Strona 22 z 27

: 2016-10-27, 23:57
autor: ansyn
Hehe ja powoli załapałem bakcyla na piwko :) polecam ;)

: 2016-10-28, 00:14
autor: franta
ogurek pisze:... już byłem przekonany do takiego układu, żeby podłączać głowice do krótkiej rury z miedzią dla jabłek, i do tego długa rura z możliwością rozbudowy dla dokładniejszego oczyszczania.
Zapytam ponownie czy jest możliwość skonfigurowania sprzętu w taki sposób jak napisał CK?
jeśli tego nie rozumiesz to szkoda mojego czasu na pisanie.

ansyn ty nie zakumałeś że to nie był post do ciebie?

: 2016-10-28, 00:32
autor: ogurek
ogurek pisze: Przymierzam się do zakupu i dlatego dopytuje, już byłem przekonany do takiego układu
Jeżeli nie rozumiesz, że pytam dlaczego ty tak robisz, ponieważ zastanawiam się co wybrać
franta pisze:Poczytaj cały temat ze zrozumieniem i dopiero później się odnieś do tematu,
i odnoszę się do tematu a nie postu ansyna, to rzeczywiście szkoda czasu, mojego czasu

: 2016-10-28, 19:29
autor: magas
Jeśli ktoś chce puszczać na dwa razy, to pierwszy odpęd nie do 30%, a minimum 20%.

: 2016-10-28, 19:36
autor: ansyn
A z waszego doświadczenia puszczać dwa razy czy raz wystarczy? Cukrówkę przeganiam zawsze na dwa.

: 2016-10-28, 20:01
autor: magas
Różnica między duchem buraka cukrowego, a duchem jabłka jest taka, że z buraka cukrowego chcesz uzyskać coś co ma mieć jak najmniej smaku i zapachu, każdy zapach produktu i smak jest wadą, a od ducha jabłka odwrotnie, oczekujesz smaku i aromatu, aromatu dla jabłka, smrodu dla cukru :wink: , jest wiele dróg i każda może być dobra, na raz, czy na dwa, trzeba tylko do każdego stylu podejść choćby z podstawową wiedzą.

: 2016-10-28, 20:38
autor: ansyn
Odpowiedź bardzo dyplomatyczna ;) Moje pytanie dotyczyło tego czy przy drugim odpędzie nie stracę za dużo aromatów...

: 2016-10-28, 21:01
autor: magas
Zależy jak zrobisz pierwszy odpęd, a później drugi, trzeba jednak znać podstawy i troszkę poczytać.

: 2016-11-26, 15:08
autor: ogurek
Dzisiaj pierwsza próba, zestaw dotarł rano - Aabratek, rura 60cm Cu/KO
Teraz dwa baniaki po ok 18l soku plus 1kg cukru plus 1kg miodu wlane do kega 50l, na razie 60st i czekam.

Przy 88,5 w kotle stanęło, w rurze 77,1 na głowicy 77,6. Po odkręceniu przez 10min nakapało 50ml smrodu. Nie za szybko?

Nazbierałem 360ml smrodu, następny litr po 200ml, 4l do butli, następne 2l po 200ml do 50%. Do 40% naleciało jeszcze ok 2l i wyłączyłem. Instrukcja obsługi doszła jak skończyłem i okazało się, że kilka rzeczy skopałem, więc jutro będę wąchał co z tym zrobić, ale spodobało mi się ostatni akapit z instrukcji - w razie wątpliwości pierwszy urobek rozdzielić do kolejnych nastawów i puść jeszcze raz ;)

: 2016-12-04, 15:26
autor: ogurek
Prawie wszystko po 48h wydawało się akceptowalne, następna porcja z instrukcją w ręku i mniejszym stresem ;).
Miałbym prośbę do kolegów z doświadczeniem. Wiem, że ocena świeżego destylatu ma mały sens i smakować ma mnie, ale może znajdzie się chętny na próbki świeżych jabłek? Nie mam żadnego doświadczenia z destylatami owocowymi, a kolejna porcja soku odebrana z tłoczni, chciałbym wiedzieć co mogę poprawić.

: 2017-02-07, 19:52
autor: bimbelek
A więc i ja to zrobiłem ;) W sezonie jesiennym Nabyłem drogą kupna spady w ilości 350kg. Rozdrobniłem, wycisnąłem sok i zrobiłem 40l cydru, który był po prostu zajefajny (nawet żona wolała bardziej jak piwo) i około 30l soku dla dzieci. Że potrzeby miałem większe więc po znajomościach zdobyłem jeszcze około 300kg jabłek. Tym razem zrobiłem 40l i 15l wina. Do butli 40l dodałem (nie pamiętam dokładnie) około 4 kg cukru, natomiast do 15l dodałem 30dkg glukozy (tyle miałem) i kilo cukru. Oczywiście obie butle na G995 bez pożywki. Miało to być wino do konsumpcji. Jednak po pierwszym zlaniu i dodaniu cukru (cukier w ratach był dodawany) wino jak dla mnie było takie jakieś bezpłciowe, trudno mi to opisać. Więc zostawiłem do końca fermentacji. I dziś właśnie w tej chwili ów trunek przerodził się w pięknie pachnący destylat jabłkowy. Keg 50l+kolumna 160cm Aabratek 20cm miedzi i 3 zmywaki reszta rury pusta. Podczas rozgrzewania odbiór ustawiony na kropelkowy odbiór przegonu. Po odebraniu 350ml, odebrałem 5l destylatu o mocy 65% i od 55% odebrałem 2x 200ml jak by co, za jakiś czas można dodać troszkę z jednej czy drugiej dla uzyskania "zapachu" Resztę do następnego gotowania.

: 2017-02-07, 20:21
autor: Cyrograf15
Wino jabłkowe aby miało smak musi być słabe, 11-12% max. G995 mają za dużą tolerancje na alkohol i się do tego nie nadają.
Wojtek

: 2017-02-07, 20:41
autor: bimbelek
To wino pewnie więcej nie miało jak 12% nawet nie wiem czy tyle miało. Było takie bez smaku, ani słodkie, ani kwaśne, ani jabłkiem nie było czuć. Ale za to destylat jak najbardziej moim zdaniem udany. W tym roku nie odpuszczę i będę przerabiał wszystkie jabłka które uda mi się zdobyć. Sok to wszystkim tak smakował, że bardzo szybko się skończył. Mam rozdrabniacz i prasę koszową więc będę działał. Ponadto mam już zrobiony kocioł z płaszczem więc do przerabiania na destylat nie będę wyciskał.

: 2017-02-08, 15:44
autor: kmarian
bimbelek pisze:... Mam rozdrabniacz i prasę koszową więc ...
Jaką masz rozdrabniarkę, kupiona czy sam zrobiłeś?

: 2017-02-08, 19:15
autor: bimbelek
Rozdrabniacz mam robiony i jest obecnie do sprzedania, ponieważ zrobiłem inny. Tutaj filmik z pracy rozdrabniacza.
https://www.youtube.com/watch?v=o9Cb50LYquU
https://youtu.be/p-wMh-PmEMg