Nastaw z czarnych porzeczek

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2010-07-09, 23:26

Nie jestem pewien , ale chyba Cieślak opisywał , że robi się destylaty z czarnej , że tylko z czarnej, bo inne porzeczki dają nijaki destylat , też gdzieś czytałem , że przy zbyt mocnych aromatach owocowych , chyba chodziło tam o maliny , dodaje się czystego bez wonnego alkoholu , tam był akurat opisany jako bezwonny o neutralnym smaku spirytus z ziemniaków.

pols34
40%
40%
Posty: 81
Rejestracja: 2009-02-24, 14:27
Lokalizacja: południe

Post autor: pols34 » 2010-07-10, 11:15

Mam zamiar zrobic tez coś z malin :D tylko ze nie mam ich na tyle zeby od razu nastawic cos :) ,zbieram i mroze po dwa , trzy kg ,potem rozmroze i nastawie zobaczymy co wyjdzie.a co do rozcienczania destylatów owocowych to myśle ze cukrówka po 2 destylacjach tez moze byc. a tak wogle to kiepsko z owocami w tym roku :cry:

Awatar użytkownika
gigant
50%
50%
Posty: 164
Rejestracja: 2007-12-17, 19:29
Lokalizacja: LC

Post autor: gigant » 2010-07-10, 12:01

w zeszłym sezonie destylowałem czarną p., sklarowany wkład ( szybko się klaruje, nastaw z dodatkiem cukru ) na krótkiej kolumnie z minimalnym wypełnieniem, moje wrażenia : destylat ciekawy w smaku ,w tym roku powtórzę wyczyn tylko że na innych drożdżach ( zeszły sezon przerabiałem na g995), w tym przerzucam się na coś wolniejszego, aczkolwiek nie wyrzekam się aktywnych.

juru
50%
50%
Posty: 155
Rejestracja: 2008-02-06, 17:55
Lokalizacja: z tamtąd

Post autor: juru » 2010-07-10, 14:51

robiłem kilka lat temu destylat z czarnej porzeczki i było to tak śmierdzące :wall właśnie porzeczką że nie dało się wypić,a że nie miałem czasu i ochoty cokolwiek z nią robić to postawiłem w piwniczce i zapomniałem :nie_wiem .Po 2 latach wyciągnąłem ją z kąta w celu zneutralizowania smaku i zapachu i mocno się zdziwiłem ponieważ był to zupełnie inny trunek przypominający porzeczkę ale o delikatnym zapachu i ułożonym smaku.Dosyć szybko w gąsiorku zobaczyłem dno.Niestety "plantacja" została w międzyczasie zlikwidowana .
pozdro
juru

de gustibus non est disputandum

pols34
40%
40%
Posty: 81
Rejestracja: 2009-02-24, 14:27
Lokalizacja: południe

Post autor: pols34 » 2010-07-10, 20:21

Jak w wiekszości owocówek czas lezakowania robi swoje ja w tamtym roku przeszedłem podobne rozczarowanie po destylacji jabłek w gęstym :cry: , ale w tym roku te same jabłka to juz całkiem cos innego, myśle ze z porzeczka bedzie tak samo trzeba zapomniec o niej przynajmniej na rok :D

pols34
40%
40%
Posty: 81
Rejestracja: 2009-02-24, 14:27
Lokalizacja: południe

Post autor: pols34 » 2010-07-22, 14:34

Witam noja porzeczka juz po zabiegu co do aromatu to chyba cos z tego bedzie ale czas musi zrobic swoje poszła do lezakowania czesc stoi czysta a do czesci dałem troszke płatków debowych srednio opalanych.Mam pytanie w jakim stezeniu byscie koledzy trzymali destylat aby sie postarzał moja ma prawie 70%,czy ja troszke rozpuścic np do 60%.Pozdrawiam :)

cemik1

Post autor: cemik1 » 2010-07-22, 15:46

Rozrobić do 60%, szczególnie tą z dębem. Przy wyższym stężeniu mogą z drewna wypłukać się substancje w takiej ilości, że po rozrobieniu do 40% produkt będzie opalizujący.

pols34
40%
40%
Posty: 81
Rejestracja: 2009-02-24, 14:27
Lokalizacja: południe

Post autor: pols34 » 2010-07-25, 21:02

Tak zrobiłem poszło do piwniczki i czekamy cierpliwie :D Pozdrawiam

kwik44
100%
100%
Posty: 1567
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Post autor: kwik44 » 2016-08-03, 18:49

Odgrzewam stary temat. Ukapałem dzisiaj prawie 2 litry destylatu z czarnej porzeczki. Szemrany, bo wycisnąłem najpierw sok na wino, a później dodałem 2kg glukozy. Ale nie o tym chciałem.
Pytanie do tych co kapali czarną i trzymali trochę dłużej ;) Czy warto trzymać czystą, czy lepiej z dębem?
Zastanawiam się jak wiadomo kto przed poprawinami... Z dębem mam zeszłoroczną, piękny bordowy kolor. W smaku bardzo dobra, może trochę za bardzo węglowa bo dałem trochę za dużo mocno pieczonych szczapek. Napiszcie coś o czystej porzeczkowicy jeśli komuś uchowała się na dłużej.

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2016-08-03, 20:01

Ja mam roczną, albo dwuletnią. W formie czystej, ortodoks zrobiony z jagód razem z szypółkami. Myślę, że warto ją trzymać w tej formie.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

kwik44
100%
100%
Posty: 1567
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Post autor: kwik44 » 2016-08-03, 20:09

Dzięki zbynek. To chomikuję słój i niech czeka. Ja miałem w sumie 30kg, też z szypułkami. Z tego wycisnąłem ręcznie z 12l soku i do reszty poszła glukoza.

Awatar użytkownika
Fermiol
50%
50%
Posty: 135
Rejestracja: 2016-02-27, 20:47

Post autor: Fermiol » 2016-08-03, 22:04

Ja również ostatnio przedestylowałem nastaw z czarnej porzeczki.
Zapach jest taki, że po otwarciu butelki rozchodzi się po całym pomieszczeniu. :D

Awatar użytkownika
Fermiol
50%
50%
Posty: 135
Rejestracja: 2016-02-27, 20:47

Post autor: Fermiol » 2017-01-24, 16:01

Jako, że moja porzeczka ma już pół roku, podzielę się wrażeniami.
Zapach i smak tak mocno owocowy podczas destylacji, że muszki leciały, zmienił się później sporo na minus.
Po 3 miesiącach zapach porzeczek zaczął powoli przypominać ten pierwotny, w smaku zniknął taki nieprzyjemny posmak.
Teraz destylat z czarnej porzeczki smakuje mi bardziej niż moja śliwowica młodsza o 3 miesiące.

euphorbia1
60%
60%
Posty: 224
Rejestracja: 2014-02-05, 21:07

Post autor: euphorbia1 » 2017-01-24, 20:47

Moja ma ponad rok.
Nastaw z samego soku. Uzysk mam niewielki bo z 40 litrów soku/by lepiej fermentowało dodaję 40 l wody/ uzyskuję ok 1-1,3 litra serca. Tylko szkło.

laurentp
100%
100%
Posty: 1368
Rejestracja: 2013-07-08, 22:08
Lokalizacja: Mazowieckie

Post autor: laurentp » 2017-01-25, 03:23

Sok kupny wychodzi koszmarnie drogo... 10zł/l
Masz znacząco taniej?
Bo tak to 0.7 destylatu to 250zł...
https://nowyekran24.com/ prawda 24h, POLSKIE forum poza zasięgiem "głównego ścieku", taki informacyjny "DETOX"!
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości