Cukrówka na drożdżach gorzelniczych

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-03-15, 20:40

1 litr destylatu (zakładam 96%) ≠ 2.2 kg cukru.
Teoria mówi 1kg cukru= 0.6 litra 100% alkoholu.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2008-03-15, 20:47

zacieru było 40 litrów w czym 10 kilo cukru
Uzyskaliśmy 1 litr destylatu o mocy 95%(naprawdę,jak bum cyk cyk)i pół litra ścierwa o mocy~40%
Znaczy zostało jakieś 6 kilo cukru.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-03-15, 20:53

@Spiryt

10 blg to ok. 100g cukru w 1l , czyli w 40 l to pozosatło 4 kg.
Jaka aparatura, że tak wyszło?
Nic się tu nie zgdadza jak dla mnie.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2008-03-15, 21:06

No to po kolei:
Kolega wlał zacier nie sprawdzając blg.
Gdy do niego przyjechałem zacier już się grzał w KEGu
Wszystko szło wykresowo-78,3°C spirytus 95%
Poleciało 1L i zaczęła wzrastać temperatura
zacząłem kręcić zaworem lecz nic to nie pomogło.
Doszedłem do wniosku że w zacierze nie ma alkoholu.
wziąłem resztkę zacieru z gąsiorka żeby sprawdzić blg i wyszło mi 10

@kitaferia
To by wychodziło że zostało 4 kg cukru i ileś % alkoholu
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-03-15, 21:14

@Spiryt

Piszę, że ok 4 kg cukru bo obecnośc alkoholu maskuje odczyt.
Jaka aparatura zapytam jeszcze raz?
Jaka była temp przy pomiarze cukromierzem?
Pozdrawiam

chłop
50%
50%
Posty: 126
Rejestracja: 2008-01-10, 17:04

Post autor: chłop » 2008-03-15, 21:32

I jest zagwozdka,
w pierwotnej wersji postu napisałem 1,7 kg cukru/doliczając nienormowane przedgony/ i coś mnie podkusiło aby zajrzeć do instrukcji obsługi cukromierza a tam czarno na białym pisze 1 kg cukru to 470 g 100% alkoholu.
Gdzie prawda?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-03-15, 21:39

Nie ma zagwozdki, wagowa a procentowa zawartośc etanolu to dwie inne sprawy. Podając , że z 1kg cukru powstaje teoretycznie 0.6 l 100% etanolu to wartość objętościowa.
A poza tym trzeba wziąć poprawki na dokładność pomiaru cukromierzem, są zwiąki które maskują odczyt.
Pozdrawiam

chłop
50%
50%
Posty: 126
Rejestracja: 2008-01-10, 17:04

Post autor: chłop » 2008-03-15, 21:42

Masz rację,
za szybko chciałem odpowiedzieć.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2008-03-15, 21:44

Mi się już wszystko popieprzyło.
40 litrów zacieru miało 10 blg i uzyskałem z niego 1 Litr alkoholu 95%.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-03-15, 21:55

@Spiryt

Spokojnie, mnie też się do tej pory miesza.

Było do tej pory tak: 10 kg cukru, mamy końcowe 10 blg, czyli przyjmujemy, że 4 kg zostało w 40 l nastawu, więc 6 kg zostało "przerobione" , więc teoretycznie powinno powstać 3.6 litra 100% etanolu.
Wynik wydestylowania tylko 1 litra jest, nie obraź się, jest mierny.
Pozdrawiam

chłop
50%
50%
Posty: 126
Rejestracja: 2008-01-10, 17:04

Post autor: chłop » 2008-03-15, 22:02

No jakby nie liczył to wszysko bierze w łeb.Spiryt,może kolega dał mniej cukru?

pozdrawiam

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-03-15, 22:12

Gdzieś jest błąd, albo ludzki albo urządzeń pomiarowych.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2008-03-15, 22:25

Ja już sam nie wiem.
Mówicie z 10 kilo cukru powinno wyjść 6 litrów etoh o mocy 100%
Więc z 6 kilo powinno wyjść 3,6 litra etoh
Mi wyszło 1 litr etoh
:| :| :|
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-03-15, 22:32

A może to jest jak z tankowaniem gazu na różnych stacjach, raz zrobi się na pełnym zniorniku 250 km , a drugim razem tylko 150 , to tak abstrakcynie, proporcje dowolne :)
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
bielok
101%
101%
Posty: 607
Rejestracja: 2006-06-30, 09:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: bielok » 2008-03-16, 08:53

cześć :)
kitaferia pisze:@Spiryt
10 blg to ok. 100g cukru w 1l , czyli w 40 l to pozosatło 4 kg.
Nic się tu nie zgdadza jak dla mnie.

mnie tez się nie zgadza ........
blg to 100 g cukru w kliogramie nastawu
wiec tak:
zacier o objetości 40 l w którym jest rozpuszczone 10 kg cukru - wnskuję po wpisie kol. Spiryt:
zacieru było 40 litrów w czym 10 kilo cukru
cukier 10 kg (objetości 1 kg cukru po rozpuszczeniu to ok. 0,6 l) - 6 l
ile było wody: 40 l - 6 l (rozpuszczony cukier) = 34l wody
waga zacieru:
34l wody + 10 kg (6 l) = 44 kg
blg= 10 kg/44 kg *100 =22,7 blg (w zaokrągleniu)

po destylacji pomiar 10 blg (przyjmuje że cały etanol został oddestylowany)
22,7 blg (poczatkowe) - 10 blg (końowe) = 12,7 blg tyle cukru wyżarły drożdże w czasie fermentacji
12,7 blg * 44 kg /100 = 5,6 kg - tyle cukru ubyło z zacieru
ponieważ z jednego kg cukru otrzymujemy 0,6 l etnolu
5,6 * 0,6 = 3,36 100% etanolu

i dalej się nic nie zgadza :(


jeśli wziąć pod uwgę ze nie oddestylowaliście całego etanolu i jest pomiar 10 blg i wziać poprawkę -4 czyli ze naprawde jest w zacierze 14blg to:

22,7 blg (poczatkowe) - 14 blg (końcowe po poprawce na alkohol) = 8,7 blg tyle cukru wyżarły drożdże w czasie fermentacji

8,7*0,6/100= 3,82 - tyle cukru ubyło z zacieru w czase fermentacji
3,82*0,6 = 2,28 100%etanolu

ja mam generalnie problem z cyframi wiec jeśli gdzieś zrobiłem błąd logiczny/matematyczny poproszę o poprawienie
Ostatnio zmieniony 2008-03-16, 12:25 przez bielok, łącznie zmieniany 2 razy.
pozdrawiam
bielok

Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 40 gości