Nastaw Pigwowy

Skuter
20%
20%
Posty: 22
Rejestracja: 2015-10-12, 13:45
Lokalizacja: Wołów

Nastaw Pigwowy

Post autor: Skuter » 2015-11-09, 16:14

Szukałem przepisu na nastaw z pigwy ale znalazłem tylko nalewki, więc postanowiłem zrobić tak: posiekałem dwie skrzynki pigw, wszystko wrzuciłem do beczki 220l i uzupełniłem wodą z cukrem 160l+ 40kg cukru dodałem dwa opakowania drożdży Turbo Star 48 postawiłem w piwnicy w temp. 18 stopni, stoi już trzeci dzień zasuwa ostro aż beczka ciepła. Myślę że trunek wyjdzie dobry. :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Skuter, łącznie zmieniany 1 raz.

janik
80%
80%
Posty: 408
Rejestracja: 2014-02-03, 21:52

Post autor: janik » 2015-11-09, 16:33

Przesadziłeś z proporcjami; wody i cukru do ilości owoców a do tego użyłeś drożdże "Turbo" które pracują za szybko aby wyciągnąć aromaty z owoców. :wink:
W tym przypadku Bayanus G-995 byłyby najlepszym wyborem. :idea:
Uważaj na temp. pracującego nastawu aby drożdże się nie "spociły" :furious za bardzo.

Jeśli przepuścisz ten nastaw na rurze bez wypełnienia to pewno trochę aromatu z pigwy będzie. Pigwa jest aromatyczna a jeszcze lepiej byłoby jakby to był pigwowiec.
Pozdrawiam. :)
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez janik, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Władek
80%
80%
Posty: 431
Rejestracja: 2012-10-17, 20:24
Lokalizacja: Kraków

Re: Nastaw Pigwowy

Post autor: Władek » 2018-10-11, 21:35

Czy robił ktoś nastaw z pigwowca.
Mam 100l miazgi z pestkami i nie mam pomysłu co z tym zrobić ?
Pozdrawiam Władek

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 5612
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Nastaw Pigwowy

Post autor: magas » 2018-10-11, 22:16

To bardzo dużo, zalał bym trochę spirytusem 60-70% oddestylował bez fermentacji i wysłał mi flaszkę, a ja dam połowę Arkowi :lol:

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1001
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Re: Nastaw Pigwowy

Post autor: wawaldek11 » 2018-10-11, 22:26

A skąd masz zmiazgowanego pigwowca?
Próbowałem destylat z pigwy co prawda - i średni jest.
Magas dobrze radzi - przedestylujesz macerat i nie będzie przedgonów, pogonów i ducha buraka z cukru.
A druga butelka dla mnie. Podzielę się z @szatajoh.
Mam destylat, ale z ponalewkowego pigwowca, z którego już dużo wyciągnąłem. Ale i tak lepszy niż z nastawu.
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika
Władek
80%
80%
Posty: 431
Rejestracja: 2012-10-17, 20:24
Lokalizacja: Kraków

Re: Nastaw Pigwowy

Post autor: Władek » 2018-10-11, 23:20

Kiedyś miałem fazę na pigwowca, nasadziłem ponad 100 krzaków.
Faza się skończyła, zeszłoroczne nalewki nawet jeszcze nie pozlewane.
Dziś wielkie porządki pod fazę dereniową :D
Wyciąłem wszystko, owoce pozbierałem miałem wywalić ale szkoda :wallangry
Zmieliłem wszystko jak leciało bez obierania.
Jak jutro puści sok to zmierzę czy jest tam cukier.
Kiedyś tam dawno czytałem, że szkopy robią nastawy z pigwowca.
A może śliwowicą zalać :book
Pozdrawiam Władek

kwik44
90%
90%
Posty: 867
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Re: Nastaw Pigwowy

Post autor: kwik44 » 2018-10-12, 06:08

Nie dobijajcie mnie. Z nalewką mam tak samo jak Władek. W tym roku Koleżanka przyniosła mi 15 kg, a wczoraj dzwoniła mama z info, że ma 4 wiadra po 20kg każde...

Awatar użytkownika
Zalobik
40%
40%
Posty: 57
Rejestracja: 2017-11-07, 18:25

Re: Nastaw Pigwowy

Post autor: Zalobik » 2018-10-12, 07:09

Władek pisze:
2018-10-11, 23:20
Dziś wielkie porządki pod fazę dereniową :D
Idziesz w siewki, czy odmianowe?
Moja faza dereniowa trwa już kilka lat. Mam kilka odmian szczepionych i kilka siewek. Odmiany derenia dają możliwość rozciągnięcia zbiorów na dwa a nawet trzy miesiące. Nie wiem w jakim regionie mieszkasz, ale poleciłbym odmiany Shafer, Wydubicki, Bolestraszycki, Nikołka i żółtoowocowego Jantarnyj. Materiał szczepiony dość drogi, ale wdzięczny, łatwy w uprawie i bezopryskowy. Dereń ma też pewne wymagania co do ph i wilgotności, ale jeśli udał się pigwowiec, to powinno być ok.
Poniżej link do garści informacji o dereniu
https://domowe-alkohole-forum.pl/viewto ... 4&start=20
Wiem, że m.in. Niemcy robią z derenia destylat, ja mam jeszcze za mało towaru.

Aktualnie rozpocząłem fazę rokitnikową. Co ciekawe w Gruzji obie rośliny są bardzo popularne.
"Teoretycznie, nie ma różnicy pomiędzy teorią a praktyką, w praktyce jest". Y.B.

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1001
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Re: Nastaw Pigwowy

Post autor: wawaldek11 » 2018-10-12, 12:02

Władek pisze:
2018-10-11, 23:20
Wyciąłem wszystko, owoce pozbierałem miałem wywalić ale szkoda :wallangry
Jak jutro puści sok to zmierzę czy jest tam cukier.
Kiedyś tam dawno czytałem, że szkopy robią nastawy z pigwowca.
A może śliwowicą zalać :book
Ale zostawiłeś parę krzaczków?
Szkoda śliwowicy, ale na małą skalę spróbowałbym. Zalej spirytusem jak masz :)
Popytaj kolegę szatajoch, który mieszka w Norymberdze i zna temat pigwy dobrze.
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 1946
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Re: Nastaw Pigwowy

Post autor: zbynek » 2018-10-12, 19:40

Władek pisze:
2018-10-11, 23:20
….Jak jutro puści sok to zmierzę czy jest tam cukier.
...

Przy okazji zbierania danych do kalkulatora gdzieś wyszperałem.
Pigwowiec - cukier (jako inwert) 20g/kg, kwas(jako jabłkowy) 35-40g/kg, średni uzysk soku z kilograma w litrach 41-52%
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

kwik44
90%
90%
Posty: 867
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Re: Nastaw Pigwowy

Post autor: kwik44 » 2018-10-12, 20:59

To cukier = nędza. Zostaje ducha zrobić...

amplexus
40%
40%
Posty: 64
Rejestracja: 2006-05-21, 11:47

Re: Nastaw Pigwowy

Post autor: amplexus » 2018-10-14, 13:49

Destylat z maceratu pigwowca jest całkiem przyjemny, ale mając taką ilość jak Władek to może zalać tego pigwowca świeżo tłoczonym sokiem jabłkowym i dalej już normalnie ortodoks :mrgreen: .
"Filateliści to też debile, przecież znaczki są za grosze na poczcie."

Awatar użytkownika
Władek
80%
80%
Posty: 431
Rejestracja: 2012-10-17, 20:24
Lokalizacja: Kraków

Re: Nastaw Pigwowy

Post autor: Władek » 2018-10-15, 19:30

Po 12 h. szalały w tej brei dzikusy ? nie wiem co jedzą ? ale szaleją dalej ? w jednej części.
Podzieliłem na 3 części
1- dzikusy.
2- zalane śliwowicą.
3- zalane grappą.
Poczekamy, zobaczymy, spróbujemy.
Pozdrawiam Władek

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość