Po tygodniu fermentacji Blg = 7 (różnica: 7dni = 15 Blg, czyli -2,5Blg/dobę)
Wnioski ze zmierzonych danych:
[center]22 Blg startowe płynu = 3,3kg cukru w 13,5l wody (2kg sypkie + 1,3kg wyciągnięte z owoców)
7 Blg obecne = 1kg cukru w 13,5l wody, co daje:
2,3kg cukru przefermentowane , a 1kg cukru = ~~600ml spirytusu => 1,38l spirytusu w 13,5l wody =>
10,2% alk. obj.[/center]
Co oznacza, że w całym roztworze z 4,5kg początkowego cukru zostało jeszcze 4,5-2,3= 2,2kg cukru => drożdżaki wykonały połowę roboty
Skoro cukromierz pokazuje stężenie 1kg cukru(w całym płynie) => 2,2 - 1 = 1,2 kg cukru pozostało w owocach (nieujawnione w płynie)
Za tydzień dosłodzę 1kg cukru w 5l wody. Zostawię znowu na 2 tygodnie i zleję na cichą fermentację. A co zrobię później nie wiem, nie chcę znowu rozcieńczać.
Następne sprawozdanie za tydzień
Wstawiłem korek z rurką. Bulka sobie w tempie 6x/min
powinienem brać jakąś poprawkę na niecukry?