Śliwowica

kwik44
100%
100%
Posty: 1568
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Re: Śliwowica

Post autor: kwik44 » 2017-10-10, 14:45

nawet te robaczywe
Ojtam robaczywe. Najwyżej w piątek nalewki nie będziesz pił.

Awatar użytkownika
fuutro
101%
101%
Posty: 561
Rejestracja: 2014-02-26, 02:18
Lokalizacja: małopolska

Re: Śliwowica

Post autor: fuutro » 2017-10-10, 14:53

Raczej będą ekstra proteiny ;)
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo

Szlumf
90%
90%
Posty: 629
Rejestracja: 2013-05-24, 00:54
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Śliwowica

Post autor: Szlumf » 2017-10-10, 17:07

Polecam spady z tzw. "parchem" o ile nie są zaatakowane w całości. Przepłukanie na sicie we wrzątku i wychodzi b. dobry trunek.

laurentp
100%
100%
Posty: 1368
Rejestracja: 2013-07-08, 22:08
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: Śliwowica

Post autor: laurentp » 2017-10-10, 22:54

dedert pisze:
2017-10-10, 09:55
...Zerwałem pół kilo na próbę do nalewki...
Robisz że tak powiem "klasycznie", czyli ~0.5kg / słój 0.9l + 70% spiryt a potem cukier? Bo rozumiem, że nalewka na świeżych owocach, nie suszonej śliwce?
https://nowyekran24.com/ prawda 24h, POLSKIE forum poza zasięgiem "głównego ścieku", taki informacyjny "DETOX"!
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować

terni
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Re: Śliwowica

Post autor: terni » 2017-10-14, 15:59

Czym innym jest śliwowica, a czym innym nalewka śliwkowa. Nie należy tego mylić.
Róbmy Swoje

laurentp
100%
100%
Posty: 1368
Rejestracja: 2013-07-08, 22:08
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: Śliwowica

Post autor: laurentp » 2017-10-14, 20:05

Oczywiście.
Dla jasności, pytam o NALEWKĘ, do śliwowicy nie podejmuję się na razie startować.
https://nowyekran24.com/ prawda 24h, POLSKIE forum poza zasięgiem "głównego ścieku", taki informacyjny "DETOX"!
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować

michal8302
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2017-10-14, 23:35

Re: Śliwowica

Post autor: michal8302 » 2017-10-17, 21:31

Witam pochodzę z okolic Łącka I co do zacieru na sliwowice nigdy żadnej wody drożdży czy cukru same śliwki z pestkami bo kto by je z takich ilości wyjmowal do beczki I w ciepłe miejsce na ok 3 miesiące należy tylko sprawdzać czy nie robi się pleśń destylujemy zawsze dwa razy

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6988
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Śliwowica

Post autor: magas » 2017-10-17, 21:35

michal8302 pisze:
2017-10-17, 21:31
3 miesiące należy tylko sprawdzać czy nie robi się pleśń
Cześć, sprawdzać? A jak się robi? A jak robić, by się nie robiła? A jak już się zrobi?

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Re: Śliwowica

Post autor: Citizen Kane » 2017-10-17, 21:36

Jak zacieracie śliwki? 8)

michal8302
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2017-10-14, 23:35

Re: Śliwowica

Post autor: michal8302 » 2017-10-17, 21:38

Może się zdarzyć że na powierzchni zacieru zrobi się kożuch Z pleśni i należy to zebrać.

Awatar użytkownika
wiking
100%
100%
Posty: 1419
Rejestracja: 2011-04-27, 01:52
Lokalizacja: Z międzyświatów

Re: Śliwowica

Post autor: wiking » 2017-10-17, 21:39

Ja trę nimi :lol:
Armia baranów, której przewodzi lew, jest silniejsza od armii lwów prowadzonej przez barana.
— Napoleon Bonaparte

Awatar użytkownika
seneka
50%
50%
Posty: 193
Rejestracja: 2013-09-22, 16:20

Re: Śliwowica

Post autor: seneka » 2017-10-17, 22:43

A się czepiacie :D .
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA

terni
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Re: Śliwowica

Post autor: terni » 2017-10-21, 09:10

Pleśń jest oznaką fermentacji. Piana na powierzchni nastawu cukrowego oznacza że trwa fermentacja. Ja do śliwek wolę na wszelki wypadek dodać nieco drożdży by dzikusy się nie wdarły. Pleśń może wskazywać że właśnie tak mogło się stać.
Róbmy Swoje

kwik44
100%
100%
Posty: 1568
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Re: Śliwowica

Post autor: kwik44 » 2017-10-21, 09:36

Hmm no chyba jednak nie, a przynajmniej nie alkoholowej... Dzikie drożdże są ok ale problemem są inne bakterie obecne na owocach. Te mogą dać efekty zarówno pozytywne jak i nie. Musielibyśmy wychodować monokultury, które na pewno dadzą pożądane efekty. Tak robią np. winiarze w kilku miejscach :) Tak samo można uszlachetniać destylaty... Zwykle jeśli pojawia się w nastawie pleśń świadczy to o zakażeniu innymi bakteriami niż drożdże... Nigdy nie miałem pleśni z samych drożdży, co najwyżej pianę :)

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Re: Śliwowica

Post autor: Citizen Kane » 2017-10-21, 10:41

Fementacja bez wprowadzenia drożdży z zewnątrz może się udać, może też się nie udać. Czy warto więc ryzykować surowiec, pracę... :?

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 13 gości