Dojrzewanie destylatów owocowych i wódek

Starzenie alkoholi
Awatar użytkownika
Rosjan
60%
60%
Posty: 258
Rejestracja: 2016-11-23, 23:21

Re: Dojrzewanie destylatów owocowych i wódek

Post autor: Rosjan » 2017-09-12, 21:48

@ogurek,
A gdzie nabyłeś beczkę akacjową? Mógłbyś wysłać jakieś namiary?
:D

Awatar użytkownika
ogurek
70%
70%
Posty: 326
Rejestracja: 2009-10-03, 20:05
Lokalizacja: wlkp

Re: Dojrzewanie destylatów owocowych i wódek

Post autor: ogurek » 2017-09-12, 22:21

„Żeby odpędzić złe sny, pociągnęła solidny łyk z butelki pachnącej jabłkami i radosną śmiercią mózgu.” T. Pratchett

Awatar użytkownika
Rosjan
60%
60%
Posty: 258
Rejestracja: 2016-11-23, 23:21

Re: Dojrzewanie destylatów owocowych i wódek

Post autor: Rosjan » 2017-09-12, 22:49

Bardzo dzieki :)
A próbowałeś może, albo ktokolwiek inny, beczki z czereśni albo z morwy?
Pozdrówko
Jachu

Awatar użytkownika
ogurek
70%
70%
Posty: 326
Rejestracja: 2009-10-03, 20:05
Lokalizacja: wlkp

Re: Dojrzewanie destylatów owocowych i wódek

Post autor: ogurek » 2017-09-14, 22:18

franta a jakie wrażenia po beczce morwowej? Też Boros?
„Żeby odpędzić złe sny, pociągnęła solidny łyk z butelki pachnącej jabłkami i radosną śmiercią mózgu.” T. Pratchett

Awatar użytkownika
franta
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2010-04-25, 13:37

Re: Dojrzewanie destylatów owocowych i wódek

Post autor: franta » 2017-09-15, 09:34

Jeśli chodzi o mnie to beczka morwowa jak dla mnie jest chyba najlepszą beczką jaką posiadam.
Wszystkie dębowe przy niej to pikuś, mały pikuś.
Natomiast o jej walorach smakowych to ja nie będę się wypowiadał w tej kwestii, może zrobią to koledzy którzy są w posiadaniu lub byli w posiadaniu wspomnianego winiaku.
Pochodzenie beczki to nie Boros, to prezent z Francji.
Załączniki
IMG_1818.JPG
Tak wygląda mój ostatni nabytek o którym mówimy
"Inteligentni ludzie są często zmuszeni do picia by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami."
- Ernest Hemingłej-

Awatar użytkownika
Fermiol
50%
50%
Posty: 135
Rejestracja: 2016-02-27, 20:47

Re: Dojrzewanie destylatów owocowych i wódek

Post autor: Fermiol » 2017-09-15, 12:30

franta pisze:
2017-09-15, 09:34
Natomiast o jej walorach smakowych to ja nie będę się wypowiadał w tej kwestii, może zrobią to koledzy którzy są w posiadaniu lub byli w posiadaniu wspomnianego winiaku.
Czemu nie będziesz się wypowiadał ? Opisz smak z takiej beczki bo to co napisałeś jest bardzo ciekawe.

Awatar użytkownika
franta
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2010-04-25, 13:37

Re: Dojrzewanie destylatów owocowych i wódek

Post autor: franta » 2017-09-15, 14:55

Już wyjaśniłem, wolał bym nikomu niczego nie sugerować, lepiej by zrobiły to osoby które są w posiadaniu wspomnianego destylatu.
Poczekajmy, może któryś z kolegów odważy się coś napisać chociaż by nawet były to słowa krytyki w najgorszym wydaniu.
Obecnie w beczce jest jabłko i mogę powiedzieć że będzie z tego coś dobrego jak dla mnie, lecz nie mnie to oceniać.
Beczki dębowe nigdy takiego bukietu zapachowo - smakowego nie są w stanie oddać jak morwa.
Po zlaniu będzie kolej na Brandy wieloowocowe - tego smaku jestem bardzo ciekaw.
"Inteligentni ludzie są często zmuszeni do picia by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami."
- Ernest Hemingłej-

Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Re: Dojrzewanie destylatów owocowych i wódek

Post autor: kowal » 2017-09-15, 22:21

@Franta
Mówisz i masz :D
Zapraszam do tematu "Degustatornia"
viewtopic.php?f=15&t=3778&p=163093#p163093
Kuję żelazo, póki gorące :-)

Awatar użytkownika
Fermiol
50%
50%
Posty: 135
Rejestracja: 2016-02-27, 20:47

Re: Dojrzewanie destylatów owocowych i wódek

Post autor: Fermiol » 2017-09-23, 10:38

To napisze ktoś jak to wyszło koledze ogurek, ? Nie ukrywam, że jestem ciekawy wpływu akacji.

Awatar użytkownika
Seba1983
80%
80%
Posty: 400
Rejestracja: 2015-12-26, 11:07
Lokalizacja: Mielec
Kontaktowanie:

Re: Dojrzewanie destylatów owocowych i wódek

Post autor: Seba1983 » 2017-09-23, 10:55

Próbowałem dwa razy ale dla mnie destylat jeszcze nie ułożony. W moim odczuciu mocno czuć pogon a sam destylat jest nieco palący w język. Dobije do roku w beczce i będzie super.

Hori
10%
10%
Posty: 16
Rejestracja: 2022-02-17, 16:17

Re:

Post autor: Hori » 2022-03-24, 15:17

Boguś pisze:
2015-12-09, 10:16

Potem o mocy wyższej niż zakładana do spożycia, przelej do dzbana glinianego, zakorkuj i sprawdzaj właściwości organoleptyczne co miesiąc. Po pół roku można mówić już o jakichś efektach, a po 2 latach trunek osiągnie equilibrium.
Wybaczcie odkopanie archeologicznego tematu..

Biorąc pod uwagę ceny zamykanych naczyń glinianych które nadawałyby się do powyższego celu, czy ktoś próbował zrobić tak jak ze zrębkami dębowymi zamiast beczki? Chodzi mi o przechowywanie w szkle, ale z dodatkiem potłuczonych tańszych naczyń glinianych.

Czy ktoś próbował?

Awatar użytkownika
degu
101%
101%
Posty: 316
Rejestracja: 2019-03-30, 22:44
Lokalizacja: Biała Podlaska

Re: Dojrzewanie destylatów owocowych i wódek

Post autor: degu » 2022-03-24, 18:10

Destylat ma "oddychać", aby dojrzewał. A do tego potrzebna jest beczka lub kamionka. Szkło nie oddycha, w nim przechowujesz bez zmian.
Poczytaj tematy o dojrzewaniu.
Ostatnio zmieniony 2022-03-24, 18:49 przez degu, łącznie zmieniany 1 raz.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Re:

Post autor: magas » 2022-03-24, 18:45

Hori pisze:
2022-03-24, 15:17
ale z dodatkiem potłuczonych tańszych naczyń glinianych.

Czy ktoś próbował?
Źle zrozumiałeś przekaz Bogusia, jeśli to był Bogi to wiedział co pisze, mimo, że nie przepadaliśmy za sobą, to ta osoba ma sporą wiedzę, na wiele tematów i pewnie pisał o równomiernym powolnym utlenianiu jakie może zapewnić takie naczynie nieszkliwione, a nie o wyługowaniu dobra ze skrup, które mają być neutralne.

Hori
10%
10%
Posty: 16
Rejestracja: 2022-02-17, 16:17

Re: Dojrzewanie destylatów owocowych i wódek

Post autor: Hori » 2022-03-26, 19:55

OK, dziekuje, po prostu myslalem ze zasada dzialania bedzie podobna jak w przypadku drewna i da sie pojscna skroty.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości