Nastaw w beczce 220 L

Awatar użytkownika
Widmo80
30%
30%
Posty: 39
Rejestracja: 2016-02-08, 22:11

Post autor: Widmo80 » 2016-09-13, 22:46

OLO 69 pisze:Bardzo dobre drożdże babuni można kupić w "Kauflandzie". Nazywają się "Drożdże babuni do słodkich wypieków". Są dużo silniejsze od zwykłych babuniowych.
3 paczuszki drożdży plus koncentrat pomidorowy 500 ml plus 38 litrów wody plus 10 kg cukru przerabiają w około 6-7 dni. Koszt 3 paczek drożdży i taniego koncentratu w "Kauflandzie" to około 5 złoty.
Pzdr.
Potwierdzam :) - dzisiaj nastawiłem na nich 20 litrowy eksperymentalny nastaw + 5kg cukru+ 2 kostki tych drożdży i po pół godziny fermentacja ruszyła jak szalona :shock: Fermentator chce rozerwać. Jak przerobią do minusowego blg w tydzień bez koncentratu to robię dziesięciokrotność togo w tematowej beczce :furious
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Widmo80, łącznie zmieniany 1 raz.
Dopóki walczysz jesteś zwycięzcą

Awatar użytkownika
Widmo80
30%
30%
Posty: 39
Rejestracja: 2016-02-08, 22:11

Post autor: Widmo80 » 2017-01-15, 12:24

No i przyszedł czas na dziesięciokrotność nastawu :) Olo - te drożdże babunie do wypieków słodkich z Kauflandu (nigdzie indziej nie znalazłem) bardzo dobrze robią swoje. Nawet klaruje sie to w miarę szybko.
A wiec zrobiłem tak -
50 kg cukru (po 2.99)
20 kostek babunich do wypieków słodkich
Woda, kranówa z wodociągów do beki 220 L do pełna razem z cukrem i drożdżami
Wiertarka, mieszadło...
BLG 22
W beczce wrze :)
Trzeci dzień i jest blg 10
Dodam że w beczce nie ma nic więcej oprócz tego co napisałem wyżej.
Zdam relacje jak się sklaruje i po jakim czasie.
Ostatnio zmieniony 2017-01-15, 13:34 przez Widmo80, łącznie zmieniany 1 raz.
Dopóki walczysz jesteś zwycięzcą

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2017-01-15, 16:33

Jakieś witaminy by pomogły.

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2017-01-15, 21:00

Te drożdże mam sprawdzone. Przepis taki jak podałem kilka postów wyżej. Ja dodaję koncentrat pomidorowy.
Ty nie dodałeś nic. Zobaczymy jak wypadną.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez OLO 69, łącznie zmieniany 1 raz.
OLO 69

Awatar użytkownika
Widmo80
30%
30%
Posty: 39
Rejestracja: 2016-02-08, 22:11

Post autor: Widmo80 » 2017-01-22, 12:15

No i po 10 dniach BLG na cukromierzu pokazuje zero. Widać na powierzchni że jeszcze coś się dzieje wewnątrz, pewnie blg zmierza do minus iluś tam. Gotować jeszcze nie będę, odczekam jeszcze aż grawicierpliwość wyklaruje. Wiem że witaminki czy przecier by wspomogły, ale i tak wydaje mi się że nie jest źle - może być jedynie lepiej.
Pasowałby mi jakiś parnik żeby pierwszy odpęd zrobić na szybko w nim, a już drugi raz na kolumnie, dokładnie, pomału.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Widmo80, łącznie zmieniany 1 raz.
Dopóki walczysz jesteś zwycięzcą

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości