Śliwowica
Re: Śliwowica
8, 10 brix. Zależy w których śliwkach. W temperaturze różnej. Jak ci zależy to mogę sprawdzić nawet za chwilę. Mało cukru...
-
- 0%
- Posty: 2
- Rejestracja: 2018-10-14, 22:00
Re: Śliwowica
Witam mam zrobiony nastaw z 20 kg śliwek i 7 kg cukru. Nastaw pracuje od kilku dni na dzikich drożdżach. Po zapoznaniu się z opiniami innych osób robiących sliwowicę dowiedziałem się, że lepiej jest żeby do nastawu dodać drożdże do fermentacji nastawów owocowych np. Turbo Yeast Fruit czy mogę jeszcze je dodać pomimo, że nastaw od kilku dni pracuje i to mocno na dzikich drożdżach.
Re: Śliwowica
Przypomnij mi jutro to sprawdzę.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo
-
- 101%
- Posty: 1262
- Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Re: Śliwowica
Jurek, nie dodawaj drożdży turbo. Mam wrażenie, że "wydmuchują" aromaty. Chociaż przy takiej ilości dodanego cukru, to może i lepiej jak wydmuchają
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
Re: Śliwowica
Jeśli ortodoks to jeszcze nastaw bez cukru i wody, ale nadal na drożdżach szlachetnych, to u mnie po fermentacji 6 blg z 18 przed. Czy to był koniec? Nie jestem pewien, ale owocówki urządziły żłobek i musiałem kończyć.
Ostatnio zmieniony 2018-10-15, 16:17 przez Zalobik, łącznie zmieniany 1 raz.
"Teoretycznie, nie ma różnicy pomiędzy teorią a praktyką, w praktyce jest". Y.B.
Re: Śliwowica
Zrobiłem dziś pomiary.
Jako, że już dawno koniec fermentacji na ortodoksie z węgierek.
Spławik pokazuje około 4,5Blg a refraktometr około 8,8Brix
Startowały z około 16Brix.
Wydaje mi się, że zaczyna się bardzo delikatny sztych octowy.
Wg mnie nie ma co za długo ze śliwką czekać.
Jako, że już dawno koniec fermentacji na ortodoksie z węgierek.
Spławik pokazuje około 4,5Blg a refraktometr około 8,8Brix
Startowały z około 16Brix.
Wydaje mi się, że zaczyna się bardzo delikatny sztych octowy.
Wg mnie nie ma co za długo ze śliwką czekać.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo
Re: Śliwowica
Dzisiaj mierzyłem i mają 7brix i 3-4blg. Ale temp jakieś 10-12 stopni. To akurat z beczki fermentowanej Estelle od początku do końca. Początkowo 16brix.
Re: Śliwowica
Wg moich wyliczeń nastawy np. z 16Brix które odfermentowały do około 8,8Brix powinny mieć tylko 6,1% alk.
Niestety przez to mogą być podatne na zakażenia i nie ma co z nimi długo czekać.
Niestety przez to mogą być podatne na zakażenia i nie ma co z nimi długo czekać.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo
-
- 0%
- Posty: 2
- Rejestracja: 2018-10-14, 22:00
Re: Śliwowica
To nie wiem dalej czy dodać drożdży do nastawu z owoców do już pracującego na dzikich drożdżach kilaka dni nastawu. Proszę o radę. Mam dwa nastawy jeden z drożdżami do nastawu z owoców i wydaje mi się że jest on lepszy tzn. zapach ładny pracuje delikatnie natomiast ten na drożdżach dzikich ma ostry zapach i pracuje mocno (buzuje) dlatego zastanawiam się nad dodaniem do niego drożdży do nastawu z owoców tu może rada, które najlepsze.
Dzisiaj mam następna partię śliwek i i chce zrobić nastaw dlatego pytam doświadczonych użytkowników forum bo ja ze śliwek robię pierwszy raz.
Dzisiaj mam następna partię śliwek i i chce zrobić nastaw dlatego pytam doświadczonych użytkowników forum bo ja ze śliwek robię pierwszy raz.
Re: Śliwowica
Może skup się bardziej na proporcjach cukru do ilości owoców, bo z twoich proporcji idziesz w kierunku bimbru zaprawionego śliwkami, a nie śliwowicy lekko wzmocnionej o cukier, 10kg owoców jeden kilogram cukru jeśli masz mało śliwek.
Re: Śliwowica
U mnie na spławiku spada nawet poniżej zera, ale czekam dość długo, nie zaglądam, nie topię korzucha...
Re: Śliwowica
Najlepiej nie dodawaj w ogóle cukru do śliwek. W tym roku po raz pierwszy nie dodałem cukru i jestem zadowolony. Oczywiście mniejszy urobek wyszedł ale w smaku super. Drożdże dodawałam bayanusy i chyba to najlepsze rozwiązanie. Nie dodawaj drożdży turbo bo za bardzo wydmuchają zapachy i aromaty.
Re: Śliwowica
Ja w tym roku nie dodałem ani cukru, ani wody, ani nawet drożdży. Same śliwki i to nawet nie bełtane. Pięknie fermentują na dzikusach. Jeszcze fermentacja się nie skończyła, ale spodziewam się dobrego urobku.
Róbmy Swoje
Re: Śliwowica
Tak ale na dzikusach może nastaw się popsuć. Nie czekaj za długo po fermentacji.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 38 gości