Jak zrobić RUM domowym sposobem?
Re: Jak zrobić RUM domowym sposobem?
Hori A jak odbierałeś? W jakim przedziale %? Jakie drożdże użyłeś?
Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka
Re: Jak zrobić RUM domowym sposobem?
Niech wiec dojrzewa.
Czy 63-65% w dojrzewalni będzie dobrze? Coś dodawać na czas dojrzewania, czy ewentualne zioła i przyprawy później?
Zwykle to co odbieram z alembika dzielę: 65%, 50% i reszta czyli około 40% do powtórnej destylacji jak się uzbiera.
Drożdże Alcotec Rum Turbo, nastaw wg przepisu producenta, może troszkę na plusie melasy i jakieś resztki cukru trzcinowego ok 500g
Dzisiaj zrobiłem tylko jeden próbny przebieg, jutro i pojutrze puszcze po kilka razy żeby wszystko przerobić.
Mam nieduży alembik wiec powoli to idzie.
Dunder zachowuje do kolejnego nastawu.
Edit:
Zapomniałem dodać, ze nastaw z ciemno brązowego, prawie czarnego koloru w czasie fermentacji zmienił kolor na jasno brązowy, natomiast dunder który został jest ciemniejszy. Zakładam ze tak wlanie miało być.
Czy 63-65% w dojrzewalni będzie dobrze? Coś dodawać na czas dojrzewania, czy ewentualne zioła i przyprawy później?
Zwykle to co odbieram z alembika dzielę: 65%, 50% i reszta czyli około 40% do powtórnej destylacji jak się uzbiera.
Drożdże Alcotec Rum Turbo, nastaw wg przepisu producenta, może troszkę na plusie melasy i jakieś resztki cukru trzcinowego ok 500g
Dzisiaj zrobiłem tylko jeden próbny przebieg, jutro i pojutrze puszcze po kilka razy żeby wszystko przerobić.
Mam nieduży alembik wiec powoli to idzie.
Dunder zachowuje do kolejnego nastawu.
Edit:
Zapomniałem dodać, ze nastaw z ciemno brązowego, prawie czarnego koloru w czasie fermentacji zmienił kolor na jasno brązowy, natomiast dunder który został jest ciemniejszy. Zakładam ze tak wlanie miało być.
Re: Jak zrobić RUM domowym sposobem?
Ja bym dodał tylko szczapki dębowe opiekane. Stężenie w okolicach 62% będzie ok.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- 101%
- Posty: 1262
- Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Re: Jak zrobić RUM domowym sposobem?
Hori - miesiąc, to stanowczo za krótko; rok minimum I to też zależy od wielu czynników.
Nie mam alembika, ale proces zrobiłbym chyba tak: odpęd na surówkę do zera, pociągnąć nawet wody odwarowej, żeby surówka miała maks. 30%. Drugie gotowanie już z podziałem na frakcje. Późne przedgony w małe buteleczki i po ocenie do serca lub powtórnego gotowania. Podobnie z pogonami - jak do dłuższego leżakowania, to można ich trochę zaciągnąć. Oczywiście lepiej na małej mocy.
Nie mam alembika, ale proces zrobiłbym chyba tak: odpęd na surówkę do zera, pociągnąć nawet wody odwarowej, żeby surówka miała maks. 30%. Drugie gotowanie już z podziałem na frakcje. Późne przedgony w małe buteleczki i po ocenie do serca lub powtórnego gotowania. Podobnie z pogonami - jak do dłuższego leżakowania, to można ich trochę zaciągnąć. Oczywiście lepiej na małej mocy.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
Re: Jak zrobić RUM domowym sposobem?
Miesiąc to ja chciałem dunder przetrzymać..
Co do samego leżakowania - biorąc pod uwagę klimat na Karaibach, czy nie powinno się tego trzymać w nieco wyższej temperaturze niż wynikałoby to z naszego klimatu? Mam taką możliwość, ok. 35 stopni.
Co do samego leżakowania - biorąc pod uwagę klimat na Karaibach, czy nie powinno się tego trzymać w nieco wyższej temperaturze niż wynikałoby to z naszego klimatu? Mam taką możliwość, ok. 35 stopni.
Re: Jak zrobić RUM domowym sposobem?
Ja byłem w rumowni na Kanarach i tam były warunki takie jak w Polsce oprócz naszej zimy. Powiedzmy klimat morski. Dojrzewanie to też różnice w ciągu roku wilgotności i temperatury.
Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka
Re: Jak zrobić RUM domowym sposobem?
Dzień dobry.
Nowicjusz prosi o radę. Posiadam 15 litrów (około 21kg) melasy z trzciny cukrowej i 10kg cukru trzcinowego.
