Sprawdzony przepis na sukces
Pomidorki
Moj przepis jest nastepujacy!
Na banke 50 litrow daje 12 kg cukru 10 dag drozdzy piekarskich no i pół litra przecieru pomidorowego.
Przecier dodaje do garnka zalewam 3 litrami wody i przegotowuje nastepnei dodaje do banki!
Nie mija 2-3 tygodnei i wlewam do kaga i kapie!
Pierwsza szklanke wylewam nastepnei zalewam kolumne i ustalam odbior na poziomie 2l/h!
Wychodzi mi jakies 80 kilka % z tym ze ciagne prawie do czystej wody! Nastepnei calosc rozcienczam z ten sposob zeby wszystko mialo ponizej 60% i dadaje pokrojone lub wycisniete cytryny w ilosci 2 do 3 kg! Stoi 2 dni i przepedzam raz jeszcze dodajac jeszcze troche wody zeby mialo okolo 50 %!
Po drugim gotowaniu mam ponad 90% - mnie najlepiej takie smakuje !!
Sasiad, wujek i znajomi mowia ze rewelacyjne!
A jesli chodzi o zaprawianie!
W sezonei sliwkowym kupuje i susze na piecu na szmatce sliwki wegierki pokrojone w cwiartki! Jak wyschna wkladam do pojemniczka i czekaja na swoja kolej!
Rozrobiony na 55% bimberek wlewam do butelek 0.5litra i wrzucam po 2 sliwki czyli 8 cwiartek czaami 7 jak sie sliwki juz koncza !
Stawiam w cieplym miejscu na kilka dni codziennei wstrzasajac! Nastepnei stawiam w chlodne miejsce i mozna pic ale najlepsze jest jak postoi tak z 1/2 roku!! Pozdrawiam
Na banke 50 litrow daje 12 kg cukru 10 dag drozdzy piekarskich no i pół litra przecieru pomidorowego.
Przecier dodaje do garnka zalewam 3 litrami wody i przegotowuje nastepnei dodaje do banki!
Nie mija 2-3 tygodnei i wlewam do kaga i kapie!
Pierwsza szklanke wylewam nastepnei zalewam kolumne i ustalam odbior na poziomie 2l/h!
Wychodzi mi jakies 80 kilka % z tym ze ciagne prawie do czystej wody! Nastepnei calosc rozcienczam z ten sposob zeby wszystko mialo ponizej 60% i dadaje pokrojone lub wycisniete cytryny w ilosci 2 do 3 kg! Stoi 2 dni i przepedzam raz jeszcze dodajac jeszcze troche wody zeby mialo okolo 50 %!
Po drugim gotowaniu mam ponad 90% - mnie najlepiej takie smakuje !!
Sasiad, wujek i znajomi mowia ze rewelacyjne!
A jesli chodzi o zaprawianie!
W sezonei sliwkowym kupuje i susze na piecu na szmatce sliwki wegierki pokrojone w cwiartki! Jak wyschna wkladam do pojemniczka i czekaja na swoja kolej!
Rozrobiony na 55% bimberek wlewam do butelek 0.5litra i wrzucam po 2 sliwki czyli 8 cwiartek czaami 7 jak sie sliwki juz koncza !
Stawiam w cieplym miejscu na kilka dni codziennei wstrzasajac! Nastepnei stawiam w chlodne miejsce i mozna pic ale najlepsze jest jak postoi tak z 1/2 roku!! Pozdrawiam
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
A bardziej szczegółowo chodzi o biotynę, witaminę H, zwaną też B<sub>7</sub>. Znam przypadek, gdzie zacier był nastawiany tylko na przecierze pomidorowym, bez dodatkowych drożdży. Smak, jak na alembik całkiem OK, wydajność, jak nie trudno się domyśleć, tragiczna.a_priv pisze:szczególnie ze względu na zawartość m.in. witamin z grupy B.
wydajnosc
Wydajnosc uwazam ze jest nizla bo z 10 -12 kilo cukru uzyskuje ponad 5 litrow alkoholu ponad 90%! A co sie tyczy wina zrobionego z przecieru i drozdzy ktory spal kiedys u mnie 2 miesiace bo nie mialem czasu przepedzic to byl nei do odroznienia ze to nie jest z owocow!! pOzdrawiam
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
rover
Właśnie właśnie!!! Zawsze nastawiałem 1410, ale po czytaniu tych stron nastawiłem z mniejszą ilością drożdży(20 dkg na 10 kg) i o kant D..... te wszystkie rady trzeci tydzień zacier pracuje i jeszcze bulgocze, w tym czasie mogłem dwa razy wygotować 40l zacieru. A tu nie ma wody na pustyni. Ostatni raz i tylko 1410 i trzy dni i do kociołka. Pozdrawiam. I nie mówcie mi o jakości destylatu. Jestem
-
- 101%
- Posty: 2012
- Rejestracja: 2006-05-12, 22:49
4 tygodnie i nie tylko :)
Witam co do tych drożdży "red ethanol" bo na nich pracujecie ( w większości 90%)
jak Kolega Zbyszek1281 pisze dodał 2x dawkę większą i w tydzieńprzerobiło to co miał
- dokładając jeszcze optymalną temperaturę - 33sC to czas powinien zdecydowanie się zmniejszyc .
jeśli komus zależy na szybkości , ale jak Kloega Winiarek5 pisze może nie zacytuję dosłownie ale wyciągając wnioski - nie każdemu się spieszy - wszak wszystkie drogi prowdza do jednego czy my musimy tak pedzić jak ten "EXPRES Z WŁOSZCZOWEJ " - za 50 zł do 100licy ???.
a skoro jakośc taka sama "to po co przepłacać" - czy naprawdę te drożdże sa takie drogie aby oszczędnie nimi gospodarować ??? .
pozdrawiam 98% .
czy szybciej znaczy lepiej
jak Kolega Zbyszek1281 pisze dodał 2x dawkę większą i w tydzieńprzerobiło to co miał
- dokładając jeszcze optymalną temperaturę - 33sC to czas powinien zdecydowanie się zmniejszyc .
jeśli komus zależy na szybkości , ale jak Kloega Winiarek5 pisze może nie zacytuję dosłownie ale wyciągając wnioski - nie każdemu się spieszy - wszak wszystkie drogi prowdza do jednego czy my musimy tak pedzić jak ten "EXPRES Z WŁOSZCZOWEJ " - za 50 zł do 100licy ???.
a skoro jakośc taka sama "to po co przepłacać" - czy naprawdę te drożdże sa takie drogie aby oszczędnie nimi gospodarować ??? .
pozdrawiam 98% .
czy szybciej znaczy lepiej
ro
Tak Wniarek ma rację Ale gdy są wokoło "głębokie gardła"i trutnie czekają na tą"spadź"to te trzy tygodnie zacieru jest to przesada .Wracam do mojej "1410"I niech nikt nie mówi mi o jakości destylatu w zależności od czasu fermentacji,-przepraszam ale przy skali naszej są to czysto teoretyczne dyrdymały Chyba że ktoś ma nastawy po kilkaset. litrów To wtedy PRZEPRASZAM (inne koszty)Pozdrawiam.
7-10 dni
Siema.jestem nowy na forum ale pedze juz od roku jak na razie na aparaturce zrobionej z dojarki do mleka z deflegmatorem, stosuje metode 1410 ale do 8 kilo cukru daje tylko 6 paczek drozdzy i robi mi to od 7 do 10 dni, raz przetrzymałem o tydzien dluzej i wyszlo mi duzo mniej wodki (niestety dokladnych pomiarow nie prowadzilem).nie zabezpieczylem wejscia do butli i wpadlo mi tam troche latajacego swiństwa.Czy moglo to spowodowac zepsucie zacieru bakteriami octowymi, czy po prostu czas od zakonczenia fermentacji byl zbyt dlugi i słabsza wydajnosc byla naturalnym procesem.
Swoja wiedze czerpalem do tej pory od sasiadow az dostalem sie na ta stronke i zaczynam budowac kolumne z wypelnieniem
Swoja wiedze czerpalem do tej pory od sasiadow az dostalem sie na ta stronke i zaczynam budowac kolumne z wypelnieniem
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 38 gości