Mirabelki
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5061
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
- inspiracje
- 101%
- Posty: 191
- Rejestracja: 2008-05-20, 12:21
- Lokalizacja: Czarnoszyce
- rudysteffan
- 40%
- Posty: 95
- Rejestracja: 2008-07-31, 12:32
- Lokalizacja: Mazowsze
Jeszcze nie robiłem... Ale chyba spróbuję . Wczoradnia smakowałem kilka pod krzakiem leżących - mocno już dojrzałe, ale żeby cukru w nich dużo było, to nie powiem. Fruktozy przynajmniej, która smak słodki bez wątpienia ma... Trzeba będzie dosypać stosownie sacharozy .
Co mnie nie zabije, to mnie wzmocni...
- masterofbimber
- 40%
- Posty: 92
- Rejestracja: 2008-04-10, 10:58
- Lokalizacja: Dolny Śląsk
-
- 50%
- Posty: 149
- Rejestracja: 2006-04-17, 18:21
popełniłem m-c temu taką śliwowicę. Aromatu to ona wiele nie ma i ja trochę chyba przesadziłem z refluxem. Dołozyłem trochę dębiny ale napradę troszkę, żeby reszty smaku nie zagłuszyć i trzeba poczekać. Myślę, że koło marca odnajdę w jej wszystko co teraz gdzieś się zgubiło. A jak nie to tez znajdzie się na nia sposób.
Ale ma jedną zaletę - surowiec do produkcji jest za darmo i dużych ilościach.
Ale ma jedną zaletę - surowiec do produkcji jest za darmo i dużych ilościach.
-
- 50%
- Posty: 149
- Rejestracja: 2006-04-17, 18:21
Ten migdałowy smak to KWAS PRUSKI niestety to podstępna trucizna.
Człowieka zmysły czasem zawodzą i badania organoleptyczne mogą się źle skończyć.
W historii wino starzone w ołowianych amforach uchodziło za najlepsze ( bo słodziutkie było ) niestety ta słodycz to był octan ołowiu - odkłada się w mózgu i co może się z tego dziać to Kaligula i Neron pokazał...
Człowieka zmysły czasem zawodzą i badania organoleptyczne mogą się źle skończyć.
W historii wino starzone w ołowianych amforach uchodziło za najlepsze ( bo słodziutkie było ) niestety ta słodycz to był octan ołowiu - odkłada się w mózgu i co może się z tego dziać to Kaligula i Neron pokazał...
Pozdro CK
Ciekaw jestem jeszcze tylko jednego, mianowicie: jak się Koledze wydaje (a może Kolega to akurat też wie?) ile tego KWASU PRUSKIEGO będzie w destylacie opisywanym przez @Cocacolatl ? I na czym ma ewentualnie polegać podstępność akurat tej trucizny?Czarek pisze:Ten migdałowy smak to KWAS PRUSKI niestety to podstępna trucizna.......
pzdr
ja również
której z tych dwóch rzeczy nie ma w zacierze - CO2 czy H2O? nawet przy zacierze z samych migdałów kwas pruski nie może być produktem fermentacji.Wikipedia pisze:Cyjanki pod wpływem wilgoci i dwutlenku węgla mogą się rozkładać się na powietrzu z wydzielaniem cyjanowodoru zgodnie z reakcją:
KCN(s) + CO2(g) + H2O(g) → KHCO3(s) + HCN(g)
Konstytucja RP - Art. 54. 1. Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania i rozpowszechniania informacji.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości