Dobry i szybki zacier z ryżu jak??

Awatar użytkownika
nowak285
10%
10%
Posty: 15
Rejestracja: 2007-04-07, 15:58
Lokalizacja: nowy sacz

Post autor: nowak285 » 2008-03-21, 14:51

Witam,
Ja mam zamiar zrobić wino z ryżu według poniższego przepisu:
przepis na 50 litrów:

* 37,5 + 6 = 43,5 [ l ] wody
* 10 [kg] ryżu
* 7,5 + 6,5 = 14 kg cukru
* 250 [ g ] kwasku cytrunowego
* 200 [g] rodzynek

Będzie to moje pierwsze wino z ryżu dlatego proszę o jakieś sugestie...
dzisiaj przygotowałem matkę drożdżową z 2 paczek ZAMOJSCY, które zostały mi z tamtego roku. ważność mają do końca maja. są to tokay i uniwersalne. 10 kg ryzu kupilem po 2,28 z za [kg] w realu. poozdrawiam

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-03-21, 15:28

@nowak285

Chyba fora pomyliłeś, to nie jest forum winiarzy, chyba, że coś sie zmieniło a ja o tym nic nie wiem :)

Na forum winiarzy masz obszerny wątek o ryżowcach: http://www.wino.org.pl/forum/index.php

Zobacz dział wina zimowe, tam jest podział wina ze zbóż - kopalnia wiedzy.
Pozdrawiam

gromo90
20%
20%
Posty: 29
Rejestracja: 2011-09-20, 23:51

Post autor: gromo90 » 2011-10-19, 18:30

Chciałem się podzielić swoimi doświadczeniami na temat ryżu:

Zrobiłem wino z ryżu 20L. W niektórych przepisach jest żeby dawać ziarka ziela angielskiego i goździki. Jeśli macie zamiar przerabiać to na wódkę to odradzam takie dodatki. W moim przypadku potrójna destylacja takiego wina i węgiel aktywny nie pomogły- cały czas czuć było goździki i ziele :wall
Tak wielu to kręci, mimo konsekwencji

Awatar użytkownika
Tofi
100%
100%
Posty: 1863
Rejestracja: 2006-01-05, 00:36
Lokalizacja: zDolny Śląsk
Kontaktowanie:

Post autor: Tofi » 2011-10-19, 19:39

Trzeba było jałowca dodać i wtedy destylować, a najlepiej to ekstrahować jałowiec.
Druga sprawa to tak jak kol. kitaferia napisał - wino to nie zacier.
Konstytucja RP - Art. 54. 1. Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania i rozpowszechniania informacji.

marcin33
0%
0%
Posty: 2
Rejestracja: 2017-04-03, 13:43

Re: Dobry i szybki zacier z ryżu jak??

Post autor: marcin33 » 2017-04-03, 14:11

Od jakiegoś czasu próbuję swoich sił z destylacją i zamawiałem ze sklepu internetowego http://XXXXXXXXXXXX urządzenie na szybkowarze z dwoma odstojnikami. Idzie fajnie, jestem już po kilku użyciach i co do walorów smakowych alko to sobie chwalę. Zresztą kosztował też mój znajomy i nie miał uwag, a on akurat się na temacie zna od lat.

Awatar użytkownika
kula
101%
101%
Posty: 575
Rejestracja: 2010-08-16, 10:00
Lokalizacja: z pod lasu
Kontaktowanie:

Re: Dobry i szybki zacier z ryżu jak??

Post autor: kula » 2017-04-03, 14:18

To ja proponuję zmień znajomego albo idź na badania lekarskie. Powinieneś przebadać kubki smakowe.
Kula

www.StalowkaSklep.pl - destylatory, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory

laurentp
100%
100%
Posty: 1368
Rejestracja: 2013-07-08, 22:08
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: Dobry i szybki zacier z ryżu jak??

Post autor: laurentp » 2017-04-03, 16:45

Jeśli zaczynał od pot-stilla np szklanego to i na odstojnikach będzie zadowolony.
Dopiero jak spróbuje z kolumny, to będzie "jak ja mogłem tamtą naftę pić"? :)
https://nowyekran24.com/ prawda 24h, POLSKIE forum poza zasięgiem "głównego ścieku", taki informacyjny "DETOX"!
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować

Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Re: Dobry i szybki zacier z ryżu jak??

Post autor: kowal » 2017-04-03, 19:43

Bez przesady. Nie każdemu smakuje wyjałowiona z wszelakich posmaków czyściocha. Ja np. zdecydowanie preferuję destylaty alembkiowe, tyle, że choć trochę wyleżakowane. Zbożówki czy owocówki gonię w trybie pot-still dwukrotnie. A czyściochę to raczej na nalewki. To, że jeden woli czystą (dla mnie jałową), to nie znaczy, że dla wszystkich to będzie wyznacznik tego, co dobre.
Kuję żelazo, póki gorące :-)

Cyrograf15
70%
70%
Posty: 336
Rejestracja: 2008-02-25, 19:32
Lokalizacja: Kraków

Re: Dobry i szybki zacier z ryżu jak??

Post autor: Cyrograf15 » 2017-04-04, 16:57

Bardzo lubię winiaki, alembik pracuje a kolumna leży. Czeka na porę owoców > nalewek.
Wojtek

terni
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Re: Dobry i szybki zacier z ryżu jak??

Post autor: terni » 2017-04-05, 17:24

Ja lubię grappę właśnie z tego powodu, że aromatem przypomina bimber. Czysty spirytus i spirytus rozrobiony z samą wodą raczej średnio mi smakuje.
Róbmy Swoje

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Dobry i szybki zacier z ryżu jak??

Post autor: magas » 2017-04-05, 18:45

Tylko to bimber z winogron, nazywać można jak się chce, bimber z żyta , bimber ze śliwki, bimber ze słodu jęczmiennego, gruszki itd, ale już bimber z buraka cukrowego (CUKRÓWKA) nie nadaje się do picia. Tak jak napisałem wcześniej aromaty i smaki które przy cukrówce są wadami, przy winogronach, śliwce, gruszce itd są zaletą. Nie wchodzę głębiej już w ten temat, pozdr. magas

terni
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Re: Dobry i szybki zacier z ryżu jak??

Post autor: terni » 2017-04-09, 20:25

Bimber z buraka cukrowego jest. Jest też bimber z cukru buraczanego. I jest też bimber z glukozy. Jest również z cukru trzcinowego. Każdy ma inny ale podobny aromat. I każdy wypić da się, z tym że niektóry tylko raz.
Róbmy Swoje

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Re: Dobry i szybki zacier z ryżu jak??

Post autor: OLO 69 » 2017-04-09, 20:55

A wracając do tematu, robiłem zacier z ryżu używając enzymów. Destylacja dwa razy pot still. Wyszedł bimber bez smaku surowca. Przerobiłem na spirytus i wódzia z tego wyszła mniam.
OLO 69

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Re: Dobry i szybki zacier z ryżu jak??

Post autor: Citizen Kane » 2017-04-09, 21:00

Jak z wydajnością, liczyłeś?

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Dobry i szybki zacier z ryżu jak??

Post autor: magas » 2017-04-09, 21:30

Mam gdzieś tę ryżowicę, jak już zrobię porządki i poukładam na na regałach w piwnicy to pewnie znajdę.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości