BLG 0 a nastaw słodkawy

dedert
40%
40%
Posty: 98
Rejestracja: 2015-05-14, 14:51

BLG 0 a nastaw słodkawy

Post autor: dedert » 2016-03-31, 17:52

Witam. Na początku stycznia zrobiłem eksperymentalny nastaw na jednym opakowaniu drożdzy Cobra 7 tylko że na zwiększonej porcji ok 30kg cukru, proporcje wody wg opakowania. Wyszło ok 120L wszystkeigo. Dodałem ponadto witamin z grupy B oraz H. Nastaw zaczął powoli ale po ok 3 tygodniach wypracował do BLG 0, z czasem spadło nawet do -2. Z tym że w próbie organoleptycznej wyczuć się dało delikatnie słodkawy smak. Przy normalnych nastawach przy -2 blg wykręcało język. Rozumiem sytuację odwrotną kiedy to niecukry zakłamują i dodają BLG, no ale żeby w drugą stronę? Pożyczyłem od znajomego cukromierz, też z biowinu i to samo.
No ale przeszedłem do gotowania. Wlałem do kega 43L i uzyskałem z tego ok 5,5-6L 96% (dokładnie nie jestem w stanie stwierdzić bo trochę "skonsumowałem" podczas zimnej nocy). Czyli wychodzi norma jaką zawsze uzyskuję. Na drugi dzień sprawdzam po ostygnięciu cukier w wygotowanym odwarze i pokazuje + 3 blg. Czy to znaczy że jest w tym jeszcze cukier, czy to jakieś niecukry? Przy takiej ilości odwaru jakie będę miał (ok 90L) to blg +3 dawało by kilka kg cukru niespożytego?

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5061
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2016-03-31, 19:00

A z całości, czyli z 30kg, ile alko odebrałeś?

dedert
40%
40%
Posty: 98
Rejestracja: 2015-05-14, 14:51

Post autor: dedert » 2016-03-31, 19:28

Dopiero dziś przeprowadzę drugie gotowanie. Ponownie zaleje 43 L, ale już widzę że pozostało w beczce jakieś 20-25L. Więc z wyliczeń wychodzi:

96L wody + 30 kg cukru co daje jakies 18L płynu (30x0.6=18?) więc powinienem mieć nie 120L ale 114L No to teraz 114 minus 2x43L = pozostało do gotowania jakies 28L

Ale tak na prawdę to ważniejsze jest dla mnie to czy odwar powinien mieć jakieś BLG widoczne? Bo jeśli tak to jak wyliczyć ile to cukru w nim pozostało i czy warto na odwarze zrobić kolejny nastaw?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez dedert, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5061
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2016-03-31, 19:50

Jeśli z 43 litrów miałeś 5,6l, to ze 114 litów będzie 14,8l. Licząc po 0,6l z kilograma cukru, daje przy 30kg → 18 litów, więc masz 'niedowagę', a wskazaniem tej niedowagi jest zmierzone przez Ciebie Blg. Powinno być -4, a nawet -5.

dedert
40%
40%
Posty: 98
Rejestracja: 2015-05-14, 14:51

Post autor: dedert » 2016-03-31, 19:53

Czyli jakieś 3KG cukru niestrawionego? Czyli na odwarze powinno być znacznie poniżej minusa? Ale chyba nawet woda kranowa pokazuje -2. A niecukry tu mogą występować?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez dedert, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5061
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2016-03-31, 19:56

dedert pisze:Ale chyba nawet woda kranowa pokazuje -2.
A gdzieś wyczytał taką teorię?

dedert
40%
40%
Posty: 98
Rejestracja: 2015-05-14, 14:51

Post autor: dedert » 2016-03-31, 20:05

Otóż to. Nie wyczytał tylko sprawdził kiedyś z ciekawości i teraz ponownie to zrobiłem. Nawet -1 pokazuje:

Obrazek

Rozumiem że ten cukromierz tyle pokazuje i niżej nie zejdzie? Czy kogoś w ogóle nurtowało mierzenie blg odwaru? Można potraktować to jako wodę? Bez niecukrów? Dodam że nastaw jest mocno sklarowany, w końcu stał ok miesiąca po zakończeniu fermentacji. Nie używam żadnych środków do klarowania. Do kega wlewam przezroczysty w kolorze moczu :)
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez dedert, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5061
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2016-03-31, 20:08

Ja też kiedyś sprawdził:


Obrazek

dedert
40%
40%
Posty: 98
Rejestracja: 2015-05-14, 14:51

Post autor: dedert » 2016-03-31, 20:12

Ok. Jako że czas goni, zachowam odwar, odmierzę teraz do gotowania dokładnie 43L i zobaczymy ile wyjdzie 96%, ale tym razem tak na "trzeźwo", chociaż ciężko będzie :P Jak się okaże że jednak mało to zrobię kolejny nastaw na odwarze. Tak na marginesie jaki najlepszy cukromierz polecacie?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez dedert, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5061
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2016-03-31, 20:58

Temperatura do 82°C w głowicy i stop. Odwar ma pi* :wink: -0.5°Blg
Załączniki
odwar.jpg

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2016-03-31, 21:56

dedert pisze:....... to zrobię kolejny nastaw na odwarze........
Ja bym odżałował te parę kilo cukru i wylał odwar. Czasami się wykorzystuje odwar, ale zwykle są z prostych aparatów. Odwary z "pod" kolumny mają zbyt zagęszczone pogony i już na starcie mamy dużo syfu.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

dedert
40%
40%
Posty: 98
Rejestracja: 2015-05-14, 14:51

Post autor: dedert » 2016-03-31, 23:15

Nawet jak mam bufor i pogony zostają w nim?

jurii
90%
90%
Posty: 644
Rejestracja: 2010-04-06, 22:55
Lokalizacja: Parczew

Post autor: jurii » 2016-04-01, 07:45

Nawet. Odżałuj. Najpierw parę złotych na cukromierz dobrej firmy a potem parę złotych na nowy nastaw. Skąpy dwa razy traci.

dedert
40%
40%
Posty: 98
Rejestracja: 2015-05-14, 14:51

Post autor: dedert » 2016-04-01, 13:10

No ale jaki cukromierz jest dobry?

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2016-04-01, 20:35

Nie mam doświadczeń z buforem więc nie wiem jak to będzie.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości