Zacier wywala co robić (mod: nastaw)

Awatar użytkownika
dzinn
30%
30%
Posty: 31
Rejestracja: 2006-10-18, 08:57

Zacier wywala co robić (mod: nastaw)

Post autor: dzinn » 2008-05-15, 08:35

nastawiłem zacier na bazie czarnej porzeczki ale chyba jej dodałem zbyt dużo ponieważ
cały towar rośnie i wywala korek i przy okazji zachlapuje pomieszczenie
co robić i jak to zatrzymać(albo raczej spowolnić) może ktoś ma jakiś pomysł
pojemnik butla 34l
20kg porzeczki;1kg cukru; 1paczka drożdzy piekarskich i trochę wody' temp ok 20st
pozrawiam
Ostatnio zmieniony 2009-12-15, 00:03 przez dzinn, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Ostoja
100%
100%
Posty: 1482
Rejestracja: 2008-01-01, 03:18
Lokalizacja: Dolny śląsk

Post autor: Ostoja » 2008-05-15, 09:23

Witam.
Ja bym wężykiem ściągnął do jakiegoś pojemnika nadmiar nastawu i jak burzliwa fermentacja
minie wlał ponownie do nastawu. Pozdrawiam Ostoja :D

Awatar użytkownika
gigant
50%
50%
Posty: 164
Rejestracja: 2007-12-17, 19:29
Lokalizacja: LC

Post autor: gigant » 2008-05-15, 09:48

podziel całość na pół( przelej do drugiego pojemnika ) i możesz spać spokojnie, a pro po skąd kolega ma o tej porze porzeczkę i to w takiej ilości ?

Awatar użytkownika
dzinn
30%
30%
Posty: 31
Rejestracja: 2006-10-18, 08:57

Post autor: dzinn » 2008-05-15, 15:30

dostałem od zaprzyjaźnionej chłodni

myślałem czy by nie zrobić takiego koszyczka bo problem się rodzi jak owoce zatykają rurkę
fermentacyjną dalej to już reakcja łańcuchowa

Awatar użytkownika
pumex
101%
101%
Posty: 95
Rejestracja: 2006-05-09, 12:20

Post autor: pumex » 2008-05-15, 18:51

Obniż temperaturę zacieru
Dla zdrowia ciała , umysłu i duszy .

Awatar użytkownika
dzinn
30%
30%
Posty: 31
Rejestracja: 2006-10-18, 08:57

Post autor: dzinn » 2008-05-15, 21:16

Widzę że forum nadal żyje a nie było mnie tu troszkę

no cóż dzięki za rady
z temperaturą raczej nie - i tak jest niska
jako ze nie mam drugiego szklanego pojemnika wycisnąłem sok pozbywając się niestety części surowca i będę jechał na "pierwszym tłoczeniu"
na razie spokój
pozdrawiam wszystkich

Cyrograf15
70%
70%
Posty: 336
Rejestracja: 2008-02-25, 19:32
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Cyrograf15 » 2008-05-17, 00:09

Szkoda wywalać, zwłaszcza jak jest kila wyjść. Podczas fermentacji burzliwej (zwykle tydzień - dwa) nie ma konieczności zakładania korka i rurki. Wystarczy zakryć szmatką i ją obwiązać, to ma jedynie zapobiec dostaniu się octówek. Można oczywiście nastaw podzielić do kilku naczyń. Najlepiej jedna zastosować plastikowe wiadra fermentacyjne (mogą być nawet domyte wiadra po farbie bo zwykle mają atest) i dopiero po burzliwej fermentacji odcisnąć resztki owoców, sam płyn zlać w szkło.
Wojtek

Awatar użytkownika
kiper
10%
10%
Posty: 10
Rejestracja: 2010-09-26, 17:28

Post autor: kiper » 2010-10-01, 16:51

Odkopię temat ale przyda się na zaś. Gwałtowne pienienie i falowanie zacieru powstaje wskutek wydzielania dużych ilości dwutlenku węgla. Burzenie jest tym gwałtowniejsze gdy jest on gęściejszy i im więcej zawiera kleistych substancji. Na całej powierzchni gromadzi się piana a dodatkowo całość przybiera na objętości. Należy faktycznie odlać część jak już sugerowano powyżej lub dodać na powierzchnię kilka kropel oleju jadalnego co zmniejszy napięcie powierzchniowe roztworu powodując pękanie pęcherzyków i opadanie piany.

bizon
101%
101%
Posty: 83
Rejestracja: 2006-11-30, 19:36
Lokalizacja: miasto

Post autor: bizon » 2010-10-03, 11:48

kiper pisze:.... dodać na powierzchnię kilka kropel oleju jadalnego co zmniejszy napięcie powierzchniowe roztworu powodując pękanie pęcherzyków i opadanie piany.
B. ciekawy pomysł!!! Serio pomaga?

Awatar użytkownika
kiper
10%
10%
Posty: 10
Rejestracja: 2010-09-26, 17:28

Post autor: kiper » 2010-10-03, 14:29

To jest metoda stosowana w gorzelniach gdzie na kadź z zacierem daje się od 0,2 do 1litra oleju roślinnego w zależności od intensywności pienienia.

Awatar użytkownika
Lankusiek
20%
20%
Posty: 26
Rejestracja: 2010-10-03, 12:23

Post autor: Lankusiek » 2010-10-03, 20:18

A nie można zastosować po prostu zwykłej rurki fermentacyjnej ?

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2010-10-03, 20:24

Lankusiek pisze:A nie można zastosować po prostu zwykłej rurki fermentacyjnej ?
A co, ma jakieś cudowne właściwości ta rurka na pienienie sie nastawu?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Lankusiek
20%
20%
Posty: 26
Rejestracja: 2010-10-03, 12:23

Post autor: Lankusiek » 2010-10-03, 20:31

na pienienie nie, ale by mu nie wywalało korka i sufit by miał czysty

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2010-10-03, 20:35

Chyba jednak jest odwrotnie 8) i ostatni raz tak miło :twisted:
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 14 gości