Nastaw z jabłek ??

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2015-09-09, 17:58

Temperatura, wilgotność, wilgotność, wilgotność, musimy też brać pod uwagę, że mamy do czynienia z malutkimi beczkami, mimo, że dla nas są ogromne, więc nasze doświadczenia mogą bardzo różnić od książkowych, bo najbardziej lubiane beczki po sherry do których wlewają szkocką mają ponad 400l, mniejsze są po burbonach, ale to dalej ponad 200l, najmniejsze w jakie się leje na krótkie dojrzewanie to 1/4 objętość tej ogromnej po sherry czyli ponad 125l.

Lutek
30%
30%
Posty: 41
Rejestracja: 2011-04-28, 09:50

Post autor: Lutek » 2015-09-11, 18:40

Wczoraj rozcieńczyłem i wlałem do beczki, trunek ma ok. 55%, zobaczymy co z tego wyjdzie. Zostawiłem 0,5 l czystego do porównania z efektem końcowym. Na marginesie, jakby się ktoś zastanawiał, jaką rzeczywistą pojemność ma beczka 60 to u mnie jest to blisko 69 l :shock:. Żeby ją zalać do pełna takim destylatem jak teraz, to musiałbym przerobić coś koło pół tony jabłek :oops, o ortodoxie to nawet mi się nie chce myśleć i liczyć ile by to musiało być.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2015-09-11, 18:56

Kurde, a miały mieć między 50 a 60l, ale te 30l też miały chyba 36l tylko bednarz nie kazał lać więcej niż 30l to pewnie w te chciał, by nie lać więcej niż 50 parę litrów, ze względu na dużą rozszerzalność alkoholu.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2015-09-11, 20:33

Lutek pisze: Zostawiłem 0,5 l czystego do porównania z efektem końcowym.
Różnica będzie oczywista, ale mogłeś też zadać jakiś płatków dębowych. Tu porównanie byłoby już wielce interesujące :idea:

Awatar użytkownika
Emiel Regis
90%
90%
Posty: 656
Rejestracja: 2012-05-12, 14:56
Lokalizacja: Picardie, Żywiec

Post autor: Emiel Regis » 2015-09-11, 21:59

Lutek pisze:to musiałbym przerobić coś koło pół tony jabłek :oops, o ortodoxie to nawet mi się nie chce myśleć i liczyć ile by to musiało być.
U mnie beczka będzie zalana czystym destylatem jabłkowym (opcje były różne, ale czasu niestety brak na udziwnianie)
Przelicznik jest prosty- 25kg jabłek- 12l cydru- 0,7l calvadosu
Piszę o jabłkach dedykowanych z Normandii.

ZIEMBA12345
30%
30%
Posty: 30
Rejestracja: 2013-11-04, 18:51
Lokalizacja: Łódzkie

Post autor: ZIEMBA12345 » 2015-09-12, 10:00

Lutek, jak masz nową beczkę tosprawdzaj co tydzień. Po 6 miesiącach to bedzie już niepijalne. Myślę, że miesiąc to max.
Magas, beczka szybko oddawała bo jest za mała. Po miesiącu trunek zlany z nowej 30l beczki jest już przedębiony. Sprawdzałem to już na winie i 60% trunkach. Teraz to robię sobie mocne wino którym zalewam najpierw nowe beczki. Po miesiącu zlewam i zalewam znowu swierzym na 3-4 miesiące. Po tym czasie dopiero leje właściwy trunek który może sobie leżakować latami. A przed winem beczki plukam jeszcze gorącą wodą. A przedębione wino idzie na rurki.

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1261
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Post autor: wawaldek11 » 2015-09-12, 11:36

Z jakich beczek korzystasz? Od magasa? Wypalanych?
Moja pierwsza beczka 30l mocno palona zalana rumem (po przygotowaniu beczki oczywiście) 55% nawet po roku nie przedębiła trunku. Na początki trochę przeszkadzała mi "spalenizna", ale teraz się ułożyło wszystko lub przyzwyczaiłem się do tego :mrgreen:
Natomiast druga średnio palona zalana śliwowicą po kilku miesiącach oddała wg mnie za dużo dębu. Ale takie odczucie może być spowodowane zbytnim "wykastrowaniem" śliwowicy.
Pozdrawiam,
Waldek

Lutek
30%
30%
Posty: 41
Rejestracja: 2011-04-28, 09:50

Post autor: Lutek » 2015-09-12, 15:12

Citizen Kane pisze: Różnica będzie oczywista, ale mogłeś też zadać jakiś płatków dębowych. Tu porównanie byłoby już wielce interesujące :idea:
To jeszcze chyba nic straconego, mogę zlać 0,5 l i dodać płatków dębowych. Mam chyba jeszcze trochę jakichś średnio palonych. Tylko ile dodać? Do gruszkowicy dodawałem od 1 do 4 g na litr, przy czym 4 gramy to już raczej za dużo było wg mnie.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2015-09-12, 15:35

Według mnie 4 gramy to stanowczo za dużo, choć istotnym czynnikiem jest tu czas na jaki zadajesz płatki. Ja do calvadosu dawałem 0,5g/litr, ale z założenia miały się moczyć ponad rok.

Lutek
30%
30%
Posty: 41
Rejestracja: 2011-04-28, 09:50

Post autor: Lutek » 2015-09-14, 18:30

Wrzuciłem 1,5 g średnio palonych płatków na litr. Będą się moczyć tyle samo co reszta w beczce, a ile to dokładnie będzie to zobaczymy :nie_wiem .

ZIEMBA12345
30%
30%
Posty: 30
Rejestracja: 2013-11-04, 18:51
Lokalizacja: Łódzkie

Post autor: ZIEMBA12345 » 2015-09-18, 17:41

Widzisz Waldek, dla mnie przedebienie nastepuje po 2 tygodnich w nowej beczce a Ty zapewne powiesz,że ledwo wyczuwasz dąd. Ja ogolnie nie lubie tego smaku. Po miesiącu w nowej beczce destylat jest juz dla mnie niepijalny a Ty o roku piszesz :shock:

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2015-09-18, 17:47

Beczka beczce nie równa :idea:

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2015-09-18, 20:16

To prawda i jeszcze jedna sprawa, piszcie jaka wielkość beczki i jaki % wlaliście, bo to bardzo ważne. Dochodzi też jak bednarz przygotował klepki, jest wiele niuansów, jak kupiłem kiedyś antałek dębowy 2,1l to przelałem przez niego 17l śliwowicy i dalej leciało przedębione o smaku mebli, a wcześniej w niej wino przez rok trzymałem :mrgreen: . Przypominam też że wawaldek11 pisze o beczce 30l albo 60l do tego te beczki za akcji są po winie, a potem klepki zmniejszane, czyszczone, tostowane, wypalane, by się sprzeczać czy przedębione u kogo przez jaki czas, trzeba by spróbować obu destylatów, dochodzi jeszcze rzecz gustu.

ZIEMBA12345
30%
30%
Posty: 30
Rejestracja: 2013-11-04, 18:51
Lokalizacja: Łódzkie

Post autor: ZIEMBA12345 » 2015-09-24, 10:54

No właśnie, każdy ma inny gust. Co nie zmienia faktu, że robiłem próby na 3 roznych beczkach ok. 30l od innych producentów i wszędzie efekt był ten sam. Miesiąc czasu i dąb wszystko zdominował. Mowa o nowych beczkach, destylat 60%.
Ostatnio zmieniony 2015-09-24, 11:42 przez ZIEMBA12345, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2015-09-24, 17:46

Dlatego ja ich nie kupuje :mrgreen:

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 13 gości