując j.w.
- uciekło przez nieszczelności w układzie lub chłodnicę - sprawdzić następnym razem połączenia

Awatar użytkownika
EdiWillow
50%
50%
Posty: 150
Rejestracja: 2023-02-04, 15:29
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Jaki sprzęt na początek?

Post autor: EdiWillow » 2023-12-30, 21:09

Jeśli cofnięcie się o kilka wpisów tego postu to zauważycie, że z kolesiem jest coś nie halo :wallangry Najpierw pyta o aparaturę, potem próbuje polemizować z oceną innych i krytykuje doświadczenia prekursorów tego hobby. Zrozum rozum. Teraz niby posiada sprzęt z buforem, którego zasadność już podważał. Prowokuje dyskusje i "ładuje zielone kreski". Jak ktoś już wspomniał - NIE KARMIĆ TROLLA :stop
:beer

Kamil7878
40%
40%
Posty: 68
Rejestracja: 2023-12-01, 13:08

Re: Jaki sprzęt na początek?

Post autor: Kamil7878 » 2023-12-31, 10:15

Blg sprawdzałem było 0.

Co do nieszczelności to rurka w którą wchodzi sonda termometru lekko się rusza czy w takim miejscu powinno się coś pocić czy raczej ulatuje % niezauważalnie? Po 4 l serca temperatura na 10 i głowicy rośnie, i zakręcenie Olm nie stabilizuje w kegu pokazuje 98°.

Czy w czasie destylacji zbieracie z bufora przedgon? Czy zawór jest całkowicie zamknięty.

Jest gdzieś na forum wątek dotyczący prawidłowej destylacji z buforem?

Pozdrawiam i życzę najlepszego w Nowym Roku.

rastro
40%
40%
Posty: 92
Rejestracja: 2013-02-15, 23:10
Lokalizacja: Polska

Re: Jaki sprzęt na początek?

Post autor: rastro » 2023-12-31, 10:30

Kamil7878 pisze:
2023-12-31, 10:15
Blg sprawdzałem było 0.
Czyli nastaw był nie do końca przefermentowany, ale to nie zmienia faktu, że to nie powinno powodować straty rzędu 50-40% całości urobku.
Kamil7878 pisze:
2023-12-31, 10:15
Co do nieszczelności to rurka w którą wchodzi sonda termometru lekko się rusza czy w takim miejscu powinno się coś pocić czy raczej ulatuje % niezauważalnie?
Gdyby zwiała w powietrze taka ilość jak tutaj brakuje to na pewno byś to zauważył, czyba że wentylacja jest tak sprawna że jest przeciąg że głowę urywa.
Kamil7878 pisze:
2023-12-31, 10:15
Po 4 l serca temperatura na 10 i głowicy rośnie, i zakręcenie Olm nie stabilizuje w kegu pokazuje 98°.
To mało prawdopodobne, szczególnie że w buforze masz 2,5l 80%, natomiast w kotle wciąż jest prawie trzy procent alkoholu, czyli tak grubo ponad litr. Ale nawet uwzględniając że fermentacja się nie zakończyła pełnym sukcesem, to wciąż w bilansie brakuje co najmniej 0,5l czystego alkoholu.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 24 gości