Taki co na wodzie pokaże "0" słownie zero.dedert pisze:No ale jaki cukromierz jest dobry?
BLG 0 a nastaw słodkawy
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
-
- 30%
- Posty: 42
- Rejestracja: 2015-02-12, 15:36
Weź małą porcję, zważ, wygotuj około połowę, zważ, zmierz BLG, podziel przez masę przed gotowaniem i pomnóż przez masę po gotowaniu
(im więcej proporcjonalnie odparujesz, tym dokładniejszy wynik).
(im więcej proporcjonalnie odparujesz, tym dokładniejszy wynik).
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez czytam, łącznie zmieniany 1 raz.
Myślę, że teraz trochę więcej wiemy.
Częściowo przefermentowany nastaw miał +2Blg. Przepuściłem to przez rury i to co zostało po ostudzeniu ma +6Blg
Czy na tej podstawie możemy już wyliczyć zawartość cukru w takiej miksturze
Dla pewności sprawdziłem cukromierz na wodzie. Pokazuje "0"
Czy poprawnym będzie stwierdzenie, że przy takich wskazaniach zawartość cukru wynosi ≈60g/1L roztworu
Częściowo przefermentowany nastaw miał +2Blg. Przepuściłem to przez rury i to co zostało po ostudzeniu ma +6Blg
Czy na tej podstawie możemy już wyliczyć zawartość cukru w takiej miksturze
Dla pewności sprawdziłem cukromierz na wodzie. Pokazuje "0"
Czy poprawnym będzie stwierdzenie, że przy takich wskazaniach zawartość cukru wynosi ≈60g/1L roztworu
Tak dokładnie, to wynik pomiaru 6 Blg, to 60 gram ekstraktu w 1 kg roztworu, a ile w tym jest cukru? To zależy z czego był nastaw i ile z tego ekstraktu to niecukry.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zbynek, łącznie zmieniany 1 raz.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam
- zbynek, pozdrawiam
Dzięki za pomoc. W sieci znalazłem taki oto zapis jakie należy uwzględnić poprawki na zawartość alkohlolu:
Poprawka na alkohol
Ostatnią poprawką jaką należy uwzględnić przy pomiarze zawartości cukru za pomocą areometru jest poprawka na alkohol. Ponieważ cukier w nastawie zostaje przerobiony na alkohol, które gęstość jest różna od gęstości wody, należy do odczytanego wyniku dodać poprawkę. Wartość tej poprawki zależy od mocy nastawu, i jest podana poniżej w tabeli
Moc nastawu [%] → 10-12 «↑» Wartość poprawki [Blg] → 3,5
Moc nastawu [%] → 12-14 «↑» Wartość poprawki [Blg] → 4,0
Moc nastawu [%] → 14-16 «↑» Wartość poprawki [Blg] → 4,5
Moc nastawu [%] → 18-18 «↑» Wartość poprawki [Blg] → 5,0
Z powyższej tabeli wynika, że jeżeli w nastawie o zakładanej mocy 14% doczytano Balling pozorny 1,5, żeby otrzymać właściwy wynik należy dodać poprawkę 4,5. Zatem właściwy Balling to 1,5 + 4,5 = 6,0 Blg.
Poprawka na alkohol
Ostatnią poprawką jaką należy uwzględnić przy pomiarze zawartości cukru za pomocą areometru jest poprawka na alkohol. Ponieważ cukier w nastawie zostaje przerobiony na alkohol, które gęstość jest różna od gęstości wody, należy do odczytanego wyniku dodać poprawkę. Wartość tej poprawki zależy od mocy nastawu, i jest podana poniżej w tabeli
Moc nastawu [%] → 10-12 «↑» Wartość poprawki [Blg] → 3,5
Moc nastawu [%] → 12-14 «↑» Wartość poprawki [Blg] → 4,0
Moc nastawu [%] → 14-16 «↑» Wartość poprawki [Blg] → 4,5
Moc nastawu [%] → 18-18 «↑» Wartość poprawki [Blg] → 5,0
Z powyższej tabeli wynika, że jeżeli w nastawie o zakładanej mocy 14% doczytano Balling pozorny 1,5, żeby otrzymać właściwy wynik należy dodać poprawkę 4,5. Zatem właściwy Balling to 1,5 + 4,5 = 6,0 Blg.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 61 gości