Śliwowica
Re: Śliwowica
Teraz pytanie powinno być w temacie dla początkujących, ale ja zapytam tu, jak myślicie, czy cała śliwka, która się nie rozpadła podczas fermentacji odda cały cukier do fermentacji, nie oczekuje porad typu wsadź mieszadło itd, bo mieszadło z kwasiaka na stałe z wiertarką mam podłączone od 2009r , interesuje mnie wasze zdanie, czy niektóre śliwki, które się nie rozpadną same, oddadzą cały cukier, jak grzyby to penetrują. Tydzień przed destylacją i tak wsadzę mieszadło, ale dziś zastanawiałem się z moim kolegą w trakcie rozmowy telefonicznej, nie będę pisał jak szła rozmowa, by nic nie sugerować i postanowiłem wziąć koło ratunkowe, czyli pytanie do publiczności, bo właśnie milionerzy w TV.
Re: Śliwowica
Magas a co za różnica czy cukier w śliwce czy w soku śliwkowym pod śliwką?
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w największych ilościach
Re: Śliwowica
https://jaktodaleko.pl/pijane-zwierzeta-w-afryce/
Skoro taka marula może, to nasza śliwka nie będzie gorsza
Skoro taka marula może, to nasza śliwka nie będzie gorsza
„Żeby odpędzić złe sny, pociągnęła solidny łyk z butelki pachnącej jabłkami i radosną śmiercią mózgu.” T. Pratchett
Re: Śliwowica
Młody chodzi o to, czy jest możliwość, że fermentacja będzie zakończona, a cukier w całych śliwkach nie przefermentuje.
Re: Śliwowica
A ja sądzę że przez skórkę jest utrudnione dotarcie do cukru grzybkom
Re: Śliwowica
Większość producentów rozbija śliwki mieszadłem, więc chyba coś w tym jest.
Róbmy Swoje
Re: Śliwowica
Moim zdaniem dyfuzja wcześniej czy później da radę. Tyle tylko, że będzie to proces wolny. Jak bardzo - tego nie wiem i nie podejmuję się ocenić.
Re: Śliwowica
Jak już drożdże przebiją się przez skórkę to zrobią z owocu papkę po swojemu. Zobacz w dotyku czy śliwka nie jest jak piłeczka pełna niemal wody i nie rozpadnie się po przyciśnięciu.
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo
M. Sandemo
Re: Śliwowica
Nie wiem do końca jak śliwki, ale ostatnio w przefermentowanym do końca nastawie winogronowym, znalazłem kilka całych kulek winogronowych, które wyglądały na nienaruszone. Z ciekawości spróbowałem. Wewnątrz nie było słodyczy a jedynie wytrawny posmak wina identyczny z nastawem. Oznacza to, że drożdże radzą sobie z przegrodą w postaci skórki winogronowej.
Pozdrawiam
Darek
Darek
Re: Śliwowica
Jakich producentów, mieszadło to pomysł naszego kolegi z forum Ś.P CO2 a nie producentów, ułatwia nam to życie od wielu lat, ale tu chodzi o coś innego, o przeciągnięcie fermentacji w czasie, ciągłej fermentacji, a pytanie padło z czystej ciekawości jak widzą to inni, czy grzyby zwane drożdżami potrafią penetrować śliwki w całości.
Re: Śliwowica
Grona da się w ten sposób fermentować, to myślę, że śliwki też da radę. https://pl.wikipedia.org/wiki/Maceracja_w%C4%99glowa
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam
- zbynek, pozdrawiam
Re: Śliwowica
Czekałem Zbynku na ciebie, dzięki. Przed destylacją tak z 3 dni i tak rozbiję wszystko mieszadłem, by dofermentowało jakby coś.
-
- 101%
- Posty: 1262
- Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Re: Śliwowica
One same sobie ustalają w środku, mają w beczce cieplutko, a na zewnątrz mam 16 stopni, mogę mieć chłodniej, jak okienko otworzę, ale to będę robił później, na cichej, bo na razie jeszcze fermentacja burzliwa. Kiedyś próbowałem zwalniać fermentację w środku beczki wkładając skraplacz i odkręcałem zimną wodę, ale jak wyciągałem skraplacz to na na drugi dzień szybko temperatura wracała do poprzedniej.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości