BLG 0 a nastaw słodkawy

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: zbyszko » 2016-04-02, 00:51

dedert pisze:No ale jaki cukromierz jest dobry?
Taki co na wodzie pokaże "0" słownie zero.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zbyszko, łącznie zmieniany 1 raz.
czytam nie pytam

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1411
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Post autor: drgranatt » 2016-07-05, 21:49

Odnośnie słodkawego nastawu.
Podrzućcie koledzy, ile teoretycznie jest cukru w 1l nastawu przy +2Blg :?:

Pirat
101%
101%
Posty: 503
Rejestracja: 2010-10-28, 20:20

Post autor: Pirat » 2016-07-05, 22:17

Teoretycznie, to chyba tak około 20g.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2016-07-05, 22:42

Te dwa Blg to w częściowo odfermentowanym nastawie?

Pirat
101%
101%
Posty: 503
Rejestracja: 2010-10-28, 20:20

Post autor: Pirat » 2016-07-05, 23:03

Właśnie! Bo jak owocowy już odfermentowany to jeszcze poprawka na niecukry.

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1411
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Post autor: drgranatt » 2016-07-06, 08:28

Tak, w częściowo odfermentowanym nastawie.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2016-07-06, 09:29

Więc uwzględnić jeszcze trzeba powstały w wyniku fermentacji etanol. Cukru jest zatem więcej niż wynika to ze zmierzonych 2 Blg, ile - ciężko określić.

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1411
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Post autor: drgranatt » 2016-07-06, 12:50

No właśnie, a czy po przegotowaniu tego +2Blg i po ponownym zmierzeniu możemy już łatwiej określić zawartość cukru w tym co zmierzymy :?: Z drugiej strony jestem ciekawy, czy po takim procesie wartość Blg zmieni się czy nie :?

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2016-07-06, 12:58

Musi się zmienić, bo odparujesz z mieszaniny etanol, który 'fałszuje' odczyt.

boxer1981228
30%
30%
Posty: 42
Rejestracja: 2015-02-12, 15:36

Post autor: boxer1981228 » 2016-07-06, 14:00

Zagotuj 100ml na kuchence w rondelku i ostudź ;)

czytam
70%
70%
Posty: 340
Rejestracja: 2016-05-17, 22:00

Post autor: czytam » 2016-07-06, 20:48

Weź małą porcję, zważ, wygotuj około połowę, zważ, zmierz BLG, podziel przez masę przed gotowaniem i pomnóż przez masę po gotowaniu
(im więcej proporcjonalnie odparujesz, tym dokładniejszy wynik).
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez czytam, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1411
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Post autor: drgranatt » 2016-07-07, 09:02

Myślę, że teraz trochę więcej wiemy.
Częściowo przefermentowany nastaw miał +2Blg. Przepuściłem to przez rury i to co zostało po ostudzeniu ma +6Blg :shock:
Czy na tej podstawie możemy już wyliczyć zawartość cukru w takiej miksturze :?:
Dla pewności sprawdziłem cukromierz na wodzie. Pokazuje "0"
Czy poprawnym będzie stwierdzenie, że przy takich wskazaniach zawartość cukru wynosi ≈60g/1L roztworu :?:

czytam
70%
70%
Posty: 340
Rejestracja: 2016-05-17, 22:00

Post autor: czytam » 2016-07-07, 13:07

6Blg to 60g cukru na 1kg roztworu (z definicji) oraz około 62g cukru na litr roztworu.

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2016-07-07, 19:53

Tak dokładnie, to wynik pomiaru 6 Blg, to 60 gram ekstraktu w 1 kg roztworu, a ile w tym jest cukru? To zależy z czego był nastaw i ile z tego ekstraktu to niecukry.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zbynek, łącznie zmieniany 1 raz.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1411
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Post autor: drgranatt » 2016-07-07, 19:57

Dzięki za pomoc. W sieci znalazłem taki oto zapis jakie należy uwzględnić poprawki na zawartość alkohlolu:

Poprawka na alkohol

Ostatnią poprawką jaką należy uwzględnić przy pomiarze zawartości cukru za pomocą areometru jest poprawka na alkohol. Ponieważ cukier w nastawie zostaje przerobiony na alkohol, które gęstość jest różna od gęstości wody, należy do odczytanego wyniku dodać poprawkę. Wartość tej poprawki zależy od mocy nastawu, i jest podana poniżej w tabeli

Moc nastawu [%] → 10-12 «↑» Wartość poprawki [Blg] → 3,5

Moc nastawu [%] → 12-14 «↑» Wartość poprawki [Blg] → 4,0

Moc nastawu [%] → 14-16 «↑» Wartość poprawki [Blg] → 4,5

Moc nastawu [%] → 18-18 «↑» Wartość poprawki [Blg] → 5,0

Z powyższej tabeli wynika, że jeżeli w nastawie o zakładanej mocy 14% doczytano Balling pozorny 1,5, żeby otrzymać właściwy wynik należy dodać poprawkę 4,5. Zatem właściwy Balling to 1,5 + 4,5 = 6,0 Blg.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 61 gości