Nastaw z dżemów
nastaw
Jestem akurat akurat po produkcji więc uważam że mogę coś doradzić.Moja żonka przeglądnęła spiżarkę i ,,odrzuciła'' około 15 litrów dżemów. Rozcieńczyłem to do 20 sprawdziłem blg 16.Dodałem 1 kg. cukru blg 19 dałem drożdże bayanusy po tygodniu blg 7 dodałem jeszcze kilo cukru.Po dwóch tygodniach blg -1 i na rure wyszło około 2,5 litra nektaru 93% o lekkim powonieniu owoców.Pyszota. Wszystko starałem się robić w temperaturze pow. +15.Wydaje mi się ,że T3 nie służą do owoców to typowe cukrówki
Można. Należy zapamietać tylko jedną cyfrę 6. Kilogram sypkiego cukru zamienia się w 0,6 litra płynnego i przy idealnych warunkach w 0,6 litra alkoholu. Jest to przybliżenie, ale wystarczająco dokładne. No i nie nastawiać cukrówek na większą końcową zawartość alkoholu niż 15%. Na przykład w 100 litrach nastawu powinno być 15 litrów cukru (czyli 25 kilogramów). Reszta to woda. Pozostają oczywiście dodatki - drożdże, pożywki, kwas...bwie pisze:I to chyba jest kompendium wiedzy na temat obliczania nastawów z cukru, prościej już chyba nie można ;P
Do tych dżemów może być ciekawa uwaga po pierwszym odsączeniu zalałem ,,fusy dżemowe'' ciepłą wodą wiadomo blg słabiutkie tylko 2 ale nie o to chodzi.Wydaje mi się,że wypłukałem całkiem spore ilości witamin bo jak dodałem do wcześniej pracujących T3 to po dwóch godzinach ruszyły jak szalone .
Każdy kieliszek to gwóźdź do trumny - więc pijmy co by nam się trumna nie rozleciała!
Rozterki nowicjusza - nastaw, zacier
Witam Wszystkich.
Proszę o pomoc i ocenę moich działań.
Zrobiłem prządki w piwniczce mamusi i nazbierało się trochę dżemów, soków i kompotów po zblendowaniu wyszło około 14 litrów gęstej pulpy rozpuściłem to w wodzie do 40l, cukromierz pokazał 13kg/hl, dodałem jakąś pożywkę (Supervit) postało to kilka dni, następnie dodałem 10kg cukru i wyszło wysokie wskazanie cukromierza zacząłem dodawać wodę i zatrzymałem się na 22kg/hl (to jest to BLG?) w sumie wyszło ok. 60l nastawu dodałem drożdże (Spiriferm arom) dziś (trzeci dzień) zauważyłem, że zrobił się w beczce gruby kożuch po zamieszaniu zaczęło ostro buzować.
Jak długo taki nastaw ma pracować?
Co z tego może wyjść;) przymierzam się do zrobienia kolumny wzór Aabratek.
Za cenne uwagi w języku nowicjusza z góry dziękuję;)
Artur
Proszę o pomoc i ocenę moich działań.
Zrobiłem prządki w piwniczce mamusi i nazbierało się trochę dżemów, soków i kompotów po zblendowaniu wyszło około 14 litrów gęstej pulpy rozpuściłem to w wodzie do 40l, cukromierz pokazał 13kg/hl, dodałem jakąś pożywkę (Supervit) postało to kilka dni, następnie dodałem 10kg cukru i wyszło wysokie wskazanie cukromierza zacząłem dodawać wodę i zatrzymałem się na 22kg/hl (to jest to BLG?) w sumie wyszło ok. 60l nastawu dodałem drożdże (Spiriferm arom) dziś (trzeci dzień) zauważyłem, że zrobił się w beczce gruby kożuch po zamieszaniu zaczęło ostro buzować.
Jak długo taki nastaw ma pracować?
Co z tego może wyjść;) przymierzam się do zrobienia kolumny wzór Aabratek.
Za cenne uwagi w języku nowicjusza z góry dziękuję;)
Artur
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez hako, łącznie zmieniany 2 razy.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5061
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Re: Rozterki nowicjusza - nastaw, zacier
Błąd, ryzykujesz takim postępowaniem, że wystąpi zakażenie bakteryjne. Drożdże należy dodać możliwie jak najszybciej. Nie chcę uprawiać czarnowidztwa, ale ten gruby kożuch, może (choć nie musi) być złym sygnałem.hako pisze:dodałem jakąś pożywkę (Supervit) postało to kilka dni
Do zakończenia oznak fermentacji.hako pisze:Jak długo taki nastaw ma pracować?
Rozterki nowicjusza - nastaw, zacier
Też stawiam na pulpę wczoraj to wymieszałem.magas pisze:Gruby kożuch to może być pulpa owocowa, którą powinien co dzień zatapiać, a problem to brak aparatu do pędzenia.
Dziś to wyglądało nawet ciekawie (zdjęcie w załączniku)
Miało też ciekawy winny zapach
Czy jest sens sprawdzać zawartość cukru, jeżeli tak to w jakim celu?
Czy ewentualnie dodać jeszcze kilka kilo?
Jak długo może taki zaczyn fermentować (pomieszczenie jest ciepłe-kotłownia)
Czy po fermentacji przecedzać, czy lać wszystko do aparatury?
Co z tego może wyjść ?
Pozdrawiam i Życzę Wesołych Świąt
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez hako, łącznie zmieniany 1 raz.
Rozterki nowicjusza - nastaw, zacier
Po 6-ciu dniach mój zacier ma 14 BLG, czy to normalne?;)
-
- 30%
- Posty: 49
- Rejestracja: 2013-09-21, 19:37
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości