Ile Cukru w cukrze?

zor-ro1970
50%
50%
Posty: 141
Rejestracja: 2010-01-15, 12:08

Ile Cukru w cukrze?

Post autor: zor-ro1970 » 2013-09-21, 23:57

Witam szanowne koleżanki i kolegów chciałbym Wam przedstawić z obserwacji ile jest cukru w cukrze. Rok temu z 25 cukru ma drożdżach Moskva Style potrafiło wyjść ok 12 litrów spirta, dziś na tych samych drożdżach ta sama ilość cukru 10 litrów spirta. Ta sama aparatura warunki, temperatura. Inna cena w zakupie rok temu ok 3.50 zł za kg dziś 2.90. Czy Wy tez macie takie problemy? Cukier z domieszką.....sam nie wiem czego
Ostatnio zmieniony 2013-09-22, 01:04 przez zor-ro1970, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1870
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Post autor: Legion » 2013-09-22, 00:09

Zbieg okoliczności.
Nic nowego kolego nie odkryłeś. Bywało tak od dawna niezależnie od ceny tego cukru.
Być może kupiłeś gorszy cukier.
Ja mam inne spostrzeżenia ale pewnie też to jest tylko przypadek.
Odkąd cukier staniał to uzyski na tym samym sprzęcie dużo wzrosły.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo

Awatar użytkownika
kermit64
80%
80%
Posty: 423
Rejestracja: 2008-02-10, 19:45
Lokalizacja: małopolskie

Post autor: kermit64 » 2013-09-22, 00:46

Cukier cukrowi nie równy-niestety do słodzenia herbaty czy kawy używam tej białej śmierci i z tego użytku wiem, że to różnie bywa. I tak z 1kg 0,5l zakładam i jest OK. A jak wyjdzie więcej to jest :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: A po trzecim biegu i tak jeszcze mniej, ale czego się nie robi dla przyjemności.Choć tyle w tym zas... ym życiu radości, że nic nie dolega po przyjęciu, w przeciwieństwie do rzeczywistości :furious :furious :furious
Nic co obce mi nie jest obce...A tak w ogóle to nie robie nic bo nic mi sie nie chce...

Awatar użytkownika
wiking
100%
100%
Posty: 1419
Rejestracja: 2011-04-27, 01:52
Lokalizacja: Z międzyświatów

Post autor: wiking » 2013-09-22, 01:00

Niech ktoś spróbuje cukru firmowego z TESCO był po 2.90zł (teraz nie wiem ile kosztuje) osiągi na nim były poniżej krytyki.
Armia baranów, której przewodzi lew, jest silniejsza od armii lwów prowadzonej przez barana.
— Napoleon Bonaparte

zor-ro1970
50%
50%
Posty: 141
Rejestracja: 2010-01-15, 12:08

Post autor: zor-ro1970 » 2013-09-22, 10:48

Najlepsze wyniki uzyskiwałem z cukru pakowanego po 25 kg z Glinojecka. Ale to kryształ w pierwszym gatunku, duze ziarna prawie przeźroczyste, a nie białe.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zor-ro1970, łącznie zmieniany 1 raz.

Miły
80%
80%
Posty: 471
Rejestracja: 2007-09-26, 20:35
Lokalizacja: Południe

Post autor: Miły » 2013-09-22, 13:38

Jak ktoś ma możliwość zbadania laboratoryjnego "ilości cukru w cukrze" to mogę przesłać próbki cukru z lat 80-tych, jeszcze kartkowego bo mam parę kilo.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6990
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2013-09-22, 15:48

Był jakiś czas temu spadek wydajności, ale ostatni rok mój kolega bije rekordy w wydajności (ja cukrówek nie robię), mam nadzieję, że temat nie jest podyktowany spadkiem sprzedaży glukozy, bo cukier staniał.

zor-ro1970
50%
50%
Posty: 141
Rejestracja: 2010-01-15, 12:08

Post autor: zor-ro1970 » 2013-09-22, 18:02

Z worka glukozy 25 kg ja osobiście uzyskuję 9.5 max 10 litrów. Cena niestety wyższa niż cukru.

zor-ro1970
50%
50%
Posty: 141
Rejestracja: 2010-01-15, 12:08

Post autor: zor-ro1970 » 2013-10-13, 16:35

Zakupiłem 2 palety cukru workowanego po 25 kg,kryształ z Glinojecka. WOW znów 12 litrów z 25 kg. CUkier paczkowany po 1 kg w sklepie jest z domieszka nie wiem czego, ale tam jest 90% cukru w cukrze!!!
Ostatnio zmieniony 2013-10-13, 17:29 przez zor-ro1970, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6990
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2013-10-13, 17:13

Zapytaj 98% jakie domieszki są w cukrze chyba z Ukrainy, tylko tam dają dziwne domieszki by płacić mniejszy podatek, nie ogarniam dlaczego tak, ale na pewno chodziło o podatki.

jones
40%
40%
Posty: 59
Rejestracja: 2013-05-19, 23:33
Lokalizacja: Kujawy

Post autor: jones » 2013-12-09, 16:22

Wczoraj wybrałem się na zakupy po zapas cukru do jednego z marketów. Cena 2.77 za kg
(Diamant) ?! Nie pamiętam czy kiedykolwiek była taka niska w ostatnich 3 - 4 latach. Czym to może być spowodowane? Może kiepską jakością?

ZIEMBA12345
30%
30%
Posty: 30
Rejestracja: 2013-11-04, 18:51
Lokalizacja: Łódzkie

Post autor: ZIEMBA12345 » 2013-12-09, 16:39

Cena normalna. Ja płaciłem po 2.8zł. A w osiedlowych sklepikach po 3.4-3.6zł

jones
40%
40%
Posty: 59
Rejestracja: 2013-05-19, 23:33
Lokalizacja: Kujawy

Post autor: jones » 2013-12-09, 18:50

W maju tego roku w tym samym sklepie było 3.20 a mniej więcej rok temu około 3.50. Osobiście nie pamiętam, żeby od czasu kiedy zajmuje się "procederem" cukier był tańszy niż 3.00 zł.

furman

Post autor: furman » 2013-12-09, 20:26

Biedronka 2,88 zl

jones
40%
40%
Posty: 59
Rejestracja: 2013-05-19, 23:33
Lokalizacja: Kujawy

Post autor: jones » 2013-12-09, 22:31

Ale czy ktoś z kolegów wie skąd taka tendencja spadku ceny? Czy warto teraz zrobić większe zapasy czy może cena jeszcze spadnie?

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 46 gości