Dobry i szybki zacier z ryżu jak??
Witam,
Ja mam zamiar zrobić wino z ryżu według poniższego przepisu:
przepis na 50 litrów:
* 37,5 + 6 = 43,5 [ l ] wody
* 10 [kg] ryżu
* 7,5 + 6,5 = 14 kg cukru
* 250 [ g ] kwasku cytrunowego
* 200 [g] rodzynek
Będzie to moje pierwsze wino z ryżu dlatego proszę o jakieś sugestie...
dzisiaj przygotowałem matkę drożdżową z 2 paczek ZAMOJSCY, które zostały mi z tamtego roku. ważność mają do końca maja. są to tokay i uniwersalne. 10 kg ryzu kupilem po 2,28 z za [kg] w realu. poozdrawiam
Ja mam zamiar zrobić wino z ryżu według poniższego przepisu:
przepis na 50 litrów:
* 37,5 + 6 = 43,5 [ l ] wody
* 10 [kg] ryżu
* 7,5 + 6,5 = 14 kg cukru
* 250 [ g ] kwasku cytrunowego
* 200 [g] rodzynek
Będzie to moje pierwsze wino z ryżu dlatego proszę o jakieś sugestie...
dzisiaj przygotowałem matkę drożdżową z 2 paczek ZAMOJSCY, które zostały mi z tamtego roku. ważność mają do końca maja. są to tokay i uniwersalne. 10 kg ryzu kupilem po 2,28 z za [kg] w realu. poozdrawiam
@nowak285
Chyba fora pomyliłeś, to nie jest forum winiarzy, chyba, że coś sie zmieniło a ja o tym nic nie wiem
Na forum winiarzy masz obszerny wątek o ryżowcach: http://www.wino.org.pl/forum/index.php
Zobacz dział wina zimowe, tam jest podział wina ze zbóż - kopalnia wiedzy.
Chyba fora pomyliłeś, to nie jest forum winiarzy, chyba, że coś sie zmieniło a ja o tym nic nie wiem
Na forum winiarzy masz obszerny wątek o ryżowcach: http://www.wino.org.pl/forum/index.php
Zobacz dział wina zimowe, tam jest podział wina ze zbóż - kopalnia wiedzy.
Pozdrawiam
Chciałem się podzielić swoimi doświadczeniami na temat ryżu:
Zrobiłem wino z ryżu 20L. W niektórych przepisach jest żeby dawać ziarka ziela angielskiego i goździki. Jeśli macie zamiar przerabiać to na wódkę to odradzam takie dodatki. W moim przypadku potrójna destylacja takiego wina i węgiel aktywny nie pomogły- cały czas czuć było goździki i ziele
Zrobiłem wino z ryżu 20L. W niektórych przepisach jest żeby dawać ziarka ziela angielskiego i goździki. Jeśli macie zamiar przerabiać to na wódkę to odradzam takie dodatki. W moim przypadku potrójna destylacja takiego wina i węgiel aktywny nie pomogły- cały czas czuć było goździki i ziele
Tak wielu to kręci, mimo konsekwencji
Re: Dobry i szybki zacier z ryżu jak??
Od jakiegoś czasu próbuję swoich sił z destylacją i zamawiałem ze sklepu internetowego http://XXXXXXXXXXXX urządzenie na szybkowarze z dwoma odstojnikami. Idzie fajnie, jestem już po kilku użyciach i co do walorów smakowych alko to sobie chwalę. Zresztą kosztował też mój znajomy i nie miał uwag, a on akurat się na temacie zna od lat.
Re: Dobry i szybki zacier z ryżu jak??
To ja proponuję zmień znajomego albo idź na badania lekarskie. Powinieneś przebadać kubki smakowe.
Kula
www.StalowkaSklep.pl - destylatory, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
www.StalowkaSklep.pl - destylatory, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
Re: Dobry i szybki zacier z ryżu jak??
Jeśli zaczynał od pot-stilla np szklanego to i na odstojnikach będzie zadowolony.
Dopiero jak spróbuje z kolumny, to będzie "jak ja mogłem tamtą naftę pić"?
Dopiero jak spróbuje z kolumny, to będzie "jak ja mogłem tamtą naftę pić"?
https://nowyekran24.com/ prawda 24h, POLSKIE forum poza zasięgiem "głównego ścieku", taki informacyjny "DETOX"!
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować
Re: Dobry i szybki zacier z ryżu jak??
Bez przesady. Nie każdemu smakuje wyjałowiona z wszelakich posmaków czyściocha. Ja np. zdecydowanie preferuję destylaty alembkiowe, tyle, że choć trochę wyleżakowane. Zbożówki czy owocówki gonię w trybie pot-still dwukrotnie. A czyściochę to raczej na nalewki. To, że jeden woli czystą (dla mnie jałową), to nie znaczy, że dla wszystkich to będzie wyznacznik tego, co dobre.
Kuję żelazo, póki gorące
-
- 70%
- Posty: 336
- Rejestracja: 2008-02-25, 19:32
- Lokalizacja: Kraków
Re: Dobry i szybki zacier z ryżu jak??
Bardzo lubię winiaki, alembik pracuje a kolumna leży. Czeka na porę owoców > nalewek.
Wojtek
Wojtek
Re: Dobry i szybki zacier z ryżu jak??
Ja lubię grappę właśnie z tego powodu, że aromatem przypomina bimber. Czysty spirytus i spirytus rozrobiony z samą wodą raczej średnio mi smakuje.
Róbmy Swoje
Re: Dobry i szybki zacier z ryżu jak??
Tylko to bimber z winogron, nazywać można jak się chce, bimber z żyta , bimber ze śliwki, bimber ze słodu jęczmiennego, gruszki itd, ale już bimber z buraka cukrowego (CUKRÓWKA) nie nadaje się do picia. Tak jak napisałem wcześniej aromaty i smaki które przy cukrówce są wadami, przy winogronach, śliwce, gruszce itd są zaletą. Nie wchodzę głębiej już w ten temat, pozdr. magas
Re: Dobry i szybki zacier z ryżu jak??
Bimber z buraka cukrowego jest. Jest też bimber z cukru buraczanego. I jest też bimber z glukozy. Jest również z cukru trzcinowego. Każdy ma inny ale podobny aromat. I każdy wypić da się, z tym że niektóry tylko raz.
Róbmy Swoje
Re: Dobry i szybki zacier z ryżu jak??
A wracając do tematu, robiłem zacier z ryżu używając enzymów. Destylacja dwa razy pot still. Wyszedł bimber bez smaku surowca. Przerobiłem na spirytus i wódzia z tego wyszła mniam.
OLO 69
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Re: Dobry i szybki zacier z ryżu jak??
Jak z wydajnością, liczyłeś?
Re: Dobry i szybki zacier z ryżu jak??
Mam gdzieś tę ryżowicę, jak już zrobię porządki i poukładam na na regałach w piwnicy to pewnie znajdę.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 55 gości