Gruszkówka
: 2006-07-30, 12:25
Witam. Jak nietrudno zauwazyc pewnie jestem tu poczatkujacy i chce zrobic gruszkowke. Z uwagi na to ze bedzie to moj pierwszy raz chcialbym zaczerpnac troche porad. Przeczytalem od groma juz na stronach www ale wszystko wydaje sie skomplikowane Mianowicie moze opisze metode jaka chce sie psluzyc i przy okazji bede zadawal pytania.
Zacznijmy od zacieru. Bede go robil w bance do winka. Metoda oczywisie 1410 oczywisie troche zmieniona. Wiec 1kg. cukru 4 litry wody i 5g. drozczy winnych. Tu sie pojawia moje pierwsz pytanie. Czy takie zacier jest okej? Ile czasu powinien fermentowac? Oraz jak z zakwaszaniem. Czytalem ze powinno sie dodac kwasku cytrynowego tylko w jakich proporcjach? Byłbym wdzieczy za odpowiedz. Ok. Zakladajac ze zacier mamy juz gotowy chce przejsc do destylacji. Destylowal bede w szybkowarze. Za nm 2 odstojniki itp. Do zacieru dodaje gruszki i tak razem chce to "gotowac" W jakiej temperaturze pwinienem gotowac zacier? Kazdy pisze inaczej i juz sie pogubiłem. Jak dlugo moze twac gotowanie takiej ilosci zacieru i ile gruszek powinienem dodc na wasze oko:) Nastepnie po tym jak etanol zacznie sie skraplac ile pierwszych ml. mam odlac? (wiecie metanol i te sprawy) Najwazbniejsze jest dla mnie to w jakiej teperaturze powinienem go gotoac. Bede wdzieczny za wszystkie porad i sugestie. Czekam na odpowiedz. Pozdrawiam. Joda.
Zacznijmy od zacieru. Bede go robil w bance do winka. Metoda oczywisie 1410 oczywisie troche zmieniona. Wiec 1kg. cukru 4 litry wody i 5g. drozczy winnych. Tu sie pojawia moje pierwsz pytanie. Czy takie zacier jest okej? Ile czasu powinien fermentowac? Oraz jak z zakwaszaniem. Czytalem ze powinno sie dodac kwasku cytrynowego tylko w jakich proporcjach? Byłbym wdzieczy za odpowiedz. Ok. Zakladajac ze zacier mamy juz gotowy chce przejsc do destylacji. Destylowal bede w szybkowarze. Za nm 2 odstojniki itp. Do zacieru dodaje gruszki i tak razem chce to "gotowac" W jakiej temperaturze pwinienem gotowac zacier? Kazdy pisze inaczej i juz sie pogubiłem. Jak dlugo moze twac gotowanie takiej ilosci zacieru i ile gruszek powinienem dodc na wasze oko:) Nastepnie po tym jak etanol zacznie sie skraplac ile pierwszych ml. mam odlac? (wiecie metanol i te sprawy) Najwazbniejsze jest dla mnie to w jakiej teperaturze powinienem go gotoac. Bede wdzieczny za wszystkie porad i sugestie. Czekam na odpowiedz. Pozdrawiam. Joda.