Nastaw z rodzynek
Nie dawałem piro, zastanawiałem się tylko o co chodzi ze stabilizacją nastawu, o czym jest napisane na opakowaniu... gdy fermentacja jest zbyt burzliwa?
Wczoraj postanowiłem dolać 1,5l źródlanki.
4,5 : 12l = 0,375 ~~33 Blg
4,5 : 13,5l = 0,33 ~~30 Blg
Obniżyłem więc zawartość cukru w nastawie o 3 Blg. Rano spostrzegłem, że nastaw intensywnie pracuje i w słoju widać jak gazuje całą objętością, co z resztą słychać, no i w końcu zaczyna pachnieć jak wino.
Po 48h od startu zmierzyłem Blg, wynosi 19,5 - 20. Biorąc pod uwagę, że dolałem wody, różnica od ostatniego pomiaru wynosi 1
Przychodzi mi do głowy tylko jedno - drożdże wzięły się najpierw za rodzynki(co widać), dlatego tak słabo pracują w cukrówce i Blg roztworu spada tak mozolnie.
Jest sens dodać teraz laskę wanilii?
Wczoraj postanowiłem dolać 1,5l źródlanki.
4,5 : 12l = 0,375 ~~33 Blg
4,5 : 13,5l = 0,33 ~~30 Blg
Obniżyłem więc zawartość cukru w nastawie o 3 Blg. Rano spostrzegłem, że nastaw intensywnie pracuje i w słoju widać jak gazuje całą objętością, co z resztą słychać, no i w końcu zaczyna pachnieć jak wino.
Po 48h od startu zmierzyłem Blg, wynosi 19,5 - 20. Biorąc pod uwagę, że dolałem wody, różnica od ostatniego pomiaru wynosi 1
Przychodzi mi do głowy tylko jedno - drożdże wzięły się najpierw za rodzynki(co widać), dlatego tak słabo pracują w cukrówce i Blg roztworu spada tak mozolnie.
Jest sens dodać teraz laskę wanilii?
Witamdk88 pisze: Po 48h od startu zmierzyłem Blg, wynosi 19,5 - 20. Biorąc pod uwagę, że dolałem wody, różnica od ostatniego pomiaru wynosi 1
Jest sens dodać teraz laskę wanilii?
Jak pisałem wcześniej proponuję zimny okład
ze śniegu ,dzisiaj jest go jeszcze więcej.
Przyjacielu do wina to trzeba mieć cierpliwość , dużo
cierpliwości .Odczyt blg robimy w temp 20°C , przy
mocno pracującym winie też trzeba wziąć poprawkę.
A najlepiej jakbyś "zapomniał" o winie tak z miesiąc ,
później zrobił obciąg i dopiero ewentualnie dorzucić wanilię i
goździki , znowu zapomnieć na pół roku .... albo wypić odrazu .
.....I powoli kombinować aparat , bo w takiej technologii nie trzeba
czekać latami na efekt , ale
robol
Polak potrafi !!!
Po tygodniu fermentacji Blg = 7 (różnica: 7dni = 15 Blg, czyli -2,5Blg/dobę)
Wnioski ze zmierzonych danych:
[center]22 Blg startowe płynu = 3,3kg cukru w 13,5l wody (2kg sypkie + 1,3kg wyciągnięte z owoców)
7 Blg obecne = 1kg cukru w 13,5l wody, co daje:
2,3kg cukru przefermentowane , a 1kg cukru = ~~600ml spirytusu => 1,38l spirytusu w 13,5l wody =>
10,2% alk. obj.[/center]
Co oznacza, że w całym roztworze z 4,5kg początkowego cukru zostało jeszcze 4,5-2,3= 2,2kg cukru => drożdżaki wykonały połowę roboty
Skoro cukromierz pokazuje stężenie 1kg cukru(w całym płynie) => 2,2 - 1 = 1,2 kg cukru pozostało w owocach (nieujawnione w płynie)
Za tydzień dosłodzę 1kg cukru w 5l wody. Zostawię znowu na 2 tygodnie i zleję na cichą fermentację. A co zrobię później nie wiem, nie chcę znowu rozcieńczać.
Następne sprawozdanie za tydzień
Wstawiłem korek z rurką. Bulka sobie w tempie 6x/min
powinienem brać jakąś poprawkę na niecukry?
Wnioski ze zmierzonych danych:
[center]22 Blg startowe płynu = 3,3kg cukru w 13,5l wody (2kg sypkie + 1,3kg wyciągnięte z owoców)
7 Blg obecne = 1kg cukru w 13,5l wody, co daje:
2,3kg cukru przefermentowane , a 1kg cukru = ~~600ml spirytusu => 1,38l spirytusu w 13,5l wody =>
10,2% alk. obj.[/center]
Co oznacza, że w całym roztworze z 4,5kg początkowego cukru zostało jeszcze 4,5-2,3= 2,2kg cukru => drożdżaki wykonały połowę roboty
Skoro cukromierz pokazuje stężenie 1kg cukru(w całym płynie) => 2,2 - 1 = 1,2 kg cukru pozostało w owocach (nieujawnione w płynie)
Za tydzień dosłodzę 1kg cukru w 5l wody. Zostawię znowu na 2 tygodnie i zleję na cichą fermentację. A co zrobię później nie wiem, nie chcę znowu rozcieńczać.
Następne sprawozdanie za tydzień
Wstawiłem korek z rurką. Bulka sobie w tempie 6x/min
powinienem brać jakąś poprawkę na niecukry?
To 7 Blg obecne, to gęstość pozorna. Nie da się z tego, w prosty sposób, wyliczyć ilości cukru w nastawie. Alkohol zawarty w nastawie, mocno fałszuje wynik pomiaru.dk88 pisze:............
7 Blg obecne = 1kg cukru w 13,5l wody, co daje:
.................
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam
- zbynek, pozdrawiam
Nie ma żadnych tabel, masz dwie zmienne. Zmniejszającą się ilość cukru i zwiększającą ilość alkoholu. A przyrząd masz wyskalowany do badania gęstości wodnych roztworów cukru. Alkohol ma mniejszą gęstość od wody, a tym bardziej od wody z cukrem. W którą stronę oszukuje balingometr, wykombinuj sam.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam
- zbynek, pozdrawiam
Re: Nastaw z rodzynek
Witam. Po latach odkopię temat. Nie chcę zakładać nowego tematu.
Mam nastaw z rodzynek i już powoli zbliża się czas na jego destylację.
Mam zwykłego miedzianego pot-stilla z wypełnieniem sprężynkami pryzmatycznymi.
Pytanie moje brzmi. Czy podczas destylacji wywalić sprężynki? Czy pozwoli uzyskać to lepszy smak?
Ostatnio jak destylowałem nastaw z rodzynek to wyszła piekąca. Przedgony odbieram bardzo powoli, kropelkowo. Tak około 400ml. Destyluję dwa razy. Za pierwszym razem zbieram do 40% przy drugim razie kończę na 55%.
Pozdrawiam.
Mam nastaw z rodzynek i już powoli zbliża się czas na jego destylację.
Mam zwykłego miedzianego pot-stilla z wypełnieniem sprężynkami pryzmatycznymi.
Pytanie moje brzmi. Czy podczas destylacji wywalić sprężynki? Czy pozwoli uzyskać to lepszy smak?
Ostatnio jak destylowałem nastaw z rodzynek to wyszła piekąca. Przedgony odbieram bardzo powoli, kropelkowo. Tak około 400ml. Destyluję dwa razy. Za pierwszym razem zbieram do 40% przy drugim razie kończę na 55%.
Pozdrawiam.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Re: Nastaw z rodzynek
Ja robiłbym na raz ze sprężynkami lub na pusto jeśli w grę wchodzi druga destylacja.
Re: Nastaw z rodzynek
Ja nie znam się tak jak tu Koledzy ale ja bym robił pierwsze na pusto a drugie z sprężynkami
Re: Nastaw z rodzynek
Na jeden raz powoli ze sprezynkami, jezeli na dwa razy to na pusto.
Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 33 gości