Witajcie!
Chciałem się z wami podzielić moim programem który daje nam możliwość przygotowania wina (nastawu) w bardzo łatwy sposób.
Program jest bardziej przystosowany do produkcji wina niż zwykłego nastawu z cukru
ale wiemy wszyscy ,że czym lepszy mamy nastaw tym lepszy wyjdzie nam destylat:)
Obliczenie ile alkoholu możemy uzyskać z danej ilości cukru (z udziałem drożdży)
kierowałem się równaniem reakcji:
C6H12O6 = 2C2H5OH + 2CO2 (jedna cząsteczka glukozy = 2 cząsteczki etanolu + 2 cząsteczki dwutlenku węgla)
Po podliczeniu otrzymamy 180 gramów (masa jednego mola - cukru prostego)
z drugiej strony otrzymujemy 92 g etanolu
Czyli: 180 g glukozy = 92 g etanolu
zakładając, że wydajność fermentacji rzeczywista (w praktyce) wynosi około 90% w programie założono:
92 * 0.9 = 82,8 (90%)
180/82,8 = 2,1739g (2,17g cukru = 1g etanolu)
2,1739 * 0,79 = 1,717g (1,717g cukru = ml etanolu)
1,72kg cukru = 1L spirytusu
Winomierz v2.1 for Windows
Winomierz v2.1 for Windows (Catshare.net)
mirror:
Winomierz v2.1 for Windows (Egofiles.com)
Winomierz v2.1 for Linux
Winomierz v2.1 for Linux (Catshare.net)
mirror:
Winomierz v2.1 for Linux (Egofiles.com)
Winomierz v2 - Jak obliczyć nastaw - Program
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 21 gości