Strona 10 z 14

: 2015-11-28, 21:24
autor: torro
Alko mierzyłem wino i pokazało poniżej 10 % i się zastanawiałem czy nie za mało, bo było bez drożdży tylko natural.

: 2015-11-28, 21:54
autor: janik
Jak wcześniej @Legion napisał alkoholomierzem nie zmierzysz procent alkoholu w winie.
Zrób tak jak zalecamy, jeśli chciałbyś zrobić restart bo to cię chyba gryzie to wiedz, że to nie wpłynie na jakość destylatu tylko ewentualnie zwiększysz uzysk alkoholu kosztem jakości.
Pozdrawiam. :)

: 2015-11-28, 22:26
autor: torro
Super wielkie dzięki za nieocenioną pomoc!

[ Dodano: 2015-11-28, 22:31 ]
Zapytam jeszcze od jakiej wartości % trzeba użyć drożdży do restartu albo do jakiej wartości % można użyć zwykłych lub turbo

: 2015-11-28, 22:51
autor: Legion
torro pisze:...Zapytam jeszcze od jakiej wartości % trzeba użyć drożdży do restartu...
Czy już wiesz czym zmierzysz/określisz ten % w nastawie/winie?

: 2015-11-28, 23:07
autor: torro
Szczerze. No nie nie wiem.

: 2015-11-28, 23:12
autor: janik
Restart wina,czy innego nastawu stosuje się jeśli zadane drożdże nie podejmą pracy,lub w trakcie fermentacji jakiś czynnik wpłynie na przerwanie procesu fermentacji gdzie zakładany procent alkoholu nie został osiągnięty a w nastawie pozostała znaczna ilość cukru do przerobienia.
Ilość mocy alkoholu uzyskanego w trakcie fermentacji zależy od charakterystyki i rodzaju drożdży oraz ilości cukru zawartego w nastawie. Niektóre drożdże mogą pracować w sprzyjających warunkach nawet do ok.20% alkoholu.

Jednak warto zaznaczyć, że nie zawsze naszym celem przy fermentacji jest uzyskanie maksymalnego stężenia alkoholu ze względu na pewne zakłócenie odbioru pełnego smaku i aromatu trunku przez nasze zmysły.

Również w nastawach smakowych duże stężenie alkoholu powoduje zwiększenie ilości etanolu, ale tym samym zmniejsza efekt aromatu i zapachu przypisany dla danego wsadu nastawy czy będa to owoce lub zboża.

: 2015-11-28, 23:24
autor: torro
To jest to luxus dziękuję

: 2015-11-29, 18:25
autor: robol69
torro pisze:Zapytam jeszcze od jakiej wartości % trzeba użyć drożdży do restartu
Może dodam tylko, że znając Blg startowe nastawu zawartość % można policzyć.

: 2016-10-06, 09:15
autor: Fermiol
Wczoraj przepuściłem niecałe 30l nastawu z winogron. Zauważyłem, że na granicy przedgonów leciał baardzo aromatyczny destylat. 10x bardziej intensywny od reszty.

: 2016-10-06, 14:54
autor: Legion
Potwierdzam. Raz za mocno odebrałem przedgon i zimą wymieszałem go z płynem do spryskiwaczy. Aromat w samochodzie po pryśnięciu na szyby był nieziemski. :mrgreen:

: 2016-10-09, 19:29
autor: janik
Fermiol pisze:Wczoraj przepuściłem niecałe 30l nastawu z winogron. Zauważyłem, że na granicy przedgonów leciał baardzo aromatyczny destylat. 10x bardziej intensywny od reszty.
Dlatego z cięciem przedgonu trzeba uważać, aby nie pozbawić uzysku cennych aromatów, które szczególnie przy nastawach winogronowych bardzo są uwydatnione z przodu. Jeśli mamy zamiar starzeć destylat w beczce dębowej to tym bardziej nie należy przesadzać.

: 2016-10-09, 20:11
autor: Fermiol
Odlałem tylko 50ml. 3 min stabilizacji na małym gazie, potem jeszcze mniejszy gaz. Następnym razem będę jeszcze ostrożniejszy. To co opisuje miało taki smak, że miałem niezłego zonka, jak spróbowałem co leci potem.

: 2016-10-16, 19:52
autor: franzklaki
Posiadam 40 kg słodkiego winogrona na zacier. Wody to chyba uzupełnić trzeba gdzieś do 150 l. Ile dać cukru i drożdży do tego? Jakie drożdże?

: 2016-10-16, 19:58
autor: franta
franc powiedz mi dlaczego ty chcesz zacierać te 40 kg. słodkości,
możesz mi wyoślić jak to chcesz zrobić?

: 2016-10-16, 20:02
autor: franzklaki
Po prostu chcę to potem przedestylować - w tym roku obrodził mi winogron i trochę go szkoda nie zerwać. A za winem nie przepadam :)