Nastaw z rodzynek

dk88
10%
10%
Posty: 15
Rejestracja: 2012-01-18, 12:05

Post autor: dk88 » 2012-01-25, 23:15

u la la... mierzyłem właśnie Blg - po 30 godzinach od startu wynosi 24, więc spadło tylko o 1 :/
coś skopałem, prawda? to przez to, że tak "przecukrzyłem"?

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2012-01-25, 23:22

Poczekaj, właśnie dlatego proponowałem g-995 bo zeżrą cały cukier nawet w niskich temperaturach, jutro zobaczysz jak będą pracować. Mam nadzieję, że piro do nastawu nie dawałeś.

dk88
10%
10%
Posty: 15
Rejestracja: 2012-01-18, 12:05

Post autor: dk88 » 2012-01-26, 17:57

Nie dawałem piro, zastanawiałem się tylko o co chodzi ze stabilizacją nastawu, o czym jest napisane na opakowaniu... gdy fermentacja jest zbyt burzliwa?

Wczoraj postanowiłem dolać 1,5l źródlanki.
4,5 : 12l = 0,375 ~~33 Blg
4,5 : 13,5l = 0,33 ~~30 Blg
Obniżyłem więc zawartość cukru w nastawie o 3 Blg. Rano spostrzegłem, że nastaw intensywnie pracuje i w słoju widać jak gazuje całą objętością, co z resztą słychać, no i w końcu zaczyna pachnieć jak wino.

Po 48h od startu zmierzyłem Blg, wynosi 19,5 - 20. Biorąc pod uwagę, że dolałem wody, różnica od ostatniego pomiaru wynosi 1 :?
Przychodzi mi do głowy tylko jedno - drożdże wzięły się najpierw za rodzynki(co widać), dlatego tak słabo pracują w cukrówce i Blg roztworu spada tak mozolnie.

:?: Jest sens dodać teraz laskę wanilii?

Awatar użytkownika
robol69
90%
90%
Posty: 957
Rejestracja: 2005-12-27, 07:27

Post autor: robol69 » 2012-01-26, 21:38

dk88 pisze: Po 48h od startu zmierzyłem Blg, wynosi 19,5 - 20. Biorąc pod uwagę, że dolałem wody, różnica od ostatniego pomiaru wynosi 1 :?
Jest sens dodać teraz laskę wanilii?
Witam

Jak pisałem wcześniej proponuję zimny okład
ze śniegu ,dzisiaj jest go jeszcze więcej. :mrgreen:

Przyjacielu do wina to trzeba mieć cierpliwość , dużo
cierpliwości .Odczyt blg robimy w temp 20°C , przy
mocno pracującym winie też trzeba wziąć poprawkę.
A najlepiej jakbyś "zapomniał" o winie tak z miesiąc ,
później zrobił obciąg i dopiero ewentualnie dorzucić wanilię i
goździki , znowu zapomnieć na pół roku .... albo wypić odrazu .
.....I powoli kombinować aparat , bo w takiej technologii nie trzeba
czekać latami na efekt , ale :nie_powiem

robol
Polak potrafi !!!

dk88
10%
10%
Posty: 15
Rejestracja: 2012-01-18, 12:05

Post autor: dk88 » 2012-01-27, 11:26

Wino nie wino, drożdże sobie w ch**a lecą :mrgreen:
Nastawię jakąś cukrówkę 20 Blg = 1kg cukru na bańkę 5l, bo muszę sprzęt rozdziewiczyć :lol:
Może z połówkę wygonię :P

