Wino przestało pracować

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2015-09-17, 23:33

Moim zdaniem za słaba MD była.

janik
80%
80%
Posty: 430
Rejestracja: 2014-02-03, 21:52

Post autor: janik » 2015-09-18, 00:00

Właśnie jakie drożdżaki zastosowałeś i czy dałeś pożywkę? Bo jeśli nie to tutaj jest problem.
Pozdrawiam. :)
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez janik, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
robol69
90%
90%
Posty: 957
Rejestracja: 2005-12-27, 07:27

Post autor: robol69 » 2015-09-18, 22:54

Cześć
Może za dużo cukru, może za niska temperatura, może drożdże za słabe, pożywaka dla drożdzy?, może
zakaziłes, może teściowa krzywo się popatrzyła..... :mrgreen:
Polak potrafi !!!

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: zbyszko » 2015-09-21, 00:02

krzysztoflas pisze:.. Początkowe blg było ok. 22. ...:D
Co się działo dalej to tylko wróżka może zgadnąć.
czytam nie pytam

tomhas
20%
20%
Posty: 28
Rejestracja: 2011-10-30, 02:32

Post autor: tomhas » 2015-09-21, 21:35

krzysztoflas pisze:podgrzałem go
krzysztoflas pisze: Nie wiem gdzie popełniłem błąd. :D
Tu.

krzysztoflas
10%
10%
Posty: 10
Rejestracja: 2014-10-19, 14:10

Post autor: krzysztoflas » 2015-09-30, 21:36

Witam. Nie było mnie 2 tygodnie. Sory.

Drożdze zamojscy tokay, a MD wydaje się że była silna - dobrze zapieniona i czuć ją było drożdzami, dałem pożywkę. Może za mocno podgrzałem. Teraz po 2 tygodniach BLG spadło do ok. 15. Bulknie raz za kiedy ale jest zapienione i jak otworze korek to czuć jak coś tam buzuje. Nie wiem czy jeszcze czekać czy może jakiś restart.
Ostatnio zmieniony 2015-10-01, 09:46 przez krzysztoflas, łącznie zmieniany 1 raz.
krzysiek czecho

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: zbyszko » 2015-09-30, 23:18

krzysztoflas pisze:witam. nie było mnie 2 tygodnie. Sory.
Nawet nie wiesz jak mam Cie brakowało :mrgreen:
Skoro mierzyłeś BLG tzn. że nabyłeś jakiś "spławik", czy w opakowaniu nie było przypadkiem jakiejś karteczki :?: Instrukcji obsługi, czy coś w tym stylu :?:
Przeważnie dokładają ale i tak nikt tego nie czyta.
Kolego krzysztoflas
Blg początkowe miałeś 22, po spadku do 5 dobawiłeś cukru, ile tego już nie dopisałeś, teraz myślisz o restarcie :?:
Obudź się chłopie, doczytaj o drożdzakach, o BLG i o tym co je zabiło w Twoim przypadku :!:
czytam nie pytam

krzysztoflas
10%
10%
Posty: 10
Rejestracja: 2014-10-19, 14:10

Post autor: krzysztoflas » 2015-09-30, 23:39

Czytam i czytam i tak z tego nic nie wiem. Hahahaha

Zlałem 5l soku z balona i dodałem 3kg cukru bez wody. Rozpuściłem cukier i wlałem z powrotem do balona :nie_wiem
Ostatnio zmieniony 2015-10-01, 09:47 przez krzysztoflas, łącznie zmieniany 1 raz.
krzysiek czecho

janik
80%
80%
Posty: 430
Rejestracja: 2014-02-03, 21:52

Post autor: janik » 2015-10-01, 00:41

Jak na dosłodzenie wina to pięknie dowaliłeś cukru. :roll: W tej fazie fermentacji stężenie alkoholu ma już duży poziom więc i środowisko nie jest sprzyjające do mobilności drożdży. Drożdże teraz będą pracować wolniej a kiedy osiągną swoje maksimum to przestaną
się trudzić. Z twojej relacji wynika,że po zdjęciu korka słychać buzowanie w środku nastawu.
Problemu więc nie ma bo to świadczy że drożdże nadal pracują,ale z pewnością mniej intensywnie niż wcześniej. Może masz też korek nie zbyt szczelny. :lol:
Jeśli drożdże nie przerobią wszystkiego cukru to nie ma problemu ponieważ wino śliwkowe może być też słodkie. :D

krzysztoflas
10%
10%
Posty: 10
Rejestracja: 2014-10-19, 14:10

Post autor: krzysztoflas » 2015-10-01, 17:35

DZIĘKI. Ttochę mnie pocieszyliście.
krzysiek czecho

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 43 gości