Wino przestało pracować
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
-
- 10%
- Posty: 10
- Rejestracja: 2014-10-19, 14:10
Witam. Nie było mnie 2 tygodnie. Sory.
Drożdze zamojscy tokay, a MD wydaje się że była silna - dobrze zapieniona i czuć ją było drożdzami, dałem pożywkę. Może za mocno podgrzałem. Teraz po 2 tygodniach BLG spadło do ok. 15. Bulknie raz za kiedy ale jest zapienione i jak otworze korek to czuć jak coś tam buzuje. Nie wiem czy jeszcze czekać czy może jakiś restart.
Drożdze zamojscy tokay, a MD wydaje się że była silna - dobrze zapieniona i czuć ją było drożdzami, dałem pożywkę. Może za mocno podgrzałem. Teraz po 2 tygodniach BLG spadło do ok. 15. Bulknie raz za kiedy ale jest zapienione i jak otworze korek to czuć jak coś tam buzuje. Nie wiem czy jeszcze czekać czy może jakiś restart.
Ostatnio zmieniony 2015-10-01, 09:46 przez krzysztoflas, łącznie zmieniany 1 raz.
krzysiek czecho
Nawet nie wiesz jak mam Cie brakowałokrzysztoflas pisze:witam. nie było mnie 2 tygodnie. Sory.
Skoro mierzyłeś BLG tzn. że nabyłeś jakiś "spławik", czy w opakowaniu nie było przypadkiem jakiejś karteczki Instrukcji obsługi, czy coś w tym stylu
Przeważnie dokładają ale i tak nikt tego nie czyta.
Kolego krzysztoflas
Blg początkowe miałeś 22, po spadku do 5 dobawiłeś cukru, ile tego już nie dopisałeś, teraz myślisz o restarcie
Obudź się chłopie, doczytaj o drożdzakach, o BLG i o tym co je zabiło w Twoim przypadku
czytam nie pytam
-
- 10%
- Posty: 10
- Rejestracja: 2014-10-19, 14:10
Czytam i czytam i tak z tego nic nie wiem. Hahahaha
Zlałem 5l soku z balona i dodałem 3kg cukru bez wody. Rozpuściłem cukier i wlałem z powrotem do balona
Zlałem 5l soku z balona i dodałem 3kg cukru bez wody. Rozpuściłem cukier i wlałem z powrotem do balona
Ostatnio zmieniony 2015-10-01, 09:47 przez krzysztoflas, łącznie zmieniany 1 raz.
krzysiek czecho
Jak na dosłodzenie wina to pięknie dowaliłeś cukru. W tej fazie fermentacji stężenie alkoholu ma już duży poziom więc i środowisko nie jest sprzyjające do mobilności drożdży. Drożdże teraz będą pracować wolniej a kiedy osiągną swoje maksimum to przestaną
się trudzić. Z twojej relacji wynika,że po zdjęciu korka słychać buzowanie w środku nastawu.
Problemu więc nie ma bo to świadczy że drożdże nadal pracują,ale z pewnością mniej intensywnie niż wcześniej. Może masz też korek nie zbyt szczelny.
Jeśli drożdże nie przerobią wszystkiego cukru to nie ma problemu ponieważ wino śliwkowe może być też słodkie.
się trudzić. Z twojej relacji wynika,że po zdjęciu korka słychać buzowanie w środku nastawu.
Problemu więc nie ma bo to świadczy że drożdże nadal pracują,ale z pewnością mniej intensywnie niż wcześniej. Może masz też korek nie zbyt szczelny.
Jeśli drożdże nie przerobią wszystkiego cukru to nie ma problemu ponieważ wino śliwkowe może być też słodkie.
-
- 10%
- Posty: 10
- Rejestracja: 2014-10-19, 14:10
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 43 gości