Cukrówka z dodatkiem własnego słodu jęczmiennego.
- mariusz1212
- 10%
- Posty: 15
- Rejestracja: 2008-01-09, 17:15
- Lokalizacja: galicja
Cukrówka z dodatkiem własnego słodu jęczmiennego.
Witam szanowne grono forumowiczów.
Jestem początkującym kapaczem , za mną parę cukrówek na drożdżach piekarskich
Uznałem jednak że pora na coś lepszego i zakupiłem drożdże gorzelnicze ,
pożywkę i środki klarujące , lecz prócz prostej cukrówki chciałem zrobić coś w stylu cukrówki z zbożowym dodatkiem
nie posiadam enzymów ani oryginalnego słodu . mam taki zamysł by wyprodukować swój własny słód jęczmienny ,
zatrzeć go bez pomocy enzymów na tyle ile mi się da uzyskać cukru z tej skrobi resztę zacieru wspomóc cukrem .
zależy mi głownie na uzyskanie choć małej części zapachu zbożówki .
szukałem na forum podobnego tematu lecz nie znalazłem ,
jeżeli taki przeoczyłem to wybaczcie ,
proszę was o ocenę mojego pomysłu , ewentualnie jakieś porady.
pozdrawiam
mariusz1212
Jestem początkującym kapaczem , za mną parę cukrówek na drożdżach piekarskich
Uznałem jednak że pora na coś lepszego i zakupiłem drożdże gorzelnicze ,
pożywkę i środki klarujące , lecz prócz prostej cukrówki chciałem zrobić coś w stylu cukrówki z zbożowym dodatkiem
nie posiadam enzymów ani oryginalnego słodu . mam taki zamysł by wyprodukować swój własny słód jęczmienny ,
zatrzeć go bez pomocy enzymów na tyle ile mi się da uzyskać cukru z tej skrobi resztę zacieru wspomóc cukrem .
zależy mi głownie na uzyskanie choć małej części zapachu zbożówki .
szukałem na forum podobnego tematu lecz nie znalazłem ,
jeżeli taki przeoczyłem to wybaczcie ,
proszę was o ocenę mojego pomysłu , ewentualnie jakieś porady.
pozdrawiam
mariusz1212
mariusz1212
Re: Cukrówka z dodatkiem własnego słodu jęczmiennego.
Moim zdaniem nie warto się "pierniczyć", tylko jak najszybciej zamówić właściwe enzymy u 98%mariusz1212 pisze: [...] nie posiadam enzymów [...]
pzdr
- mariusz1212
- 10%
- Posty: 15
- Rejestracja: 2008-01-09, 17:15
- Lokalizacja: galicja
- mariusz1212
- 10%
- Posty: 15
- Rejestracja: 2008-01-09, 17:15
- Lokalizacja: galicja
mariusz1212 pisze:ok . rozumie że są niezbędne przy zbożówce
mnie interesuje to tylko jako dodatek zapachowy.
Witam
Nie komplikuj sprawy , zrób zwykłą cukrówkę a osobno zrób
zacier ze zboża na enzymach .Przedestyluj osobno i wtedy
mieszaj , miksuj , ,kombinuj w proporcjach jakich chcesz.
A przy okazji zobaczysz różnicę między cukrówką z zbożówką.
robol
Polak potrafi !!!
- mariusz1212
- 10%
- Posty: 15
- Rejestracja: 2008-01-09, 17:15
- Lokalizacja: galicja
a_priv pisze:Oby tylko w razem z fermentacją alkoholową nie zachodziła mlekowa, której efektem końcowym będzie żurek. Jakoś smak żurku w alkoholu nie wydaje mi się tym pożądanym.
myślę że po zapewnieniu odpowiedniego ph i zastosowaniu piro
oraz dobrej MD problemu nie będzie
[ Dodano: 2009-02-06, 09:39 ]
no myślę że kiedyś na pewno tak uczynię ale jak na początek zabawyrobol69 pisze: Nie komplikuj sprawy , zrób zwykłą cukrówkę a osobno zrób
zacier ze zboża na enzymach .Przedestyluj osobno i wtedy
mieszaj , miksuj , ,kombinuj w proporcjach jakich chcesz.
A przy okazji zobaczysz różnicę między cukrówką z zbożówką.
zacieraniem powiedzmy zrobić 30l takiego nastawu szkolno doświadczalnego
mariusz1212
- masterofbimber
- 40%
- Posty: 92
- Rejestracja: 2008-04-10, 10:58
- Lokalizacja: Dolny Śląsk
- masterofbimber
- 40%
- Posty: 92
- Rejestracja: 2008-04-10, 10:58
- Lokalizacja: Dolny Śląsk
Tu nie chodzi o problem zakażenia zacieru, a w zasadzie nastawu (bo żyto nie było zacierane, tylko dodane jako dodatek smakowy), tylko o zagrożenie związane z obecnością nieprzerobinej skrobi w nastawie. Miałem kiedyś gorszą jakość i nieciekawy zapach w zacierze żytnim, po tym jak go za długo przetrzymałem (o 2 -3 tygodnie).mariusz1212 pisze: [...] myślę że po zapewnieniu odpowiedniego ph i zastosowaniu piro oraz dobrej MD problemu nie będzie [...]
Dopiero po 3 destylacji i 2 filtracjach na ok. 1m złożach węglowych uzyskał właściwą klasę.
pzdr
PS
Znane są przypadki uzyskania bardzo gorzkiego destylatu ze słodu żytniego samodzielnie przygotowanego. Przy cenie, dostępności i komforcie stosowania enzymów nie widzę sensu zacierania zbóż bez enzymów.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 44 gości