Ile litrów wody mam dać do zacieru? Zupełnie się w tym pogubiłem.
Dziękuję
Nowicjusz prosi o radę. Posiadam 15 litrów (około 21kg) melasy z trzciny cukrowej i 10kg cukru trzcinowego.
Ile litrów wody mam dać do zacieru? Zupełnie się w tym pogubiłem.
Dziękuję
-
- 101%
- Posty: 1262
- Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Re: Jak zrobić RUM domowym sposobem?
Od dłuższego już czasu nie mierzę precyzyjnie litrów, tylko mierzę Blg końcowe i jak za duże, to leję wodę. Dla melasy z cukrem zakładam Blg w granicach 22 - 26. Lepiej niżej - wtedy drożdże mają łatwiej.
A z melasy i cukru robimy nastaw, a nie zacier
A z melasy i cukru robimy nastaw, a nie zacier
Ostatnio zmieniony 2022-03-17, 14:31 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
Re: Jak zrobić RUM domowym sposobem?
Ja na opakowanie 5l melasy BIO trzcinowej daję 22-25l wody i 15g drożdży Safspirit C-70. Jak chcesz dodawać cukier to mierz blg przy mieszaniu i nie przekraczaj 25. Cukier daje alkohol, a melasa smak, chociaż cukier tez zawiera. Jak masz tak dużo melasy, to na pierwszy rzut zrób "czyściocha" bez cukru, a cukrem zaprawiaj kolejne nastawy z wykorzystanie dundru, czyli tego co zostaje w kotle po destylacji.
Re: Jak zrobić RUM domowym sposobem?
Już wiem wszystko.
Naprawdę bardzo dziękuję za tak szybką i fachową pomoc.
Naprawdę bardzo dziękuję za tak szybką i fachową pomoc.
Re: Jak zrobić RUM domowym sposobem?
Witam kolegów, robiłem rum (chciałem zrobić) z melasy i cukru trzcinowego, lecz nie bardzo za rumem pachnie. Stoi już 5 miesięcy i nie nabiera żadnego aromatu rumu. Czytałem tu na forum, że można doprawić taką surówkę ziołami może podpowie ktoś jakie zioła można dodać żeby uzyskać coś rumopodobnego
-
- 101%
- Posty: 1262
- Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Re: Jak zrobić RUM domowym sposobem?
Czytałeś raczej niedokładnie, bo koledzy piszą, że aromaty rumowe pojawiają się po ok. roku - co i ja potwierdzam.
Jeśli masz sporo tego rumu, to część przeznacz na eksperymenty z przyprawianiem, ale trochę zostaw na kolejne miesiące. Jeśli trzymasz w szkle, to spróbuj co jakiś czas napowietrzyć.
Jeśli masz sporo tego rumu, to część przeznacz na eksperymenty z przyprawianiem, ale trochę zostaw na kolejne miesiące. Jeśli trzymasz w szkle, to spróbuj co jakiś czas napowietrzyć.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
Re: Jak zrobić RUM domowym sposobem?
Dziękuję bardzo za odpowiedź, czytałem że trwa to długo ale myślałem że po 5 miesiącach chociaż troszkę będzie wyczuwalny aromat rumu. To była moja pierwsza próba z domem, ale będę dalej próbował, teraz spróbuję z dodatkiem dundru, może efekt będzie lepszy i wcześniej wyczuwalny. Mam tylko 2 l w szklanej butli i popróbował bym z przyprawami i ziołami tylko nie wiem jakie się używa do uszlachetniania tego trunku.
Re: Jak zrobić RUM domowym sposobem?
Jeżeli ktoś nie ma dundru a jest z okolic Krakowa to mogę odstąpić za free pewnie tak. 15 litrów.
W głuchej puszczy, przed chatką leśnika, Drużyna diabołów stanęła zielona; A u wrót stoi brać bimbrownicza, Tam w izdebce Marian wszak kona.
Re: Jak zrobić RUM domowym sposobem?
Każdy spodziewa się, że jak już kupi melasę i cukier trzcinowy to wykapie mu z pot stilla Kapiran Morgan albo Bacardi
Ze smakiem rumu to chyba jeszcze dłuższa droga niż z łyskaczami. "Rum" po destylacji nie przypomina rumu ani nawet dobrego destylatu owocowego. Jest taki trochę bez wyrazu. Dopiero czas robi robotę a i beczka się dokłada.
Ze smakiem rumu to chyba jeszcze dłuższa droga niż z łyskaczami. "Rum" po destylacji nie przypomina rumu ani nawet dobrego destylatu owocowego. Jest taki trochę bez wyrazu. Dopiero czas robi robotę a i beczka się dokłada.
Pozdrawiam
Darek
Darek
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości