Nastaw w beczce 220 L

Awatar użytkownika
Frog
80%
80%
Posty: 450
Rejestracja: 2013-01-04, 10:22
Lokalizacja: Gmina Wieliczka ;)

Post autor: Frog » 2016-02-12, 07:23

Widmo. Podobny temat jest tutaj http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... sc&start=0.
Przeczytaj. Posłuchałem rad robola i wszystko poszło bez problemu :mrgreen: .

Awatar użytkownika
Widmo80
30%
30%
Posty: 39
Rejestracja: 2016-02-08, 22:11

Post autor: Widmo80 » 2016-02-12, 08:55

Dzięki za podpowiedzi.
No i zaglądam, dziś do mojej beczki rano po 14 godzinach a w niej gulgocze aż miło :D :shock: . Drożdże się wzięły ostro za robotę widać. Temperatura cieczy 24 st.
Blg na razie nie mierzę bo bąble pewnie by go w górę unosiły.
Także wystartował fajnie.
Edit 13.00 godź 12.02.2016 - gazuje jak zły :twisted: temperatura w beczce 24 st.

Jedno jest pewne ; do babunich drożdży raczej nie wrócę :brawo
Ostatnio zmieniony 2016-02-12, 13:01 przez Widmo80, łącznie zmieniany 1 raz.
Dopóki walczysz jesteś zwycięzcą

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1261
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Post autor: wawaldek11 » 2016-02-12, 15:59

Pirat pisze:Następnym razem weź jakieś wiadro z podziałką i wlewaj po10L zaznaczając na beczce jakimś niezmywalnym markerem, to Ci sporo ułatwi w nastawach. Czarna beczka to rób rysę.
Białe markery też występują :wink:
Te wszystkie podziałki na wiadrach, dzbankach, cylindrach, to o kant du.y potłuc. O ile nie są kalibrowane. Nawet szkło laboratoryjne - no, może nie zwróciłem uwagi na co kalibrowane było - na wlew czy wylew.
Teraz do odmierzania wody stosuję wagę - kalibruję sobie wiadro 10, 20 l i z wystarczającą dokładnością odmierzam potrzebną ilość.
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2016-02-12, 18:27

wawaldek11 pisze:... Nawet szkło laboratoryjne...
Szkło laboratoryjne niejedno ma cenę, a w związku z tym i tolerancję pojemności. Tak przy okazji, to wielu zapomina / nie wie, że aby pomiar był miarodajny, należy go wykonywać w temperaturze jaką nakazuje producent tegoż szkła.

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1870
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Post autor: Legion » 2016-02-12, 19:30

Dawno temu kupiłem zlewkę chyba 600ml z podziałką, tania nie była.
Przekłamuje o blisko 100ml, dziś służy za słoik na rurki fermentacyjne.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo

Pirat
101%
101%
Posty: 503
Rejestracja: 2010-10-28, 20:20

Post autor: Pirat » 2016-02-12, 22:46

wawaldek11 pisze: Te wszystkie podziałki na wiadrach, dzbankach, cylindrach, to o kant du.y potłuc..
Coś nie tak Waldemarze.., woda ni wagi ni objętości nie zmienia. W nastawach cukrowych nic się nie zmienia. To co się zakupi typu zlewki itp.. to insza inszość.

Poprawiłem bo źle to brzmiało.
Ostatnio zmieniony 2016-02-17, 23:51 przez Pirat, łącznie zmieniany 2 razy.

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1261
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Post autor: wawaldek11 » 2016-02-13, 01:02

Jeśli krytykę źle oznakowanych naczyń do odmierzania płynów nazywasz bredzeniem, to może już odstaw te "płyny".
Pozdrawiam,
Waldek

Danniel
50%
50%
Posty: 181
Rejestracja: 2010-11-24, 23:51
Lokalizacja: CK

Post autor: Danniel » 2016-02-13, 07:48

Ja do określania pojemności beczek stosuje odczyty z wodomierza. Skoro zakładowi wod. - kan. dokładność urządzenia wystarczy to mi też.
"Jeżeli coś jest głupie , ale działa , to nie jest głupie" - Murphy :)

Pirat
101%
101%
Posty: 503
Rejestracja: 2010-10-28, 20:20

Post autor: Pirat » 2016-02-13, 07:52

Z tą wagą masz rację, będzie najdokładniej lecz znakowanie na pojemnikach 50, 100, czy więcej litrów nijak się ma do odmierzania laboratoryjnego. Może być i biały zakreślacz, oby tylko widoczne zaznaczenie było i ułatwiło zrobić nastaw. Danniel u nas na głównym wodomierzu wspólnoty jest 300 metrów więcej zużycia niż powinno być. Dobrze że domowe pokrywają się w rozliczeniach ze starymi, bo były wymieniane. Z tego co wiem to kilka wspólnot ma takie przewymiarowania a nawet dość sporo większe.

Awatar użytkownika
Widmo80
30%
30%
Posty: 39
Rejestracja: 2016-02-08, 22:11

Post autor: Widmo80 » 2016-02-13, 09:51

Co to za off top? Przywołuję do porządku :mrgreen:

Niestety z płaceniem za wodę i inne takie tak jest że zakład musi wyjść na swoje i "ubytki"
dzieli po równo. Nikogo to nie obchodzi.
Moja beka, wedle moich wyliczeń ma te 220 L. 1 litro to i Dm kwadratowy czyli kostka 10 x10 cm. Zresztą nawet te kilka litrów w tą czy tamtą nie robi wydaje mi się różnicy. Blg po zalaniu 50 kg cukru kranówą z wodociągów wyniosło równe 22 idealnie. Czyli teraz będę robił tylko takie, bez zabawy z odmierzaniem. Wąż na kran, kran do beki i czekam aż cała będzie.
Co do mojego nastawu to teraz dnia dnia trzeciego fermentacji aż miło - cały garaż w zapachu drożdżowym a w beczce aż wrze. Temp trochę podskoczyła do 26 ale ciągle sprawdzam żeby mi 30 nie przekroczyło. I tylko 2 torebki Cobry 48 turbo - pierwszy raz mam do czynienia z takimi grzybkami :shock:
Teraz jedynie owocówki będę robił w naczyniach 30 czy 50 L. Lubie taki bymber na pot stilu z wina.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Widmo80, łącznie zmieniany 1 raz.
Dopóki walczysz jesteś zwycięzcą

Awatar użytkownika
Widmo80
30%
30%
Posty: 39
Rejestracja: 2016-02-08, 22:11

Post autor: Widmo80 » 2016-02-14, 09:30

Wydurniam się przecież
Dzień czwarty.
Temperatura nastawu 24 st.
Blg spadło do 15.
Beczka wrze.
Zapach drożdży bezcenny.

[ Dodano: 2016-02-15, 08:43 ]
Dzień 5 .
Temperatura nastawu 24 st
Blg 12
Wrze ale jakby już mniej, nie tak burzliwie.
Oprócz samych drożdży do słodkiej wody nie dodawałem absolutnie nic więcej.
Nie wiem czy to prawidłowe tempo fermentacji bo po 5 dobach blg spadło z 22 na 12.
Przez cały czas tej fermentacji temperatura nie podskoczyła wyżej jak do 26 st.
I wydaje mi że punkt kulminacyjny jej minął.

[ Dodano: 2016-02-16, 08:31 ]
Dzień 6.

Blg 9
Temperatura 24
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Widmo80, łącznie zmieniany 2 razy.
Dopóki walczysz jesteś zwycięzcą

Awatar użytkownika
Widmo80
30%
30%
Posty: 39
Rejestracja: 2016-02-08, 22:11

Post autor: Widmo80 » 2016-02-17, 07:27

Dzień 7
Blg 7
Temperatura 23

Przestało walić drożdżami.

Dzień 8

Blg 7

Temp 23
Ostatnio zmieniony 2016-02-18, 07:41 przez Widmo80, łącznie zmieniany 2 razy.
Dopóki walczysz jesteś zwycięzcą

Awatar użytkownika
Widmo80
30%
30%
Posty: 39
Rejestracja: 2016-02-08, 22:11

Post autor: Widmo80 » 2016-02-19, 08:06

He he smakuje coś jak Ruski "szampan" w sylwestra po północy :)
Nastaw dalej przerabia, ale już tak nie wrze jak na początku.
Dziś 19.02 2016 i

Dzień 9

Blg 4

Temperatura 23

Dzień 10

Blg 4
Temperatura 23
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Widmo80, łącznie zmieniany 1 raz.
Dopóki walczysz jesteś zwycięzcą

Awatar użytkownika
Widmo80
30%
30%
Posty: 39
Rejestracja: 2016-02-08, 22:11

Post autor: Widmo80 » 2016-02-21, 09:01

Nie mogę edytować :nie_wiem
Dzień 11
Blg 2
Temperatura 22
W smaku już nie czuć cukru a cały nastaw ma fajny zapach :D
Będę klarował "grawicierpliwością" Myślę, że jeszcze 3 dni i cukier zniknie całkowicie.


Dzień 12
Blg 1
Temperatura 22

Dzień 13

Blg 0 !
Temp 22

Poczekam jeszcze na sklarowanie i może blg spadnie poniżej zera .
Mam 220 l - trochę roboty będzie :)
Ostatnio zmieniony 2016-02-23, 08:04 przez Widmo80, łącznie zmieniany 1 raz.
Dopóki walczysz jesteś zwycięzcą

Awatar użytkownika
Widmo80
30%
30%
Posty: 39
Rejestracja: 2016-02-08, 22:11

Post autor: Widmo80 » 2016-02-24, 07:45

Dzień 14

Blg 0

Temperatura 22
Koniec - czekam aż się sklaruje
Dopóki walczysz jesteś zwycięzcą

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 17 gości