Nastaw z winogron
Jak wcześniej @Legion napisał alkoholomierzem nie zmierzysz procent alkoholu w winie.
Zrób tak jak zalecamy, jeśli chciałbyś zrobić restart bo to cię chyba gryzie to wiedz, że to nie wpłynie na jakość destylatu tylko ewentualnie zwiększysz uzysk alkoholu kosztem jakości.
Pozdrawiam.
Zrób tak jak zalecamy, jeśli chciałbyś zrobić restart bo to cię chyba gryzie to wiedz, że to nie wpłynie na jakość destylatu tylko ewentualnie zwiększysz uzysk alkoholu kosztem jakości.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez janik, łącznie zmieniany 1 raz.
Restart wina,czy innego nastawu stosuje się jeśli zadane drożdże nie podejmą pracy,lub w trakcie fermentacji jakiś czynnik wpłynie na przerwanie procesu fermentacji gdzie zakładany procent alkoholu nie został osiągnięty a w nastawie pozostała znaczna ilość cukru do przerobienia.
Ilość mocy alkoholu uzyskanego w trakcie fermentacji zależy od charakterystyki i rodzaju drożdży oraz ilości cukru zawartego w nastawie. Niektóre drożdże mogą pracować w sprzyjających warunkach nawet do ok.20% alkoholu.
Jednak warto zaznaczyć, że nie zawsze naszym celem przy fermentacji jest uzyskanie maksymalnego stężenia alkoholu ze względu na pewne zakłócenie odbioru pełnego smaku i aromatu trunku przez nasze zmysły.
Również w nastawach smakowych duże stężenie alkoholu powoduje zwiększenie ilości etanolu, ale tym samym zmniejsza efekt aromatu i zapachu przypisany dla danego wsadu nastawy czy będa to owoce lub zboża.
Ilość mocy alkoholu uzyskanego w trakcie fermentacji zależy od charakterystyki i rodzaju drożdży oraz ilości cukru zawartego w nastawie. Niektóre drożdże mogą pracować w sprzyjających warunkach nawet do ok.20% alkoholu.
Jednak warto zaznaczyć, że nie zawsze naszym celem przy fermentacji jest uzyskanie maksymalnego stężenia alkoholu ze względu na pewne zakłócenie odbioru pełnego smaku i aromatu trunku przez nasze zmysły.
Również w nastawach smakowych duże stężenie alkoholu powoduje zwiększenie ilości etanolu, ale tym samym zmniejsza efekt aromatu i zapachu przypisany dla danego wsadu nastawy czy będa to owoce lub zboża.
Ostatnio zmieniony 2015-11-29, 13:05 przez janik, łącznie zmieniany 1 raz.
Potwierdzam. Raz za mocno odebrałem przedgon i zimą wymieszałem go z płynem do spryskiwaczy. Aromat w samochodzie po pryśnięciu na szyby był nieziemski.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Legion, łącznie zmieniany 1 raz.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo
Dlatego z cięciem przedgonu trzeba uważać, aby nie pozbawić uzysku cennych aromatów, które szczególnie przy nastawach winogronowych bardzo są uwydatnione z przodu. Jeśli mamy zamiar starzeć destylat w beczce dębowej to tym bardziej nie należy przesadzać.Fermiol pisze:Wczoraj przepuściłem niecałe 30l nastawu z winogron. Zauważyłem, że na granicy przedgonów leciał baardzo aromatyczny destylat. 10x bardziej intensywny od reszty.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez janik, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 20%
- Posty: 22
- Rejestracja: 2011-12-23, 00:38
Posiadam 40 kg słodkiego winogrona na zacier. Wody to chyba uzupełnić trzeba gdzieś do 150 l. Ile dać cukru i drożdży do tego? Jakie drożdże?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez franzklaki, łącznie zmieniany 1 raz.
franc powiedz mi dlaczego ty chcesz zacierać te 40 kg. słodkości,
możesz mi wyoślić jak to chcesz zrobić?
możesz mi wyoślić jak to chcesz zrobić?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez franta, łącznie zmieniany 1 raz.
"Inteligentni ludzie są często zmuszeni do picia by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami."
- Ernest Hemingłej-
- Ernest Hemingłej-
-
- 20%
- Posty: 22
- Rejestracja: 2011-12-23, 00:38
Po prostu chcę to potem przedestylować - w tym roku obrodził mi winogron i trochę go szkoda nie zerwać. A za winem nie przepadam
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez franzklaki, łącznie zmieniany 1 raz.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 31 gości