Dziękuję
Jaki sprzęt na początek?
Re: Jaki sprzęt na początek?
20 stopni to dobra temperatura fermentującego nastawu ale w temperaturze otoczenia tyleż wynoszącej, stulitrowy nastaw, szczególnie na drożdżach turbo, może mieć znacznie więcej a to może prowadzić do niepożądanych aromatów a nawet uśmiercenia drożdży. Stąd wspomniałem o chłodzeniu.
Re: Jaki sprzęt na początek?
Doody pisze: ↑2023-12-12, 22:50Jeżeli chcesz produkować alkohoke smakowe, zainwestuj w pot stilla, albo w kolumnę półkową.
Jak kupisz aabratka bardziej nastawisz się na spirytus choć na aabratku też można destylować alkohole smakowe.
Sprzęt z linku jest bardzo dobry. 2kW od biedy wystarczą, będzie się jednak długo rozgrzewało.
Czy do tego sprzętu da się przedłużyć kolumnę aby można było produkować spirytus?
Re: Jaki sprzęt na początek?
Jeżeli chodzi ci o sprzęt z linku to jest to rewelacyjny sprzęt właśnie do spirytusu. Pot still natomiast służy do robienia alkoholi smakowych. Spirytu z PSa zawsze będzie trącił bimbrem.
Pozdrawiam
Darek
Darek
Re: Jaki sprzęt na początek?
Dzięki za odpowiedź
Chodziło mi czy da się przedłużyć kolumnę półkowa o kolejny zestaw półek i mieć "ludzki" spirytus?
https://ak-spaw.pl/produkt/zestaw-60l-do-smakowek/
Czy na tym sprzęcie da się zrobić poza smakówkami przyzwoite whiskey i wódkę z ziemniaków? Jest jakaś różnica w jakości kolumny półkowej od pot stilla
Chodziło mi czy da się przedłużyć kolumnę półkowa o kolejny zestaw półek i mieć "ludzki" spirytus?
https://ak-spaw.pl/produkt/zestaw-60l-do-smakowek/
Czy na tym sprzęcie da się zrobić poza smakówkami przyzwoite whiskey i wódkę z ziemniaków? Jest jakaś różnica w jakości kolumny półkowej od pot stilla
Re: Jaki sprzęt na początek?
Taki miedziany "pot-still" to nie tak do końca pot-still
Jednak jakiś uboczny refluks taka kolumna powoduje. Oczywiście nie przeszkadza to zbytnio przy prowadzeniu destylacji metodą prostą "smakówek". Przy odpowiednio wydłużonej kolumnie, dobrym zasypie a przede wszystkim po dołożeniu refluksu (np. shotgun) można skonfigurować całkiem efektywnego CM'a Na takim aparacie można, przy odpowiednio prowadzonym procesie zrobić również względnie przyzwoity spirytus. Polecam kolegę Tomka Rajtarskiego, który składa takie zestawy. Pozdrawiam.
Re: Jaki sprzęt na początek?
Możesz dokupić u Adama samą kolumnę zasypową i OLM, głowica I zbiornik ten sam, wyjdzie cenowo pewnie podobnie(razem ze sprężynkami) jak kolejny zestaw półek, ale będzie leciał czysty spirytus. Z czasem nawet bufor, opcji rozbudowy tego zestawu masz dużo. Możesz poprosić o dospawanie mufy pod zwykła grzałkę, żeby mieć możliwość zrobienia procesu 2,5. Najlepiej skontaktować się z producentem, określić swoje potrzeby i wtedy zaproponuje rozwiązanie.
A na samych tych półkach bez problemu uzyskasz wódkę zdatna do picia od razu, choć najlepiej już wtedy nie z cukru tylko ze skrobi ziemniaczanej lub zbóż,
Picia jak życia... tez trzeba się nauczyć
Re: Jaki sprzęt na początek?
Nastaw przestał pracować, cukromierz max zanurzenia, więc odgazowałem i zapodałem mega klar zgodnie z instrukcją, po 24h praktycznie nie widać różnicy? Temperatura w pomieszczeniu 17 St. Nie liczyłem że w 24h będzie kryształ, ale obecny efekt mało zadowalający.....?
Re: Jaki sprzęt na początek?
Staram się nie używać żadnej chemi do klarowania. Po prostu zostaw w chłodnym pomieszczeniu nastaw na dodatkowy tydzień i będzie ok.
Pozdrawiam
Darek
Darek
Re: Jaki sprzęt na początek?
No to poczekaj trzy tygodnie, chyba że planowałeś hucznego Sylwestra.
Re: Jaki sprzęt na początek?
Ile wam zajmuje wygrzanie 45l?
Re: Jaki sprzęt na początek?
Nie karmić trolla !!!
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Re: Jaki sprzęt na początek?
To nie troll tylko zwykły psychopata
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości