Destylat owocowy

Awatar użytkownika
kopytoszczak
60%
60%
Posty: 232
Rejestracja: 2016-01-11, 11:33

Post autor: kopytoszczak » 2016-11-03, 12:13

Co obrazuje ta tabelka, w dwóch pierwszych kolumnach (pozostałe to dla kolumn z refluksem) :-)
Załączniki
odbior.jpg

kwik44
100%
100%
Posty: 1567
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Post autor: kwik44 » 2016-11-03, 12:59

fryciol - poczytaj FAQ, ale żebyś tam nie zginął proponuję ci najprostszy sposób:
1) przedestyluj wszystko bez odrzucania czegokolwiek ciągnąc urobek literalnie do 0% alkoholu w destylacie.
2) Zmieszaj destylaty razem i jeśli potrzeba rozcieńcz całość do 28% i destyluj drugi raz. Tym razem tnąc frakcje. Odbieraj do 100ml buteleczek. Zwykle zakres 78-55% z tego co kapie to destylat, o który ci chodzi, ale nie ma reguły. Powietrz buteleczki ze 2 dni. Po dwóch dniach te, które ci smakują, nie śmierdzą zmywaczem do paznokci, etc. zmieszaj razem i to będzie twój destylat do picia. Resztę możesz wyrzucić lub przechować i dodać do następnej partii destylacji za rok.

FrYcIoL
0%
0%
Posty: 7
Rejestracja: 2016-10-07, 14:25

Post autor: FrYcIoL » 2016-11-03, 20:12

Citizen Kane takie początki, jeszcze czytałem, że dawka śmiertelna metanolu to tylko 10g :D

terni, kopytoszczak, kwik44 - chłopaki dziękóweczka, naprawdę mnie oświeciliście.
Więc wystarczy tylko utrzymywać wrzenie nastawu - tego nie załapałem, myslałem, że metę zrobie :D
Poskładałem aparaturę tylko dzisiaj mi woda nie przypasowała więc jutro ognia

terni
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Post autor: terni » 2016-11-04, 09:12

Dawaj ognia! Nie pierdol się! Gotuj tak silnie jak tylko dasz radę! Jeżeli temperatura będzie zbyt niska to nie będzie się gotować! TO CHYBA JASNE DO JASNEJ CHOLERY!!!!!
Róbmy Swoje

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: zbyszko » 2016-11-08, 00:35

terni pisze:Dawaj ognia! Nie pierdol się! ..... DO JASNEJ CHOLERY!!!!!
Ty to jesteś :nie_wiem
A BHP czytałeś :?:
Skoro nie zaleca się picia podczas destylacji to mówić o pi.....u skoro zajmuje znacznie więcej czasu :abaras :abaras :abaras
Przynajmniej u mnie :wallangry
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zbyszko, łącznie zmieniany 1 raz.
czytam nie pytam

FrYcIoL
0%
0%
Posty: 7
Rejestracja: 2016-10-07, 14:25

Post autor: FrYcIoL » 2016-11-14, 10:36

terni pisze:Dawaj ognia! Nie pierdol się! Gotuj tak silnie jak tylko dasz radę! Jeżeli temperatura będzie zbyt niska to nie będzie się gotować! TO CHYBA JASNE DO JASNEJ CHOLERY!!!!!
:D działa a zrobiłem to tak:
Grzałem w szybkowarze 2 x po 12,5 L nastawu śliwkowego.
Odebrałem 2x przedgon po 200ml.
Destylowałem do 40% wyszły łącznie jakieś 3L i wszystko się wietrzy w szklankach
Pachnie ładnie śliwkami ale powiedziałbym, że wszystko daje rozpuszczalnikiem oprócz środkowych szklanek aczkolwiek nie znam tego smaku.
Dobrze będzie? Czy jeszcze raz?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez FrYcIoL, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości