Ojtam robaczywe. Najwyżej w piątek nalewki nie będziesz pił.nawet te robaczywe
Śliwowica
Re: Śliwowica
Re: Śliwowica
Raczej będą ekstra proteiny
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo
M. Sandemo
Re: Śliwowica
Polecam spady z tzw. "parchem" o ile nie są zaatakowane w całości. Przepłukanie na sicie we wrzątku i wychodzi b. dobry trunek.
Re: Śliwowica
Robisz że tak powiem "klasycznie", czyli ~0.5kg / słój 0.9l + 70% spiryt a potem cukier? Bo rozumiem, że nalewka na świeżych owocach, nie suszonej śliwce?
https://nowyekran24.com/ prawda 24h, POLSKIE forum poza zasięgiem "głównego ścieku", taki informacyjny "DETOX"!
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować
Re: Śliwowica
Czym innym jest śliwowica, a czym innym nalewka śliwkowa. Nie należy tego mylić.
Róbmy Swoje
Re: Śliwowica
Oczywiście.
Dla jasności, pytam o NALEWKĘ, do śliwowicy nie podejmuję się na razie startować.
Dla jasności, pytam o NALEWKĘ, do śliwowicy nie podejmuję się na razie startować.
https://nowyekran24.com/ prawda 24h, POLSKIE forum poza zasięgiem "głównego ścieku", taki informacyjny "DETOX"!
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować
-
- 0%
- Posty: 3
- Rejestracja: 2017-10-14, 23:35
Re: Śliwowica
Witam pochodzę z okolic Łącka I co do zacieru na sliwowice nigdy żadnej wody drożdży czy cukru same śliwki z pestkami bo kto by je z takich ilości wyjmowal do beczki I w ciepłe miejsce na ok 3 miesiące należy tylko sprawdzać czy nie robi się pleśń destylujemy zawsze dwa razy
Re: Śliwowica
Cześć, sprawdzać? A jak się robi? A jak robić, by się nie robiła? A jak już się zrobi?
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
-
- 0%
- Posty: 3
- Rejestracja: 2017-10-14, 23:35
Re: Śliwowica
Może się zdarzyć że na powierzchni zacieru zrobi się kożuch Z pleśni i należy to zebrać.
Re: Śliwowica
Ja trę nimi
Armia baranów, której przewodzi lew, jest silniejsza od armii lwów prowadzonej przez barana.
— Napoleon Bonaparte
— Napoleon Bonaparte
Re: Śliwowica
Pleśń jest oznaką fermentacji. Piana na powierzchni nastawu cukrowego oznacza że trwa fermentacja. Ja do śliwek wolę na wszelki wypadek dodać nieco drożdży by dzikusy się nie wdarły. Pleśń może wskazywać że właśnie tak mogło się stać.
Róbmy Swoje
Re: Śliwowica
Hmm no chyba jednak nie, a przynajmniej nie alkoholowej... Dzikie drożdże są ok ale problemem są inne bakterie obecne na owocach. Te mogą dać efekty zarówno pozytywne jak i nie. Musielibyśmy wychodować monokultury, które na pewno dadzą pożądane efekty. Tak robią np. winiarze w kilku miejscach Tak samo można uszlachetniać destylaty... Zwykle jeśli pojawia się w nastawie pleśń świadczy to o zakażeniu innymi bakteriami niż drożdże... Nigdy nie miałem pleśni z samych drożdży, co najwyżej pianę
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Re: Śliwowica
Fementacja bez wprowadzenia drożdży z zewnątrz może się udać, może też się nie udać. Czy warto więc ryzykować surowiec, pracę...
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 19 gości