Zepsuty nastaw?
Zepsuty nastaw?
Witam.
Więc tak, zrobiłam sobie nastaw (cukier+Moskva), stał sobie jak zawsze 14 dni, czas do gotowania i zaglądam, ładnie sklarowane, lecz jakieś parę burzyn na wierzchu, odruchowo próbuje, i co, słodkie jak diabli, więc myślę sobie sprawdzę cukromierzem i co wyszło blg 23, chwila zastanowienia i przypomniało się, że nie dałem drożdży
Dodałem tych drożdży i po 24h nastaw ma zapach jakby się ktoś tam wyrzygał.
I tu moje pytanie, czy trzymać do końca fermentacji i odgotować czy od razu wylać żeby się nie babrać.
Więc tak, zrobiłam sobie nastaw (cukier+Moskva), stał sobie jak zawsze 14 dni, czas do gotowania i zaglądam, ładnie sklarowane, lecz jakieś parę burzyn na wierzchu, odruchowo próbuje, i co, słodkie jak diabli, więc myślę sobie sprawdzę cukromierzem i co wyszło blg 23, chwila zastanowienia i przypomniało się, że nie dałem drożdży
Dodałem tych drożdży i po 24h nastaw ma zapach jakby się ktoś tam wyrzygał.
I tu moje pytanie, czy trzymać do końca fermentacji i odgotować czy od razu wylać żeby się nie babrać.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez duureex, łącznie zmieniany 1 raz.
Jak się szlachta bawi to się koszta nie liczą.
Aabratek, 60,3x140, sprężynki KO, Keg 50L
Aabratek, 60,3x140, sprężynki KO, Keg 50L
-
- 20%
- Posty: 29
- Rejestracja: 2014-02-06, 22:08
- Lokalizacja: Wschód
A jakie było wyjściowe Blg? Albo jakie proporcję cukru i wody? Bo przez dwa tygodnie mogły wejść dzikusy, dały słaby alkohol, który uległ zaoctowaniu - stad może być ten zapach rzygowin :womit: . Ja bym zaczekał i zmierzył Blg za 5 dni i zobaczył co się dzieje.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez arbaletnik, łącznie zmieniany 2 razy.
To było 6 albo 7 kg cukru na 25l wody.
Widać że drożdże działają, ale jakby trochę słabiej niż zawsze.
Widać że drożdże działają, ale jakby trochę słabiej niż zawsze.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez duureex, łącznie zmieniany 1 raz.
Jak się szlachta bawi to się koszta nie liczą.
Aabratek, 60,3x140, sprężynki KO, Keg 50L
Aabratek, 60,3x140, sprężynki KO, Keg 50L
-
- 20%
- Posty: 29
- Rejestracja: 2014-02-06, 22:08
- Lokalizacja: Wschód
-
- 20%
- Posty: 29
- Rejestracja: 2014-02-06, 22:08
- Lokalizacja: Wschód
Re: Zepsuty nastaw?
duureex pisze: Dodałem tych drożdży i po 24h nastaw ma zapach jakby się ktoś tam wyrzygał.
I tu moje pytanie, czy trzymać do końca fermentacji i odgotować czy od razu wylać żeby się nie babrać.
No właśnie tak radziłem, po dodaniu czekać na efekt fermentacji.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez arbaletnik, łącznie zmieniany 1 raz.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 51 gości