Dobry i szybki zacier z ryżu jak??

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2007-03-07, 15:58

AAbratek pisze:Na razie butla stoi zamknięta coby nie kusiła....
Taka to dopiero kusi... :wink:
pzdr

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2007-03-07, 16:37

jest tego niewiele, więc staram się trenować silną wolę - trudno jest ale się udaje, ważne aby nie brakowało innych "wypełniaczy" :lol:
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

Awatar użytkownika
adwokat
101%
101%
Posty: 639
Rejestracja: 2006-01-05, 17:42
Lokalizacja: Rzeszów / Kraków

Post autor: adwokat » 2007-03-07, 18:48

Witam.

Trawersując przysłowie:
"Jak się nie ma, co cię lubi, to się pije, co się ma."
ale to "nie ma" to też takie umowne, chodzi o to, żeby sobie wmówić, że nie ma. Ja mam tak z winkiem z płatków róży. zostały mi trzy butelki i je szerokim łukiem omijam, bo to na specjalne okazje.

Pozdrawiam

adwokat

leszekpiotrek
20%
20%
Posty: 25
Rejestracja: 2006-10-13, 19:50

Post autor: leszekpiotrek » 2007-03-18, 12:30

Witam.

potrzebuję krok po kroku jak zrobić sake enzymy posiadam od kolegi 98% z góru dziękuje

bnp

Post autor: bnp » 2007-03-18, 15:53

@
leszekpiotrek 


Tak samo robisz jak ze zbożem, ryż śrutujesz (mielisz na mąkę) i zacierasz tak jak zboże. Możesz także próbować rozgotować ryż ale tym sposobem wydajność będzie mała. Proponuję zwiększyć dawkę enzymów ponieważ skrobia ryżowa trudniej hydrolizuje .

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2007-03-18, 16:53

bnp - a na jakiej podstawie twierdzisz że wydajność będzie mała?
robiłem właśnie coś w stylu sake (przynajmniej z takim zamiarem :wink: ) i właśnie rozgotowałem ryż (poł godziny) dając od razu połowę dawki Termamylu a resztę po schłodzeniu do 90 stopni

po procesie fermentacji skrobia nieobecna a wydajność w zakładanej normie
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

zbyszek1281
101%
101%
Posty: 2012
Rejestracja: 2006-05-12, 22:49

Post autor: zbyszek1281 » 2007-03-18, 17:23

Witam
Zgadzam się z Abratkiem.Ryż gotowałem pół godziny w całosci z dawka termamylu.Na koniec lekko wyczuwalna słodycz.Potem pozostałe enzymy jak przy zacieraniu.Zacier jest bardzo słodki.Do fementacji dodałem szklanke rodzynek.Powinno się dodać zioła, tylko jakie?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2007-03-18, 17:28

Prawdziwe sake robi się tylko z ryżu - ale... wyraz sake nie oznacza jednego produktu , w tłumaczeniu to po prostu napój alkoholowy, niemniej mówiąc/pisząc sake mamy na myśli to właśnie tradycyjne wino japońskie

Proszę przejrzyjcie tę stronę : http://www5b.biglobe.ne.jp/~izmibasi/pol/polhome.html i myślę że wszystko stanie się jasne
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

jarek
40%
40%
Posty: 93
Rejestracja: 2006-03-15, 22:04
Lokalizacja: BXL

Post autor: jarek » 2007-03-18, 22:31

Może się mylę, ale słyszałem kiedyś, że sake taka oryginalna wytwarzana była z ryżu przeżuwanego w ustach.To by się mogło zgadzać, bo ślina to przecież też enzymy.

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2007-03-18, 22:46

Zgadza się ale to było baaaaaardzo daaaaawno temu :wink:
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

leszekpiotrek
20%
20%
Posty: 25
Rejestracja: 2006-10-13, 19:50

Post autor: leszekpiotrek » 2007-03-19, 10:48

AAbratek możesz sprecyzować post z dnia 2006,12,11 godz 11,12
ile i dojakiej temperatury dodać enzymy i ile iw jakiej temereturze ma stać posiadam termamyl,amg,scherzyme,fosforan,red ethanol , co do sake mniesza ztym ja chcę zrobić wódeczke z ryżu.Robiłem z cukru ale mi nie pasi

bnp

Post autor: bnp » 2007-03-21, 00:20

@AAbratek

„bnp - a na jakiej podstawie twierdzisz że wydajność będzie mała?.....
…po procesie fermentacji skrobia nieobecna a wydajność w zakładanej normie”

I kiedyś :

„po tygodniu odcedziłem ryż a resztki w pieluchę i między dwie dechy+ściski=1,5kg wytłoków
po tygodniu znów zlałem znad osadu i odstawiłem na miesiąc”…

Chodziło mi raczej o słowo mniejsza zamiast mała. Chyba się zgodzi zemną kolega, że im większe rozdrobnienie surowca tym czas zacierania krótszy i wydajność większa. Z wypowiedzi kolegi wnioskuję że jednak cała skrobia nie została przerobiona z ryżu ponieważ nie został on wystarczająco rozgotowany.

Tak się zastanawiam że koledzy zbyt pochopnie wyciągają wnioski po próbie jodowej. Mi się nigdy nie zdarzyło żeby cała skrobia uległa hydrolizie, owszem w miarę klarownym zacierze jej nie ma ale jeśli weźmiemy gęstwę/wysłodziny z tego zacieru, to barwi na ciemny granat. Proponuje sprawdzić przy okazji.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2007-03-21, 17:12

Na wstępie chciałbym zaznaczyć że nie robiłem prób wydajnościowych z ryżem śrutowanym i gotowanym, więc nie stwierdzę różnic,
natomiast oceńmy fakty:
Dlaczego kolega twierdzi że ryż nie był rozgotowany? - roztarty miedzy palcami stawał się mazią, co chyba nie jest dziwne po półgodzinnym gotowaniu?
z takiego stanu ziaren wydobycie skrobi przez enzymy jest na pewno łatwiejsze niż z twardych śrutowanych cząstek.
Co do próby jodowej to zawsze kiedy robiłem na zbożach wychodziła negatywna, ale po procesie fermentacji kiedy to enzymy miały czas na dokonanie dzieła - ot taka specyfika "zimnego" zacierania.
Co ciekawe, że właśnie przy ryżu, po ostudzeniu, Balling wskazywał na skrobiowość na poziomie 80% , a i surowiec był najtańszy z Makro
W efekcie końcowym, z pięciu kilogramów ryżu otrzymałem ok 2litrów 100% etoh (po przeliczeniu) - to chyba niezły wynik?,

Jeśli chodzi o wytłoki, to po wyciśnięciu zostało 1,5kg ale należy pamiętać że nie była to sucha masa.
No to myślę że tyle tytułem wyjaśnień :wink:

@leszekpiotrek - Termamyl jest termostabilny (wytrzymuje do 120stopni) i jak napisałem połowę dawki można dać razem z ryżem do gotowania, a resztę po schłodzeniu do 90°
AMG ma optimum działania przy ok 60° do 25°
Shearzyme jest do zmniejszania lepkości więc dawać raczej nie musisz, chyba że dasz mniej wody - moja 3litry wody na 1 kg ryżu
Ilość enzymów - koledzy sugerują 1 ml na kilo skrobi
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

leszekpiotrek
20%
20%
Posty: 25
Rejestracja: 2006-10-13, 19:50

Post autor: leszekpiotrek » 2007-03-22, 21:40

dziś zagotowałem wode i dodałem ryż gotowałem około25 min no itrohe mi wykipiało jakieś1.5 l niewiem czy to zaszkodzi dodalem enzymy według temperatur i stoi ocieplone ph 4,5jutro dodam red ethanol

Pięknie blg24 po dodaniu drożdrzyków piana na10 cm czuję, że wyjdzie.

pomiar piąty dzień od gotowania 4blg bulki co ok 20s :D

pomiar dziesiąty dzień od gotowania -4blg bulki brak na dniach na rure :wink

no i poszło na rure wykapało 2,1L 94%

[ Dodano: 2007-04-19, 22:24 ]
Pytanko czemu blg kcowe jest raz 0 a raz -4 od czego to zalezy oczywiście zacier nie bulka
Ostatnio zmieniony 2007-07-29, 01:34 przez leszekpiotrek, łącznie zmieniany 1 raz.

tomch22
40%
40%
Posty: 55
Rejestracja: 2006-06-07, 13:14

Post autor: tomch22 » 2007-05-25, 19:57

Witam serdeczne grono

Tez zamierzam zrobić z ryżu wódeczkę jestem ciekaw ile wyjdzie ryż drogi w sumie ale moze smak bedzie lepszy niż z cukru aczkolwiek mi smakuje nie wiem jaka róznica smakowa z ryzu ale jak zrobię pochwale się tymczasem zacier na kompocikach z wiśni hula :)

Tak się zastanawiam co by wyszło z połączenia ryżu mąki ziemniaczanej i mąki kukurydzianej powiedzmy że chcę zrobić 55 L zacieru a więc:

8kg ryżu - 28 L wody
3 kg maki ziemniaczanej - 10.5 L wody
2 kg maki kukurydzianej - 7 L wody

Chcę to wszystko zagotowac i potraktowac enzymami jestem ciekaw co by wyszło powinno się udać za bardzo nie wiem czy nie przypali się w KEG-u podczas gotowania?

[ Dodano: 2007-06-09, 18:27 ]
Własnie jestem po zakupach u 98% i zrobiłem zacieranie z ryżu bulka ładnie juz 3 dzien ale chciałem dodac pozywki i odkryłem korek z gąsiorka i smród niesamowity jakby kisił kapuste nie wiem czy tak ma być? Gdzies ktoś chyba pisał tez o tym że mu zakwas na żurek wyszedł i poszło w kanał poczekam jeszcze kilka dni i zobacze co z tego wyjdzie

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 13 gości