Nastaw / zacier ze zboza
Nastaw / zacier ze zboza
Witam mam pytanie czy ktoś ma pojęcie, lub doświadczenie w robieniu "nektaru" ze zboża. Mam do dyspozycji dużo mieszanki czyli pszenica jęczmień oraz owies. Chciał bym uzyskać z niego alkohol, tylko nie wiem jak scukrzyć skrobie zawartą w zbożu. Fajnie by było gdyby ktoś podał proporcje oraz metody scukrzania.
Naprawdę proszę o pomoc:)
Naprawdę proszę o pomoc:)
Ostatnio zmieniony 2011-03-11, 13:17 przez bodzio.wm, łącznie zmieniany 1 raz.
- ZdroweNalewki
- 30%
- Posty: 40
- Rejestracja: 2011-02-14, 11:16
- Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki
- Kontaktowanie:
proszę nie wprowadzać kolegi błąd ( nie robić nadziei , że to tak łatwo ) bo same drożdże z enzymem nie załatwią sprawy,
zostaje cała otoczka technologiczna, kleikowanie skrobi (można pominąć enzym upłynniający, ale to droga przez mękę) ,
korekta pH,
amylaza(65°C),
stygniecie, drożdże przy 30 stopniach,
nie zapominajmy o mniejszej wydajności, oraz filtracji zacieru lub płaszcz wodny/olejowy
ja zawsze mówię sobie że robię ostatni raz ze zboża, ale urobek jest poza klasą względem cukrówki
Pozdrawiam
PS polecam zajrzeć:http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=605
zostaje cała otoczka technologiczna, kleikowanie skrobi (można pominąć enzym upłynniający, ale to droga przez mękę) ,
korekta pH,
amylaza(65°C),
stygniecie, drożdże przy 30 stopniach,
nie zapominajmy o mniejszej wydajności, oraz filtracji zacieru lub płaszcz wodny/olejowy
ja zawsze mówię sobie że robię ostatni raz ze zboża, ale urobek jest poza klasą względem cukrówki
Pozdrawiam
PS polecam zajrzeć:http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=605
-
- 101%
- Posty: 2012
- Rejestracja: 2006-05-12, 22:49
Słusznie zauważył Sławek,że mój sąsiad trochę się zagalopował.Polecam profesjonalną technologię przetwarzania zboża naszego kolegi "98"
Przy obecnych cenach cukru warto zająć się zbożówkami. Cena żytniej śruty to 1,2zł/kg. Uzysk to 0,3l spirytusu95%. Zacieranie enzymami, a następnie drożdże do zboża, Fermentacja 3-4 dni i jazda bez żadnych filtracji itp. zabiegów. Warto zaznaczyć ,że zaciery zbożowe mają mniej więcej o 50% mniej związków organicznych stanowiących fuzle w stosunku do innych nastawów. Stąd lepsza na wejściu jakość destylatu.Jedynie zawierają więcej furfurolu
Do całej przyjemnej zabawy potrzebny jest uniwersalny kocioł warzelno destylacyjny konstrukcyjnie umożliwiający zacieranie i destylację bardzo gęstych zacierów. Mój 50l kocioł z płaszczem wodnym umożliwia swobodnie bez bicia rekordów zatrzeć przez godzinę ok 50kg śruty wszystkimi enzymami. Sposób grzania obojętnie prąd ,czy gaz
Przy obecnych cenach cukru warto zająć się zbożówkami. Cena żytniej śruty to 1,2zł/kg. Uzysk to 0,3l spirytusu95%. Zacieranie enzymami, a następnie drożdże do zboża, Fermentacja 3-4 dni i jazda bez żadnych filtracji itp. zabiegów. Warto zaznaczyć ,że zaciery zbożowe mają mniej więcej o 50% mniej związków organicznych stanowiących fuzle w stosunku do innych nastawów. Stąd lepsza na wejściu jakość destylatu.Jedynie zawierają więcej furfurolu
Do całej przyjemnej zabawy potrzebny jest uniwersalny kocioł warzelno destylacyjny konstrukcyjnie umożliwiający zacieranie i destylację bardzo gęstych zacierów. Mój 50l kocioł z płaszczem wodnym umożliwia swobodnie bez bicia rekordów zatrzeć przez godzinę ok 50kg śruty wszystkimi enzymami. Sposób grzania obojętnie prąd ,czy gaz
a co o tym sądzicie?? jak myślicie czy ze zboża wychodzi więcej l/% niż z kukurydzy??W sumie to robiłem na podstawie przepisu z książki A.Fiedoruka - Okowita.przepalanka i nalewki. Rozdział 2.2 str64. Z tą różnicą że nie miałem innego zboża jak kukurydza. Więc najpierw doprowadziłem do skiełkowania kukurydzy, nie suszyłem tylko od razu na maszynkę do mielenia mięsa .Rozprowadziłem ją w wodzie i gotowałem w temp ok 50 st C. Tzn podgrzałem i przetrzymywałem na gazie ok 0.5 godziny często mieszając tak aby się nie przypaliło. Czynność przeprowadziłem 3 razy co wieczór po pracy. Następnie gdy przyszły pocztą (allegro ) drożdze takie do whisky z dodatkiem enzymu to dodałem je wg instrukcji z drożdży(wraz z mąką pszenną) , nie wiem czy słusznie gdyż już w czasie gotowania zacier był słodki. Ale co do proporcji to 8-10 kg kukurydzy(skiełkowanej, zmielonej), 3 kg mąki pszennej (z biedronki) 15 l wody (1 rzut do rozprowadzenia kukurydzy) +15l do rozcieńczenia zacieru po zesłodowaniu.
Po ustaniu bąbelkowania, przecedziłem przez sito.
Po wszystkim należy spsocić minimum 2 razy. Uprzedzam że nie nadaje się do degustacji po psoceniu ze względu na kiepski smak i zapach. Musi postać z dębem minimum 4 miesiące - smak złagodnieje a zapach wyklaruje się. Do tego jeszcze dochodzi niska wydajność (możesz podnieść jeśli chcesz dodając cukier coś ala przepis wujka Jessego ale ja tego nie robiłem)
-
- 101%
- Posty: 2012
- Rejestracja: 2006-05-12, 22:49
witam
Jeszcze jedno ważne - dobra jakoś zboża to parametr który wpłynie na ilość urobku . powiem kukurydza daje niesamowite efekty smakowe niby wytrawny ten destylat a w tle nuta słodyczy coś jak te amerykańskie whisky typu JackDaniels .
Warto robić na whisky yeast , ale i 'normalne "drożdże gorzelniane do zacierów dadzą radę .
pozdrawiam
98%
oczywiście każdy się ze mną zgodzi że natury nic nie jest w stanie pokonać ale .. temat kiełkowania /słodowania nie raz był przerabiany i takie autorytety jak np @bnp @RomKo mogą wiele na ten temat powiedzieć /napisać tym bardzie iż to nie tylko destylerzy ale i piwowarzy -jaka to "łatwa " droga do własnego słodu ...ja dopiero słoduje, zboże
Jeszcze jedno ważne - dobra jakoś zboża to parametr który wpłynie na ilość urobku . powiem kukurydza daje niesamowite efekty smakowe niby wytrawny ten destylat a w tle nuta słodyczy coś jak te amerykańskie whisky typu JackDaniels .
Warto robić na whisky yeast , ale i 'normalne "drożdże gorzelniane do zacierów dadzą radę .
pozdrawiam
98%
,bodzio.wm pisze:i bardzo bardzo miodzio jeżeli tak wychodzi ja dopiero słoduje, zboże i czekam na drożdże whisky mam nadzieje że doją w miarę szybko.
ale z 1 kg żyta wychodzi 0.3l to miód dla mojego serca:P
jeśli cały nastaw będzie z zielonego słodu to wydajność na pewno nie będzie 0,3 l z kilograma
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 43 gości