dk88
10%
10%
Posty: 15
Rejestracja: 2012-01-18, 12:05

Post autor: dk88 » 2012-01-31, 12:50

Po tygodniu fermentacji Blg = 7 (różnica: 7dni = 15 Blg, czyli -2,5Blg/dobę) :)
Wnioski ze zmierzonych danych:
[center]22 Blg startowe płynu = 3,3kg cukru w 13,5l wody (2kg sypkie + 1,3kg wyciągnięte z owoców)
7 Blg obecne = 1kg cukru w 13,5l wody, co daje:
2,3kg cukru przefermentowane , a 1kg cukru = ~~600ml spirytusu => 1,38l spirytusu w 13,5l wody =>
10,2% alk. obj.[/center]
Co oznacza, że w całym roztworze z 4,5kg początkowego cukru zostało jeszcze 4,5-2,3= 2,2kg cukru => drożdżaki wykonały połowę roboty :)
Skoro cukromierz pokazuje stężenie 1kg cukru(w całym płynie) => 2,2 - 1 = 1,2 kg cukru pozostało w owocach (nieujawnione w płynie)

Za tydzień dosłodzę 1kg cukru w 5l wody. Zostawię znowu na 2 tygodnie i zleję na cichą fermentację. A co zrobię później nie wiem, nie chcę znowu rozcieńczać.
Następne sprawozdanie za tydzień :)

Wstawiłem korek z rurką. Bulka sobie w tempie 6x/min

:?: powinienem brać jakąś poprawkę na niecukry?

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2012-01-31, 16:37

dk88 pisze:............
7 Blg obecne = 1kg cukru w 13,5l wody, co daje:
.................
To 7 Blg obecne, to gęstość pozorna. Nie da się z tego, w prosty sposób, wyliczyć ilości cukru w nastawie. Alkohol zawarty w nastawie, mocno fałszuje wynik pomiaru.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

dk88
10%
10%
Posty: 15
Rejestracja: 2012-01-18, 12:05

Post autor: dk88 » 2012-01-31, 23:18

A w którą stronę fałszuje? Zaniża Blg? Wskazuje 7, a być może jest 11?
Są do tego jakieś tabele?

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2012-02-01, 18:31

Nie ma żadnych tabel, masz dwie zmienne. Zmniejszającą się ilość cukru i zwiększającą ilość alkoholu. A przyrząd masz wyskalowany do badania gęstości wodnych roztworów cukru. Alkohol ma mniejszą gęstość od wody, a tym bardziej od wody z cukrem. W którą stronę oszukuje balingometr, wykombinuj sam. :wink:
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

KonradK
0%
0%
Posty: 1
Rejestracja: 2019-01-18, 16:05

Re: Nastaw z rodzynek

Post autor: KonradK » 2019-01-18, 16:31

Witam. Po latach odkopię temat. Nie chcę zakładać nowego tematu.
Mam nastaw z rodzynek i już powoli zbliża się czas na jego destylację.
Mam zwykłego miedzianego pot-stilla z wypełnieniem sprężynkami pryzmatycznymi.
Obrazek
Pytanie moje brzmi. Czy podczas destylacji wywalić sprężynki? Czy pozwoli uzyskać to lepszy smak?
Ostatnio jak destylowałem nastaw z rodzynek to wyszła piekąca. Przedgony odbieram bardzo powoli, kropelkowo. Tak około 400ml. Destyluję dwa razy. Za pierwszym razem zbieram do 40% przy drugim razie kończę na 55%.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Re: Nastaw z rodzynek

Post autor: Citizen Kane » 2019-01-18, 19:46

Ja robiłbym na raz ze sprężynkami lub na pusto jeśli w grę wchodzi druga destylacja.

ximenek
101%
101%
Posty: 104
Rejestracja: 2013-09-05, 06:48
Lokalizacja: Jaskrów

Re: Nastaw z rodzynek

Post autor: ximenek » 2019-01-19, 07:41

Ja nie znam się tak jak tu Koledzy ale ja bym robił pierwsze na pusto a drugie z sprężynkami :cheers

Awatar użytkownika
dynio1977
50%
50%
Posty: 155
Rejestracja: 2018-08-23, 14:22

Re: Nastaw z rodzynek

Post autor: dynio1977 » 2019-04-05, 12:22

Na jeden raz powoli ze sprezynkami, jezeli na dwa razy to na pusto.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości