Strona 1 z 2

Cukier w jabłkach

: 2008-12-07, 18:35
autor: dastin
@all
mam szybkie i pilne pytanko
ile objetosciowo (w przyblizeniu ) jest soku w 1kg jablek i jaka ma zawartosc Blg sok?
wybieram sie do grójca i chce tego troche kupic wiec chce zrobic malą kalkulacje opłacalnosci wyjazdu pomijajac wartosci smakowe trunku z produkcji koncowej.
pozdrawiam

: 2008-12-07, 18:46
autor: bnp
hej

zawartość soku i cukrów w jabłkach jest zależna od gatunku.

Zawartość cukrów można przyjąć 10%, a z sokiem to w zależności od technologii przerobu

: 2008-12-07, 18:49
autor: 98%
Witam przyjmij zależności z tej stronki "

http://www.winiarze.pl/index.php?d=arty ... D=5&AID=24


a najlepiej od sprawdzonego Kolegi @ Zbynkkka - napisz do niego na p.w. pomoże i poradzi .

pozdrawiam
98%

: 2008-12-07, 18:49
autor: zbynek
Może to będzie pomocne.

: 2008-12-07, 18:51
autor: 98%
Witam widzisz szybciej niż moja myśli o "odpowiednim człowieku " na odpowiednim miejscu

powyżej :wink:


pozdrawiam
98%

: 2008-12-07, 18:53
autor: lopes
witam
Znajdź sobie w okolicy gdzie wyciskają już gotowy sok z jabłek i taki sobie kup w tym roku jabłka są tanie to i sok nie powinien być drogi
pozdro

: 2008-12-07, 18:57
autor: dastin
gatunek idaret cena za 1kg 15gr lub 1litr moszczy 1pln co o tym sadzicie?

: 2008-12-07, 19:09
autor: 98%
Witam - ja bym się nie sugerował ceną - bardziej z "wygody " - woziłbym moszcz
bo 1 czy 2 zł zrobi różnicę ??? a tak masz już pod pektopol + pożywka + drożdże i do pracy ..

pozdrawiam

98%

: 2008-12-07, 19:30
autor: zbynek
15 zł. To około 100kg jabłek a to około 65 litrów soku. A z drugiej strony to 15 litrów gotowego soku wybór należy do Ciebie. :)

: 2008-12-07, 19:48
autor: bnp
cydru z tego cydru :!:

: 2008-12-07, 20:18
autor: bielok
Cześć:)
A w mojej okolicy nikt nie produkuje koncentratu jabłkowego :(
Niestety :(

na razie bukla cydr na soku z Biedronki :)

: 2008-12-07, 21:11
autor: dastin
@98%
no chyba to nie jakies tam 1 czy 2 zlote wedlug co @zbynekkk napisal bo 1000kg jablek to 150pl to 700 litrow soku
150pln-700 litrow soku(wycisniecie we wlasnym zakresie)
700pln-700 litrow soku(kupionego gotowego)
wiec roznica jak dla mnie dosyc spora , chyba ze ktos w euro zarabia to tak tej roznicy nie czuje.
pozdrawiam

: 2008-12-07, 21:20
autor: 98%
Witam - @Dastin - nie miałem na uwadze takiej ilości - raczej myślałem do 200kg , ale skoro mierzysz już w tonach - to nie hobby tylko "przemysł" i te 550 zł - to koszt Twojej pracy ( ile to czasu aby to skutecznie przerobić ) , Twojej energii , uzysk soku zbliżony to "teoretycznej " nie widzę tony jabłek u siebie na stole i siebie z "kozikiem " .....chyba mi dnia i nocy zabrakło ..... .ale trzeba mieć zacięcie do jabłek :wink:
oczywiście i ja bym chętnie zaoszczędził parę stówek - tym bardziej że będę na 100% pewien że to 100% sok a nie rozwodniony sok .....

pozdrawiam
98%

: 2008-12-07, 21:26
autor: dastin
@98%
zawsze mozna sprawdzic blg w soku od nich i w soku swoim oczywiscie z ich jablek i bedzie wiadomo czy robota uczciwa czy zeniona i porownac, a swoja droga to wina nigdy za duzo, nie koniecznie wszystko trzeba doprowadzic do wyzszego %.jak to mowia od nbadwyzki glowa nie boli a jechac 300km bo 200kg to juz wogole porazka jak dla mnie a i w beczki musze zainwestowac,ale mam pytanie czy poddac fermentacji sam sok czy cale moze jabka przemielone??
musze w innym dziale zalozyc temat jak zrobix mixer do jablek bo chyba w tym tyg bede musial go miec zrobiony zeby to wszystko wykonczyc i oczywiscie praske na szybko jakas zrobic.

: 2008-12-07, 21:40
autor: 98%
Witam @Dastin zdecydowanie pierwsza /początkowa fermentacja w miazdze - oczywiście aby uzyskać maksymalną wydajność + pektopol i depektynizacja .... potem odciśnięcie wytłoków
i właściwa fermentacja - ja tak bym zrobił i robię ..


duży będzie to mikser - coś na wzór betoniarki :wink: .oby w okolicy prądu nie zabrakło prądu

pozdrawiam
98%