Strona 12 z 13

: 2008-10-20, 10:19
autor: kitaferia
Kolegom zalezy na czasie, więc G-995 odpadają ze względu na czas fermentacji.

Podgrzewanie zacieru

: 2008-10-20, 10:40
autor: juru
Jeśli chodzi o czas to francuskie ioc-bayanusy wcale nie są takie powolne-ostatnio przerobiły mi 20 kg cukru+15 kg.śliwek w 100 l.zacieru przez 10 dni (cukier w dwóch dawkach),a wcześniej cukier 24 kg z dodatkiem kilku jabłek i 1 kg rodzynek także w podobnym czasie (temperatura zewnętrzna ok.22 st.)
Pozdrawiam

: 2008-10-23, 10:31
autor: rum-cajs
ludzie pomocyyyyyy. startowe 29 bl. 95 l. 30 kg slodyczy. red ethanol 100g. po 2 tyg stop. grzalka ... po paru dniach stop. grzalka w butelce + bayanusy ... po paru dniach stop. blg 10... bez zmian... z braku dobra poszllo na rury 2 x po 10 l. wyszlo 0,7 + 0,8. dzisiaj znowu na rury wyszlo.... 0,0 !!!!!. poszly teraz piekarskie... tragedia. polmios ruses :cry:

[ Dodano: 2008-10-23, 10:34 ]
mialo byc POLMOS RULES :cry:

: 2008-10-23, 10:40
autor: SRG
@rum-cajs
Jeśli w nastawie który gotujesz, jest jeszcze cukier, to możesz go nastawić jeszcze raz. Jeśli będziesz dawał cukier w kilku porcjach, to drożdże lepiej będą pracowały. 10° Blg. to chyba jakieś 10% roztwór cukru pozostanie. Trochę szkoda w kanał.
(Nie pojmuję jak mogłeś uzyskać 0,0 w gotowaniu trzeciej porcji tego samego nastawu???)

: 2008-10-23, 10:43
autor: rum-cajs
no ale skad to 0,0..... ide sie wieszac.... :cry: robie w tym temacie od roku prawie.

: 2008-10-23, 10:48
autor: SRG
Z wieszaniem się wstrzymaj. (Jeszcze masz się czym z tej rozpaczy uwalić :mrgreen: )
0,0 to będzie z gotowania wody.
Sprawdź może sprzęt (nieszczelności). Nie widzę innej opcji jeśli nastaw chodził w jednym fermentatorze. (Powinieneś uzyskać podobny wynik jak za pierwszym i drugim razem)

: 2008-10-23, 10:49
autor: rum-cajs
no chyba ze mi termometr sfiksowal .... ale mala szansa bo mam dwa... niestety

[ Dodano: 2008-10-23, 10:54 ]
zrobilem wprawdzie pewna zmiane na kolumnie ale niepowinno to miec wplywy na efekt. zastapilem osobne zasilanie palcow i chlodnicy na szeregowe... tzn palce a dalej na chlodnice

[ Dodano: 2008-10-23, 10:57 ]
no i uwalic sie nie ma czym... :cry: :cry: :cry:

: 2008-10-23, 11:11
autor: SRG
Powróć do poprzedniego rozwiązania. Łatwiej jest sterować pracą kolumny kiedy sterujesz osobno chłodzeniem palców a osobno chłodnicy. Ale faktycznie nie powinno mieć to wpływu na uzysk. Sprawdź organoleptycznie czy w nastawie jest alkohol. Jak jest to musi też i kapać.
(I nie mów że nie ma się czym uwalić choć może być to obrzydliwe, nie polecam, jeszcze gorzej może być jutro :mrgreen: )

: 2008-10-23, 13:11
autor: Astemio
@rum-cajs: Także miałem złe doświadczenia z Red Etanol na cukrówce, ostatnim razem udanie zrestartowałem nastaw Coobrą6 i dałem sobie z nimi spokój. One są raczej do zacierów.
Teraz stosuję tylko Coobry, niedawno "7" w niecałe cztery dni przerobiły 7kg w 22l wody w temperaturze 28°C (z grzałką akwariową 25W).

98% ma w ofercie podobne - jeśli nie te same - szwedzkie drożdże do cukrówek.

: 2008-10-23, 13:16
autor: kitaferia
98% ma inne niż coobra. Mam zamiar je przetestować po pozytywnych doświadczeniach a_priv. Do tej pory jechałem tylko na coobra7, choć przetestowałem wszystkie odmiany coobry, ale wrażenia a_priv mnie przekonały, że z 24H Pure od 98% to dobre drożdże (mała ilośc produktów ubocznych przy fermentacji). Jak przetestuję to opiszę.

: 2008-10-23, 13:28
autor: Astemio
Napisałem tak, bo sam 98% nadmienił, że to chyba są - fizycznie - te same drożdże, choć w innych opakowaniach.
Używam Coobry, bo mam blisko do WINOhobby w Wa-wie i są niedrogie, "7" są po 12,50zł.

: 2008-10-23, 13:32
autor: kitaferia
Ja też używam coobry7 ze względu na stosunek jakości do ceny i możlwiości przerobowych.

Ciekaw jestem tych PURE.

Ale teraz winohobby mają nowe drożdże do cukrówek, kumpel ma mi kupic to też przetestuję.

: 2008-10-23, 13:43
autor: Astemio
Pewnie piszesz o SUPER T3 i MixerMan TURBO, są znacząco tańsze od Coobry7.
Ale Coobra7 jest 7kg na 22l wody, a np. T3 jest 7kg na 25l wody (w/g opisów) - Coobra7 daje końcowe stężenie 16% , a T3 17% :!: :?:
Niby z czego??? Coś mi się tu mocno nie zgadza.

: 2008-10-23, 13:47
autor: kitaferia
Przetestuję to się okaże co one warte. Zamówiłem T3 I MixerMan.
Może oni tam mają kłopot z tłumaczeniem z nienaszego języka, czy coś ;)

: 2008-10-23, 15:49
autor: rum-cajs
w oczekiwaniu jak babuni ruszą mi nastaw posyłam taki mały arkusik do obliczeń bardzo przydatnych

[ Dodano: 2008-10-23, 15:58 ]
nie wiem co jest bo to moj pierwszy załącznik ale ja go ściągnąć nie mogę i mam na nim krzyżyk na ikonie :oops: