Sprawdzony przepis na sukces

KARMEL
90%
90%
Posty: 509
Rejestracja: 2008-01-06, 18:54

Post autor: KARMEL » 2008-03-25, 09:43

Witam
Na drożdżach piekarniczych za każdym razem miałem inny zacier przy takiej samej procedurze .
Pozdrawiam

kemot
20%
20%
Posty: 29
Rejestracja: 2008-03-17, 10:14
Lokalizacja: Bory tucholskie

Post autor: kemot » 2008-03-25, 19:59

Witam.
Jestem nowym kapaczem ale już coś zrobilem :)
w necie znalazłem zmodyfikowany przepis 1410
1 kg cukru,4 litry wody do tego dodałem koncentrat pomidorowy, pokrojone limonki, rodzynki oraz MD z drożdzy winiarskich suchych.Cukru i wody dałem razy 3 ,czas naglił wiec do końca nie odrobiło .Pedziłem na garnku , otrzymałem 2,4 litra surówki o mocy 75% po pierwszym tłoczeniu. Nastepnie wlałem to do duzego słoika,dodalem 2 pokrojone limonki.lyżke miodu i garść rodzynek,rozrzedziłem to do 50 %.Po tygodniu poczestowałem tym znajomych i byli zachwyceni,w świeta nawet tesciowa mnie pochwaliła :D . Pozdrawiam

KARMEL
90%
90%
Posty: 509
Rejestracja: 2008-01-06, 18:54

Post autor: KARMEL » 2008-03-25, 20:53

Witam
Gratuluje Teściowej :D
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-03-25, 21:07

@kemot

Gadanie-pisanie. Chyba musisz zweryfikować Swoje rewelacje ;)
Pozdrawiam

Tomisław
101%
101%
Posty: 25
Rejestracja: 2005-12-25, 15:11

Post autor: Tomisław » 2008-03-25, 21:13

kemot pisze:Witam.
Jestem nowym kapaczem ale już coś zrobilem :)
w świeta nawet tesciowa mnie pochwaliła :D . Pozdrawiam
Teściowej dolałbym octu, a niechby się tylko skrzywiła.....
Od razu bym jej córkę reklamował :D

A my się tak męczymy jak uzyskać absolut.
pzdr

Awatar użytkownika
pietra84
10%
10%
Posty: 12
Rejestracja: 2016-09-12, 22:22

Post autor: pietra84 » 2016-10-09, 22:04

Korzystałem z recepty:
28 kg cukru
75 l wody
2 paczki turbo 48
plus koncentrat
Czy ktos podobnie produkuje?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez pietra84, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie przyznaję się do zarzucanego mi czynu. Wysoki sądzie, po prostu robiłem sobie wino z cukru.

Awatar użytkownika
fuutro
101%
101%
Posty: 561
Rejestracja: 2014-02-26, 02:18
Lokalizacja: małopolska

Post autor: fuutro » 2016-10-09, 22:54

Podobnie, z tym, że w oparciu o całkiem fajny programik Bimbrownica_v1. U mnie wygląda to w beczce 120 (w rzeczywistości lekko 130) litrów tak:
27-28kg cukru,
ok 90 litrów wody,
dwie płaskie łyżki stołowe kwasku,
płaska łyżka stołowa pożywki Activit,
dwie paczki drożdży Turbo 48.

Stawiam kwiatka doniczkowego na deklu beczki na jakieś dwa tygodnie co by mu się lepiej rosło oraz dekiel trzymał.
Potem jeden zestaw saszetek turboklar i wszystko po trzech dniach aż się prosi o nasz ulubiony proces ;)

PS.
Wg Twoich proporcji program nie zgłasza problemów z za dużym Blg ;)
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo

Awatar użytkownika
pietra84
10%
10%
Posty: 12
Rejestracja: 2016-09-12, 22:22

Post autor: pietra84 » 2016-10-10, 17:58

W sumie tu, na forum, jestem nowy, i z tego co widzę mało kto jedzie na cukrówkach..
Czy wg. Was nie nadaje się to na czystą na imprezy wesela etc?
Cukier mi zzerały drożdże do końca, nastaw po 10-12 dniach mocny ale nie słodki :)
Nie przyznaję się do zarzucanego mi czynu. Wysoki sądzie, po prostu robiłem sobie wino z cukru.

Awatar użytkownika
fuutro
101%
101%
Posty: 561
Rejestracja: 2014-02-26, 02:18
Lokalizacja: małopolska

Post autor: fuutro » 2016-10-10, 20:30

Ja używam i cukru i (najczęściej) kukurydzy jako bazę do różnych trunków. Możesz zrobić jakąś nalewkę na obu destylatach - nie wychodzą identycznie i to ma swój urok.
W temacie gustów weselnych to spróbuj zdobyć własną grupę testową tylko dwa razy przemyśl wybór tych osób i jeszcze ze trzy razy się z nim prześpij. Destylat z cukrówki się nadaje - możesz pomyśleć o delikatnym doprawieniu, starzeniu. Jak masz czas to już poszukuj tematów o wódkach na wesela. Lepiej wiedzieć a nie potrzebować niż odwrotnie.
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2016-10-10, 21:50

pietra84 pisze:i z tego co widzę mało kto jedzie na cukrówkach..
Czy wg. Was nie nadaje się to na czystą na imprezy
Wbrew pozorom, większość jedzie na cukrze.

Pisząc o nadawaniu się na wesele, masz ma myśli to, że będzie to główny alkohol?

Awatar użytkownika
pietra84
10%
10%
Posty: 12
Rejestracja: 2016-09-12, 22:22

Post autor: pietra84 » 2016-10-10, 21:59

Drogi Kolego chciałbym by ten produkt był głównym, zamiast wódki sklepowej. Cóż, jednak dopiero poznaję forum, na poprzednim chyba tylko na cukrze jechano, a tu widzę mnóstwo różnych nastawów i zacierów i teraz wiem, ze nic nie wiem o tym hobby.
Pozdrawiam Marcin :oops
Nie przyznaję się do zarzucanego mi czynu. Wysoki sądzie, po prostu robiłem sobie wino z cukru.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2016-10-10, 22:22

Jeżeli nie jesteś w stanie wyprodukować neutralnego spirytusu, to odpuść sobie własnoręczne robienie 'głównego' alkoholu na stół.

Awatar użytkownika
pietra84
10%
10%
Posty: 12
Rejestracja: 2016-09-12, 22:22

Post autor: pietra84 » 2016-10-10, 22:34

Rektyfikując na 63,3 mm kolumnie na cukrówce przy podwójnym graniu wychodził w miarę czysty, trochę inne miałem wytyczne co do odbioru przedgonu i stabilizacji. Testowany na grupie ok 10-15 osób, bez zastrzeżeń. Chyba jedyną osobą, która trochę marudzi jestem ja, ale to dlatego, że nie przepadam za czystą. Ale nie mówię, ze musi taki produkt być na stole jako główny, ufam też Twojemu i Waszemu doświadczeniu.
Pozdrawiam Marcin
Nie przyznaję się do zarzucanego mi czynu. Wysoki sądzie, po prostu robiłem sobie wino z cukru.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2016-10-10, 22:39

Jeżeli 9 na 10 osób będzie w stanie wskazać, że ten Twój 'w miarę czysty' alkohol jest samoróbką to porada jak wyżej.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 17 gości