-
curde
- 10%
- Posty: 14
- Rejestracja: 2012-04-20, 19:17
Post
autor: curde » 2012-04-25, 12:07
Napowietrzanie już robiłem 2 dni temu dodana jeszcze jedna saszetka T3 przy temp 22 stC i nawet nie ruszyło. Czekam na przesyłkę T48 i wtedy jeszcze raz zobaczę efekty.
Ta ostatnia partia T3 była także z zeszłorocznych pozostałości i mogły być już trochę niepełnosprawne).
-
alvid
- 80%
- Posty: 485
- Rejestracja: 2011-01-31, 08:33
Post
autor: alvid » 2012-04-25, 12:21
@elofura
Dobrze zamieszaj, napowietrz, a jak nie pójdzie wrzuć turbo 24/48. Tylko zrób sobie matkę drożdżową i powoli wlewaj mieszając.
Myślałem , że na drożdżach turbo nie robi się matki drożdżowej. Jeżeli się mylę to może opiszesz na przykładzie T48 jak ją zrobić prawidłowo .
Pozdrawiam
Piotrek
-
JanK
- 80%
- Posty: 447
- Rejestracja: 2008-04-27, 21:57
- Lokalizacja: Z polecenia.
Post
autor: JanK » 2012-04-25, 12:23
@curde jeśli nastaw ma iść na rury to dodaj piekarskich (babuni).
Ostatnio zmieniony 2012-04-25, 12:35 przez
JanK, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Legion
- -#Admin
- Posty: 1870
- Rejestracja: 2009-01-24, 11:03
Post
autor: Legion » 2012-04-25, 12:31
JanK pisze:...dodaj piekarskich (babuni).
Dokładnie, nie masz wiele do stracenia.
Piekarnicze do restartów dobrze się nadają a paczka czy dwie kosztuje grosze.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo
-
furman
Post
autor: furman » 2012-04-25, 12:33
Alvid bo się nie robi. Ale dla bezpieczeństwa najlepiej je rozpuścić i wlewać powolutku do beki. Bo jak wsypiesz od razu to będziesz miał przygodę z mopem.
-
curde
- 10%
- Posty: 14
- Rejestracja: 2012-04-20, 19:17
Post
autor: curde » 2012-04-25, 12:43
To miał być eksperyment czy ten cukier palony będzie pracował podobnie do zwykłego a teraz wyszły mi dwie niewiadome. Stare drożdże T3 i cukier palony.
Ale aby eksperyment dokończyć poczekam na swieże T48 , dodam i sie okaże. Niewiele do stracenia.
A czy możliwym jest w tym przypadku ,że drożdże zjadły tylko cukry które lubią a reszta utrzymuje gęstość roztworu?. Nastaw ma kolor metnej CocaColi.
Finalnie ma to iść do rury.
-
JanK
- 80%
- Posty: 447
- Rejestracja: 2008-04-27, 21:57
- Lokalizacja: Z polecenia.
Post
autor: JanK » 2012-04-25, 12:50
curde pisze:
A czy możliwym jest w tym przypadku ,że drożdże zjadły tylko cukry które lubią a reszta utrzymuje gęstość roztworu?.
Refraktometr lub kontrola organoleptyczna, spróbuj.
-
curde
- 10%
- Posty: 14
- Rejestracja: 2012-04-20, 19:17
Post
autor: curde » 2012-04-25, 13:32
Organoleptycznie:
w smaku- troche gorzki , leciutki posmak cukru,
w zapachu- jakby wino -sfermentowany kompot,
w słuchu- cisza kompletna ,nic nie słychać,
w wyglądzie-kolor mętnej CocaColi,
w dotyku- temperatura ok 22 stC.
Blg ok 11 na cukromierzu z Biowinu.
-
OLO 69
- 100%
- Posty: 1593
- Rejestracja: 2009-11-23, 14:01
Post
autor: OLO 69 » 2012-04-25, 16:10
Posłuchaj rady @JanK i dodaj drozdży babuni.
Najpierw zrób próbę na małej ilości nastawu.Podgrzej dodaj trochę drożdży.
Gdy ruszą to oznaka że jest szansa uratować nastaw.
Wtedy podgrzej całość w beczce do temp. 30C i dodaj trzy kostki drożdży babuni plus ewentualnie jakąś pożywkę.
Bo szkoda ewentualnie zmarnować kolejnej paczki drożdży T48.
Pzdr.
OLO 69
-
zbynek
- 101%
- Posty: 2006
- Rejestracja: 2007-07-26, 19:37
Post
autor: zbynek » 2012-04-25, 18:53
Nastaw zszedł z ponad 20 do 11 Blg, więc drożdże ruszyły. To były drożdże z pożywka i innymi bajerami. Na moje oko zjadły to co mogły i zginęły z głodu. Już ktoś wcześniej pisał że drożdże nie gustują w karmelu i pewnie ma rację.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam
-
magas
- 101%
- Posty: 6994
- Rejestracja: 2009-02-01, 12:05
Post
autor: magas » 2012-04-25, 18:59
W maszynę to bez restartów, będzie karmelowica
-
curde
- 10%
- Posty: 14
- Rejestracja: 2012-04-20, 19:17
Post
autor: curde » 2012-04-25, 20:45
Dołożyłem Babuniowe , podgrzeję i się okaże.
Może babuniowe będą mniej wybredne.
-
OLO 69
- 100%
- Posty: 1593
- Rejestracja: 2009-11-23, 14:01
Post
autor: OLO 69 » 2012-04-25, 21:46
G-995 są bardzo dobre nawet do restartów ale działają bez zarzutu jeśli nastaw zawiera jakiś dodatek owoców lub ziarna.
Na samej czystej cukrówce nie jest z nimi już kolorowo.Męczą się i nie dają rady zejść do ujemnego blg.
Pzdr.
OLO 69
-
magas
- 101%
- Posty: 6994
- Rejestracja: 2009-02-01, 12:05
Post
autor: magas » 2012-04-25, 21:50
No tak u mnie wszystko z owocami, a turbo 24 dalej na szafie od 2009r, ciekawe ile ich mam
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości