Jak zrobić RUM domowym sposobem?

Awatar użytkownika
Kamal
40%
40%
Posty: 86
Rejestracja: 2014-01-07, 12:01

Post autor: Kamal » 2014-01-09, 23:18

Patrz temat "Zaopatrzenie do rumu" ;-)
"I to wszystko bez najmniejszej kropelki rumu." - Jack Sparrow (Piraci z Karaibów)
"Dlaczego rum!?" - Jack Sparrow
"Dlaczego zawsze brakuje rumu?" - Jack Sparrow

Awatar użytkownika
Mr.R
50%
50%
Posty: 111
Rejestracja: 2012-09-19, 21:51
Lokalizacja: Centrum

Post autor: Mr.R » 2014-01-13, 16:20

Czy może ktoś zapodać link, adres firmy która sprzedaje melasę z trzciny cukrowej w większych ilościach nie jakieś słoiczki po 200ml tylko bańki 2-5L.

Awatar użytkownika
Kamal
40%
40%
Posty: 86
Rejestracja: 2014-01-07, 12:01

Post autor: Kamal » 2014-01-13, 17:46

To jest najtańsza melasa trzcinowa, na rynku. Tak zwana kozia, ponieważ jest przeterminowana, i sprzedawca napisał, że można nią karmić zwierzęta gospodarskie. Ale rum wychodzi z niej dobry.
Masz tu link, do tematu ze sklepami, gdzie można kupić melasę trzcinową: http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... 179#126179
"I to wszystko bez najmniejszej kropelki rumu." - Jack Sparrow (Piraci z Karaibów)
"Dlaczego rum!?" - Jack Sparrow
"Dlaczego zawsze brakuje rumu?" - Jack Sparrow

Awatar użytkownika
Mr.R
50%
50%
Posty: 111
Rejestracja: 2012-09-19, 21:51
Lokalizacja: Centrum

Post autor: Mr.R » 2014-01-14, 10:28

Kamal proszę, nie podawaj linku do wielu innych linków, które w większości prowadzą do wielu różnych produktów nie związanych z rumem, a do ziół czy herbatek, a część z linków nie działa.
Podaj mi jeden link do tej melasy i tyle.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Mr.R, łącznie zmieniany 1 raz.

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1261
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Post autor: wawaldek11 » 2014-01-14, 10:53

Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika
Mr.R
50%
50%
Posty: 111
Rejestracja: 2012-09-19, 21:51
Lokalizacja: Centrum

Post autor: Mr.R » 2014-01-14, 14:33

Dzięki o to chodziło!

Awatar użytkownika
Kamal
40%
40%
Posty: 86
Rejestracja: 2014-01-07, 12:01

Post autor: Kamal » 2014-01-14, 14:35

Ta melasa, z Allegro jest najtańsza.
Masz tu melasę, trochę tańszą od tej z mikroorganizmów: http://www.emgreen.pl/39,melasa-poj.-1-l.html
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
"I to wszystko bez najmniejszej kropelki rumu." - Jack Sparrow (Piraci z Karaibów)
"Dlaczego rum!?" - Jack Sparrow
"Dlaczego zawsze brakuje rumu?" - Jack Sparrow

mordek
0%
0%
Posty: 5
Rejestracja: 2014-05-11, 20:21

Post autor: mordek » 2016-11-24, 19:22

Popełniłem nastaw sposobem Radius nr1 w proporcjach na 45L do fermentacji wrzuciłem 2 opakowania płynnego węgla. NIe mam sprzętu pot still. Zrezygnowałem z części OLM. wysypałem ponad połowe sprężynek. Założyłem bezpośrednio głowice Młot Thora. Po wyrzaniu 60 min i odebraniu kropelkowym 300ml przedgonów zacząłem odbiór bez refluxu, sterowanie grzałką. Po skończonej pracy sprzątanie. Oddzielam Katalizator od kega, wącham dunder i to co zauważyłem na uszczelce od kega zaniepokoiło mnie. Na wilgotnej uszczelce płwyała jakaś metaliczna substancja koloru cyny... Wsypałem miedź do słoja i zalałem wodą. Po chwili za powierzchnie wypłynęły resztki tej metalicznej substancji. Czy ktoś ma pomysł co to może być i czy mój destylat jest bezpieczny...? Zamierzam rozmajać do 50% na 3dni potym spiricol na następne 3 dni (mieszanie), dalej bibuła, 45% + płatki + laski wanilli i minimum 6 miesięcy. Jeśli destylat ma negatywny wpływ na zdrowie (krótko lub długofalowo) to szkoda następnych zabiegów na to.

Hori
10%
10%
Posty: 16
Rejestracja: 2022-02-17, 16:17

Re:

Post autor: Hori » 2022-03-01, 23:14

Kamal pisze:
2014-01-07, 13:32
Po skończonej fermentacji, destylujemy, a wywar tzw. "dunder" zostawiamy. Gdy już będziemy robić 2 nastaw to używamy dundru.
Czy z drugiego i kolejnych nastawow tez zostawiamy dunder i dajemy do każdego następnego?
To proces ciągły?
Jak długo mogę taki dunder przechować?

michal278
40%
40%
Posty: 78
Rejestracja: 2012-12-20, 20:24

Re: Jak zrobić RUM domowym sposobem?

Post autor: michal278 » 2022-03-02, 08:47

Tak proces jest ciągły i za każdym razem dodajemy dunder z wcześniejszej destylacji. To jest sour mash. To jest analogiczna metoda jak przy ŁKZWJ. Ja maks trzymałem dwa tygodnie, ale chyba ktoś tutaj pisał o trzymaniu o wiele dłużej. Trzeba tylko bardzo dbać by nie zakazić go.

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka


wawaldek11
101%
101%
Posty: 1261
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Re: Jak zrobić RUM domowym sposobem?

Post autor: wawaldek11 » 2022-03-04, 00:45

Hori - koło roku trzymałem dunder, a zakażenie to ciekawe doznania w destylacie mogą być.
Tu trochę jest na temat: viewtopic.php?p=112072#p112072 Można np. zawekować w czterolitrowe słoje i wtedy czas nie ma znaczenia.
Pozdrawiam,
Waldek

michal278
40%
40%
Posty: 78
Rejestracja: 2012-12-20, 20:24

Re: Jak zrobić RUM domowym sposobem?

Post autor: michal278 » 2022-03-04, 10:39

O właśnie, fajnie że Waldi o tym mówisz. Ty to masz z nas największe doświadczenie i wiedzę o produkcji rumu.

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka


Hori
10%
10%
Posty: 16
Rejestracja: 2022-02-17, 16:17

Re: Jak zrobić RUM domowym sposobem?

Post autor: Hori » 2022-03-04, 16:46

Dzieki za rady.

Poki co mam nastaw wg przepisu producenta drozdzy, powinienem trzymac do srody rana, ale dzis sprawdzilem blg i zdecydowalem dodac troche syropu.
Fermentacja idzie na calego..

Roku moze trzymac nie bede, ale okolo miesiaca.

Odezwe sie po procesie zasadniczym.

Hori
10%
10%
Posty: 16
Rejestracja: 2022-02-17, 16:17

Re: Jak zrobić RUM domowym sposobem?

Post autor: Hori » 2022-03-08, 18:16

No dobra, poniewaz mam tylko maly alembik, musze robic w porcjach. Puscilem wlasnie troche na probe i.. ani troche nie ma zapachu rumu... czy zapach w calosci pochodzi od ziol i przypraw? Czy destylat nie powinien miec specyficznego zapachu?

Awatar użytkownika
Doody
100%
100%
Posty: 1226
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Jak zrobić RUM domowym sposobem?

Post autor: Doody » 2022-03-08, 19:42

Od destylatu do rumu daleka droga. Destylat nie pachnie jak Kapitan Morgan czy Bacardi. Destylat zbożowy też nie pachnie whiskaczem z górnej półki. Teraz potrzeba dojrzewania trunku.
Pozdrawiam
Darek

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości