Cukrówka z dodatkiem własnego słodu jęczmiennego.

Awatar użytkownika
mariusz1212
10%
10%
Posty: 15
Rejestracja: 2008-01-09, 17:15
Lokalizacja: galicja

Cukrówka z dodatkiem własnego słodu jęczmiennego.

Post autor: mariusz1212 » 2009-02-05, 16:38

Witam szanowne grono forumowiczów.
Jestem początkującym kapaczem , za mną parę cukrówek na drożdżach piekarskich
Uznałem jednak że pora na coś lepszego i zakupiłem drożdże gorzelnicze ,
pożywkę i środki klarujące , lecz prócz prostej cukrówki chciałem zrobić coś w stylu cukrówki z zbożowym dodatkiem
nie posiadam enzymów ani oryginalnego słodu . mam taki zamysł by wyprodukować swój własny słód jęczmienny ,
zatrzeć go bez pomocy enzymów na tyle ile mi się da uzyskać cukru z tej skrobi resztę zacieru wspomóc cukrem .
zależy mi głownie na uzyskanie choć małej części zapachu zbożówki .
szukałem na forum podobnego tematu lecz nie znalazłem ,
jeżeli taki przeoczyłem to wybaczcie ,
proszę was o ocenę mojego pomysłu , ewentualnie jakieś porady.

pozdrawiam
mariusz1212
mariusz1212

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Re: Cukrówka z dodatkiem własnego słodu jęczmiennego.

Post autor: a_priv » 2009-02-05, 20:55

mariusz1212 pisze: [...] nie posiadam enzymów [...]
Moim zdaniem nie warto się "pierniczyć", tylko jak najszybciej zamówić właściwe enzymy u 98%

pzdr

Awatar użytkownika
mariusz1212
10%
10%
Posty: 15
Rejestracja: 2008-01-09, 17:15
Lokalizacja: galicja

Post autor: mariusz1212 » 2009-02-05, 21:13

ok . rozumie że są niezbędne przy zbożówce
mnie interesuje to tylko jako dodatek zapachowy.
Zastanawiam sie tylko czy tym dodatkiem nie zepsuje
całego nastawu
mariusz1212

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2009-02-05, 22:05

mariusz1212 pisze:Zastanawiam sie tylko czy tym dodatkiem nie zepsuje
całego nastawu
to raczej dodatek cukru psuje smak zboża 8)
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

Awatar użytkownika
mariusz1212
10%
10%
Posty: 15
Rejestracja: 2008-01-09, 17:15
Lokalizacja: galicja

Post autor: mariusz1212 » 2009-02-05, 22:09

rozumie że kolega nie widzi przeciwwskazań ?
mariusz1212

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2009-02-06, 09:02

Oby tylko w razem z fermentacją alkoholową nie zachodziła mlekowa, której efektem końcowym będzie żurek. Jakoś smak żurku w alkoholu nie wydaje mi się tym pożądanym.

pzdr

Awatar użytkownika
robol69
90%
90%
Posty: 957
Rejestracja: 2005-12-27, 07:27

Post autor: robol69 » 2009-02-06, 09:17

mariusz1212 pisze:ok . rozumie że są niezbędne przy zbożówce
mnie interesuje to tylko jako dodatek zapachowy.

Witam

Nie komplikuj sprawy , zrób zwykłą cukrówkę a osobno zrób
zacier ze zboża na enzymach .Przedestyluj osobno i wtedy
mieszaj , miksuj , ,kombinuj w proporcjach jakich chcesz.
A przy okazji zobaczysz różnicę między cukrówką z zbożówką.

robol
Polak potrafi !!!

Awatar użytkownika
mariusz1212
10%
10%
Posty: 15
Rejestracja: 2008-01-09, 17:15
Lokalizacja: galicja

Post autor: mariusz1212 » 2009-02-06, 09:24

a_priv pisze:Oby tylko w razem z fermentacją alkoholową nie zachodziła mlekowa, której efektem końcowym będzie żurek. Jakoś smak żurku w alkoholu nie wydaje mi się tym pożądanym.




myślę że po zapewnieniu odpowiedniego ph i zastosowaniu piro
oraz dobrej MD problemu nie będzie

[ Dodano: 2009-02-06, 09:39 ]
robol69 pisze: Nie komplikuj sprawy , zrób zwykłą cukrówkę a osobno zrób
zacier ze zboża na enzymach .Przedestyluj osobno i wtedy
mieszaj , miksuj , ,kombinuj w proporcjach jakich chcesz.
A przy okazji zobaczysz różnicę między cukrówką z zbożówką.
no myślę że kiedyś na pewno tak uczynię ale jak na początek zabawy
zacieraniem powiedzmy zrobić 30l takiego nastawu szkolno doświadczalnego
mariusz1212

Awatar użytkownika
masterofbimber
40%
40%
Posty: 92
Rejestracja: 2008-04-10, 10:58
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: masterofbimber » 2009-02-06, 09:40

Witam.
Kolego mariusz1212 wykonywałem zaciery, (nastawy) cukrowe ze zbożem słodowanym i z niesłodowanym i powiem Koledze tylko jedno, nie ma co sie zastanawiać rób co chciałeś zrobić efekty są naprawdę więcej niż zadowalające.
POZDRAWIAM mob.
CHLUŚNIEM BO UŚNIEM , PIERDYKNIEM BO ODWYKNIEM!

cieptas
60%
60%
Posty: 246
Rejestracja: 2006-04-30, 13:57

Post autor: cieptas » 2009-03-22, 09:36

Cukrówka z dodatkiem własnego słodu jęczmiennego?

jak dajesz wlasny slod jeczmienny to jaaa bym tego nie wypil

Awatar użytkownika
masterofbimber
40%
40%
Posty: 92
Rejestracja: 2008-04-10, 10:58
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: masterofbimber » 2009-03-22, 11:58

Witam.
A kto Ci każe pić kolego lukasek ?
POZDRAWIAM mob.
CHLUŚNIEM BO UŚNIEM , PIERDYKNIEM BO ODWYKNIEM!

cieptas
60%
60%
Posty: 246
Rejestracja: 2006-04-30, 13:57

Post autor: cieptas » 2009-03-22, 12:10

pije bo lubie smak alkoholizowanychy napoi

Awatar użytkownika
yaco26
70%
70%
Posty: 378
Rejestracja: 2008-06-04, 22:03
Lokalizacja: Z za Narwi

Post autor: yaco26 » 2009-03-27, 15:12

Jak ktoś lubi nastaw to niech pije nastaw :wink:
Alkoholik to człowiek który przekroczył granice na której my wszyscy balansujemy.
Najpierw czytaj potem pytaj;)

Sláinte,
Yaco26

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2009-03-27, 15:20

mariusz1212 pisze: [...] myślę że po zapewnieniu odpowiedniego ph i zastosowaniu piro oraz dobrej MD problemu nie będzie [...]
Tu nie chodzi o problem zakażenia zacieru, a w zasadzie nastawu (bo żyto nie było zacierane, tylko dodane jako dodatek smakowy), tylko o zagrożenie związane z obecnością nieprzerobinej skrobi w nastawie. Miałem kiedyś gorszą jakość i nieciekawy zapach w zacierze żytnim, po tym jak go za długo przetrzymałem (o 2 -3 tygodnie).

Dopiero po 3 destylacji i 2 filtracjach na ok. 1m złożach węglowych uzyskał właściwą klasę.

pzdr

PS
Znane są przypadki uzyskania bardzo gorzkiego destylatu ze słodu żytniego samodzielnie przygotowanego. Przy cenie, dostępności i komforcie stosowania enzymów nie widzę sensu zacierania zbóż bez enzymów.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 45 gości